Учешће представника Агенције за заштиту животне средине
на ЕЕА - EIONET дану
15.03.2023
Дана 01.03.2023. године, представници Агенције за заштиту животне средине присуствовали су скупу "EIONET day", највећем и најзначајнијем догађају који је ЕЕА организовала у овиру партнерске мреже чланица ЕЕА и земаља са којима сарађује. Догађај је одржан у Копенхагену и окупио је националне фокалне тачке за сарадњу са ЕЕА, главне контакт тачке и експерте из EIONET (The European Environment Information and Observation Network) тематских група, тематске центре за одређене области животне средине и експерте из ЕЕА.
Овај догађај је имао за циљ да допринесе позиционирању EEA-EIONET-а као кључне мреже ширења знања у постизању Европског Зеленог Договора, 8. EAP-a (Environmental Action Programme) и имплементацији EEA-EIONET стратегије 2021-2030. Визија развоја EIONETмреже је да успостави синергијско деловање науке и доносиоца одлука и да буде кључна у ширењу знања у области животне средине у Европи. Чланицама ЕИОНЕТ-а, као и земљама које сарађују, међу којима је и Република Србија, омогућено је представљање организационе структуре и пројеката које су реализовали преко EIONET мреже, студија случаја, специфичних производа и других примера рада у циљу размене информација, знања и искустава путем изложбених материјала и дијалога.
Агенција за заштиту животне средине представила је EIONET структуру у Републици Србији, као и резултате EEA-EIONET пројекта за Републику Србију "Incorporating Foresight into Environmental Reporting, a Subcomponent of the Western Balkans". Представљене постере можете погледати ОВДЕ.
Одржана обука "Годишње извештавање о отпаду"
01.03.2023
У великој сали Привредне коморе Србије представници Агенције за заштиту животне средине одржали су обуку "Годишње извештавање о отпаду". Скуп је отворила помоћница директора Агенције за заштиту животне средине др Тамара Перуновић Ћулић, која је истакла значај извештавања и прикупљања података у циљу адекватног управљања отпадом у Републици Србији. Током презентација и у непосредном разговору са представницима предузећа разјашњене су недоумице везане за сачињавање годишњих извештаја и попуњавање дневне евиденције. Сви произвођачи и оператери који врше управљање отпадом за врсте и количине које сакупљају, третирају поступцима поновног искоришћења, одлажу, увозе или извозе отпад, као и произвођачи и увозници амбалаже и производа који после употребе постају посебни токови отпада имају обавезу достављања годишњег извештај од 1. јануара до 31. марта текуће године са подацима за претходну годину.
Агенција ће, у сарадњи са Удружењем за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала и Центром за циркуларну економију Привредне коморе Србије, одржати обуке у Нишу 02.03.2023. године у ПКС - Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа и 09.03.2023. године у Новом Саду у ПКС - Регионална привредна комора Јужнобачког управног округа.
Резултати спровођења Зелене агенде за Западни Балкан у области заштите земљишта
03.02.2023
Интегрисати заштиту земљишта у друге области политике и успоставити регионално партнерство за земљиште како би се побољшала размена знања и утврдили примери најбоље праксе за заштиту земљишта од загађења и деградације представља циљ Зелене агенде за Западни Балкан. Резултати рада на спровођењу овог циља у периоду 2021-2022. године представљени су у извештајима које је објавила Регионална стална радна група за рурални развој у југоисточној Европи (Regional Rural Development Standing Working Group in SEE -SWG) задужена за спровођење овог циља на регионалном нивоу. Извештаји дају приказ стања управљања земљиштем на Западном Балкану, као и недостатке и препоруке за достизање одрживог коришћења земљишта. Представник Агенције за заштиту животне средине др Драгана Видојевић активно учествује, у својству регионалног експерта-координатора, у реализацији активности на спровођењу постављеног циља.
Регионално партнерство за земљиште има за циљ да мобилише, укључи и уједини све заинтересоване стране и институције у региону, да идентификује и обнови деградирано земљиште ради побољшања продуктивности и пружања услуга екосистема. Циљ успостављања партнерства је и унапређење националних/регионалних техничких капацитета, посебно у области праћења стања земљишта и проналажења одговора институција на потребе примене пракси одрживог управљања земљиштем.
Партнерство за земљиште Западног Балкана део је европске и глобалне иницијативе партнерства за заштиту овог угроженог ресурса.
Извештаје можете преузети овде:
Поново пуштена у рад аутоматска мерна станица за праћење квалитета ваздуха Обреновац Центар
16.01.2023
Аутоматска мерна станица за праћење квалитета ваздуха Обреновац Центар, поново је пуштена у рад, након три месеца прекида због радова на изградњи кружног тока у непосредној близини. Подаци квалитета ваздуха су видљиви у реалном времену на сајту Агенције:
http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php
ИЗВЕШТАЈ О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА СА МОБИЛНЕ СТАНИЦЕ У ПИРОТУ
04.01.2023
Према последњим подацима са мобилне станице у Пироту није било прекорачења граничне вредности амонијака. Сатне концентрације амонијака су се кретале од 4 µg/m3 до 6 µg/m3, а јучерашња дневна вредност била је 5 µg/m3 (максимална дозвољена концентрација за три сата је 200 µg/m3, а дневна гранична вредност је 100 µg/m3). Према последњим мерењима у 06 сати концентрација амонијака је 5 µg/m3.
Сатне концентрације суспендованих честица PM10, кретале су се од 22 µg/m3 до 161 µg/m3. Према последњим мерењима у 06 сати концентрације PM10 биле су 27 µg/m3.
Сатне концентрације суспендованих честица PM2.5, кретале су се од 21 µg/m3 до 147 µg/m3. Према последњим мерењима у 06 сати концентрације PM2.5 биле су 26 µg/m3.
Концентрације сумпордиоксида SO2 нису прекорачиле сатну (350 µg/m3) ни дневну (125 µg/m3) граничну вредност.
Концентрације угљенмоноксида CO нису прекорачиле дневну граничну вредност (5 mg/m3).
ВАНРЕДНИ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВОДЕ РЕКЕ НИШАВЕ И РЕКЕ ЈУЖНЕ МОРАВЕ
04.01.2023
На основу последњих резултата извршених физичко-хемијских и хемијских анализа узорака воде реке Нишаве и реке Јужне Мораве, може се констатовати да су измерене вредности амонијачног азота (NH4-N) на четири локације, одговарале III класи, док су на две локације одговарале I и II класи површинских вода.
Током узорковања није уочена промена органолептичких особина воде реке Јужне Мораве и реке Нишаве (боја воде, мирис воде и видљиве отпадне материје). Добијене вредности општих физичко хемијских параметара (pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, нитрити, нитрати, хлориди и сулфати) одговарале су прописаним граничним вредностима за I и II класу квалитета површинских вода.
Саопштење поводом загађења ваздуха
04.01.2023
У претходним данима забележено је прекорачење граничне дневне вредности концентрација PM10 суспендованих честица у Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Саду, Новом Пазару, Пироту и Панчеву.
Прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона нису евидентирана ни на једном мерном месту у Републици Србији.
Повећане концентрације суспендованих честица PM10 и PM2.5 и метеоролошки услови, поље високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом и тиме условило стабилност атмосфере, одсуство ветрова и вертикалних струјања ваздуха, допринели су задржавању високих концентрација суспендованих честица PM10 и PM2.5 у приземном слоју атмосфере и разлог су прекорачења граничних вредности концентрација суспендованих честица PM10 измерених претходног дана на већини мерних места у Републици Србији.
На тренутно загађење недвосмислено утиче употреба индивидуалних ложишта и топлана топлотне снаге мање од 50 MW, које на годишњем нивоу доприносе укупној емисији PM10 суспендованих честица у уделу од 65 %, а PM2.5 суспендованих честица у уделу од 80 %.
При решавању проблема и постизању задатих циљева сви морамо дати свој допринос и зато је прави тренутак да мењањем својих навика омогућимо да нам животна средина буде чиста и здрава.
ИЗВЕШТАЈ О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА СА МОБИЛНЕ СТАНИЦЕ У ПИРОТУ
30.12.2022
Према подацима са мобилне станице у Пироту у периоду од 29.12.2022. године у 00 сати до 30.12.2022. у 06 сати, сатне концентрације амонијака NH3, су се кретале од 5 µg/m3 до 8 µg/m3, а јучерашња дневна вредност била је 7 µg/m3 (максимална дозвољена концентрација за три сата је 200 µg/m3, а дневна гранична вредност је 100 µg/m3). Према последњим мерењима у 06 сати концентрација амонијака је 5 µg/m3.
Сатне концентрације суспендованих честица PM10 , кретале су се од 29 µg/m3 до 137 µg/m3. Према последњим мерењима у 06 сати концентрације PM10 биле су 72 µg/m3. Средње дневне концентрације суспендованих честица PM10 29.12.2022. године износиле су 59 µg/m3 и прекорачиле су дневну граничну вредност (50 µg/m3).
Сатне концентрације суспендованих честица PM2.5, кретале су се од 26 µg/m3 до 119 µg/m3. Према последњим мерењима у 06 сати концентрације PM2.5 биле су 60 µg/m3. Средње дневне концентрације суспендованих честица PM2.5 29.12. 2022. године износиле су 52 µg/m3.
Концентрације сумпордиоксида SO2 нису прекорачиле сатну (350 µg/m3) ни дневну (125 µg/m3) граничну вредност.
Концентрације угљенмоноксида CO нису прекорачиле дневну граничну вредност (5 mg/m3).
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2021. годину
30.12.2022
Влада Републике Србије је 29. децембра 2022. године усвојила Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2021. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2021. години и омогућује увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима. Оцена стања животне средине за 2021. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
ИЗВЕШТАЈ О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА СА МОБИЛНЕ СТАНИЦЕ У ПИРОТУ
29.12.2022
Према подацима са мобилне станице у Пироту није било прекорачења граничне вредности амонијака.
У периоду од 28.12.2022. године у 00 сати до 29.12.2022. у 07 сати, сатне концентрације амонијака NH3, су се кретале од 6 µg/m3 до 9 µg/m3, а јучерашња дневна вредност била је 7 µg/m3 (максимална дозвољена концентрација за три сата је 200 µg/m3 а дневна гранична вредност је 100 µg/m3 ). Према последњим мерењима у 07 сати концентрација амонијака је 6 µg/m3.
Концентрације сумпордиоксида SO2 нису прекорачиле сатну (350 µg/m3) ни дневну (125 µg/m3) граничну вредност. Сатне концентрације сумпордиоксида SO2 кретале су се од 4 µg/m3 до 112 µg/m3.
Сатне концентрације суспендованих честица PM10, кретале су се од 12 µg/m3 до 87 µg/m3. Према последњим мерењима у 07 сати концентрације PM10 биле су 44 µg/m3. Средње дневне концентрације суспендованих честица PM10 28.12.2022. године износиле су 34 µg/m3 и нису прекорачиле дневну граничну вредност (50 µg/m3).
Сатне концентрације суспендованих честица PM2.5, кретале су се од 11 µg/m3 до 76 µg/m3. Према последњим мерењима у 07 сати концентрације PM2.5 биле су 35 µg/m3. Средње дневне концентрације суспендованих честица PM2.5 28.12. 2022. године износиле су 29 µg/m3.
Сатне концентрације угљенмоноксида CO, кретале су се од 0.05 mg/m3 до 1.22 mg/m3. Концентрације угљенмоноксида CO нису прекорачиле дневну граничну вредност (5 mg/m3).