ВАНРЕДНИ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВОДЕ РЕКЕ НИШАВЕ И РЕКЕ ЈУЖНЕ МОРАВЕ
04.01.2023
На основу последњих резултата извршених физичко-хемијских и хемијских анализа узорака воде реке Нишаве и реке Јужне Мораве, може се констатовати да су измерене вредности амонијачног азота (NH4-N) на четири локације, одговарале III класи, док су на две локације одговарале I и II класи површинских вода.
Током узорковања није уочена промена органолептичких особина воде реке Јужне Мораве и реке Нишаве (боја воде, мирис воде и видљиве отпадне материје). Добијене вредности општих физичко хемијских параметара (pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, нитрити, нитрати, хлориди и сулфати) одговарале су прописаним граничним вредностима за I и II класу квалитета површинских вода.
Квалитет воде - Река Нишава
28.12.2022
Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са Министарством заштите животне средине континуирано прати ситуацију у вези са квалитетом исправности реке Нишаве.
Према најновијим резултатима анализа Агенције, река Нишава има повећане концентрације амонијака на локалитету узимања узорка 100 метара низводно од моста код Просека на магистралном путу Пирот-Ниш.
Током узорковања на поменутом локалитету није уочена промена органолептичких особина воде реке Нишаве (боја воде, мирис воде и видљиве отпадне материје). Добијене вредности општих физичко хемијских параметара, као што су pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, нитрити, нитрати, ортофосфати, хлориди и сулфати, одговарале су прописаним граничним вредностима за I и II класу квалитета површинских вода. Измерена вредност амонијачног азота (1.95 mg/l) одговарала је V класи квалитета површинских вода.
Према објављеним препорукама Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" због повећане концентрације амонијака у Нишави, из превентивних разлога, вода за пиће из индивидуалних бунара поред реке Нишаве не сме се користити за пиће и припрему хране. Искључује се њена употреба у сврху рекреације, риболова, коришћења улова и других активности у њеној непосредној близини.
МОНИТОРИНГ ВАЗДУХА И ВОДЕ У ПИРОТУ
26.12.2022
Агенција за заштиту животне средине данас шаље мобилну станицу за мерење квалитета ваздуха у Пирот, која ће пратити концентрације амонијака у реалном времену и приказивати резултате на сајту Агенције.
У 08:00 часова послата је и екипа на терен у циљу ванредног узорковања воде реке Нишаве, у складу са Законом о водама, који дефинише да Агенција за заштиту животне средине врши узорковање квалитета вода када је присутно хаваријско загађење. Након узорковања и обраде узорака воде, Агенција ће о резултатима анализа обавестити надлежна министарства и јавност.
Агенција за заштиту животне средине спроводи мониторинг квалитета ваздуха у Пироту. На аутоматској станици врше се мерења сумпор-диоксида и суспендованих честица PM10 и PM2.5 и резултати се представљају јавности у реалном времену путем сајта
http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php.
Током јучерашњег дана у Пироту је измерена средња дневна концентрација суспендованих честица PM10 67 µg/m3 и средња дневна концентрација суспендованих честица PM2.5 62 µg/m3. Максималне сатне вредности забележене су у 21 час и износиле су 166 µg/m3 и 163 µg/m3. За суспендоване честице PM10 дефинисана је дневна гранична вредност и она износи 50 µg/m3. За суспендоване честице PM2.5 дефинисана је само годишња гранична вредност 25 µg/m3.
Средња дневна концентрација сумпор-диоксида износила је 28 µg/m3 што је мање од граничне вредности 125 µg/m3.
Стање квалитета ваздуха у Србији
04.11.2022
Емисија PM10 и PM2.5 суспендованих честица је и у претходном дану била повећана, те су прекорачења ових честица измерена у Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту.
Знајући да индивидуална ложишта и топлане топлотне снаге мање од 50 MW на годишњем нивоу доприносе укупној емисији PM10 суспендованих честица у уделу од 65%, а PM2.5 суспендованих честица у уделу од 80%, апелујемо на грађане да воде рачуна о избору енергената. Савесно поступање у вези са избором енергената, коришћених у индивидуалним ложиштима, директан је допринос сваког од нас за смањење емисија поменутих суспендованих честица, односно загађења ваздуха.
Присутном загађењу ваздуха недвосмислено доприносе и тренутне временске прилике, односно поље високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом и тиме условило стабилност атмосфере, одсуство ветрова и вертикалних струјања ваздуха, што утиче на задржавање свих емитованих загађујућих материја у најнижим деловима атмосфере.
Чист ваздух је циљ којем морамо заједно да тежимо и зато још једном апелујемо на грађане да подрже напоре државе и бирањем чистијих енергената допринесу смањењу загађења ваздуха.
22. март - Светски дан вода
21.03.2022
Што су климатске промене израженије, квантитет и квалитет подземних вода ће постајати све критичнији. Морамо радити боље на одрживом управљању овим драгоценим ресурсом. Подземне воде могу бити ван видокруга, али не смеју бити ван нашег настојања да их учинимо безбеднијим за будућност.
Да би схватили значај балканских подземних вода упознајмо се са њиховим геохемијским карактеристикама у овом РАДУ.
Статус површинских вода Србије у периоду 2017-2019
28.09.2021
Извештај о статусу површинских вода Србије даје приказ стања квалитета воде водних тела обухваћених мониторингом у периоду 2017-2019. Ова публикација представља наставак и надоградњу претходна два извештаја о статусу водних тела површинских вода. Оцена еколошког и хемијског статуса се методолошки не разликује од претходних, али је употпуњена резултатима испитивања биолошких заједница макрофита и риба. Извештај се може користи као основа за планирање заштите површинских вода и за постављање локалних и регионалних циљева заштите животне средине.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
Светски дан вода - 22. март 2021.
22.03.2021
Уједињене нације обележавају Светски дан вода 2021. уз глобалну расправу како се вреднује вода и све врсте њене употребе с обзиром на пораст броја становника, све веће потражње у пољопривреди и индустрији и све израженије климатске промене.
Тема Светског дана вода 2021. је вредновање воде. Вредност воде је много већа од њене цене. Вода има огромну и комплексну вредност за домаћинства, храну, културу, здравство, образовање, економију и интегритет нашег природног окружења. Ако се превиди било која од ових вредности, ризикује се да лоше управљамо овим коначним, незаменљивим ресурсом. Без свеобухватног разумевања праве, вишедимензионалне вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.
Агенција за заштиту животне средине, као орган управе задужен за спровођење државног мониторинга статуса површинских и подземних вода на територији Републике Србије, врши узорковање и испитивање квалитета површинских и подземних вода, као и седимената. Извештаји о стању са резултатима испитивања воде и седимента могу се погледати на сајту Агенције за заштиту животне средине на страници: Извештаји - воде
Семинари "ЗАГАЂИВАЊЕ ВОДА"
15.02.2021
НАЛЕД, Удружење "3Е" и Мрежа инспектора Србије у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и уз подршку USAID-а припремили су и одржали серију од три on-line конференције посвећене теми отпадних вода и нових прописа у домену извештавања о отпадним водама, као и новим накнадама у складу са одредбама Закона о накнадама за коришћење јавних добара.
Прва конференција је била намењена привредним субјектима који у току свог рада испуштају отпадне воде. Овом приликом, представници привреде су у разговору са представницима Агенције за заштиту животне средине сазнали више детаља о новим обавезама које очекују више од 4.500 привредних субјеката кад је реч о извештавању о испуштању отпадних вода и повезаним накнадама, и чули примере добре праксе у коришћењу и заштити вода у индустријској примени.
У току друге конференција представљене су нове обавезе извештавања у области загађивања вода за представнике лабораторија које узоркују и врше анализе отпадних вода у складу са Законом о водама. Овом приликом представници лабораторија су упознати са новим обавезама аналитике отпадних вода у циљу испуњавања одредби Закона о накнадама за коришћење јавних добара.
Трећа конференција је била намењена инспекторима за заштиту животне средине на свим нивоима. У оквиру конференције приказана је анализа постојећег стања и препоруке за унапређење положаја инспектора. Инспектори су, између осталог, упознати са својим обавезама везаним за испуњавање одредби из Закона о накнадама.
ОН ЛИНЕ КОНФЕРЕНЦИЈА
Загађивање вода - Нове обавезе извештавања
08.12.2020
У уторак 8. децембра одржана је онлине конференција у организацији НАЛЕД-а, Удружења "3-Е" и Мреже инспектора Србије у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и уз подршку USAID-а где су представљене обавезе извештавања везане за нове прописе у домену отпадних вода.
Презентацију "Нове обавезе извештавања у области загађивања вода" одржао је Небојша Реџић, начелник одељења Националног регистра извора загађивања у Агенцији за заштиту животне средине, у којој је дао приказ нових обавеза везаних за извештавање које проистичу из Закона о накнадама за коришћење јавних добара. Између осталог, приказане су и текуће активности везане за пројекат "Зелена дигитализација" који ће омогућити унапређено извештавање према Агенцији. Главни резултат пројекта је укидање достављања папирних форми извештаја од 2021. године.
У рад конференције се укључило преко 100 представника привреде. У оквиру конференције г-ђа Беата Фридрих из МК групе је приказала примере добре праксе у коришћењу и заштити вода у индустријској примени.
Нова онлине конференција везана за исту тему али намењена националним референтним лабораторијама ће се одржати у уторак 15. децембра 2020. од 11:00 - 12:00 часова.
Зелена дигитализација олакшава инвестиције у заштиту животне средине
31.08.2020
Преузето са www.rts.rs
Све компаније у Србији које генеришу отпад и емитују загађујуће материје у воду и ваздух и увозе производе који ће након употребе постати отпад, дужне су да поднесу извештај Агенцији за заштиту животне средине.
Следећи препоруке Европске комисије о циркуларној економији развијен је пројекат зелене дигитализације који ће омогућити бржу и лакшу размену података и њихову доступност и онима који желе да инвестирају у заштиту животне средине.
Уместо досадашњих 120.000 извештаја годишње архивираних у 25 картонских кутија, мејлова и телефонских позива, све информације биће доступне преко дигиталног сервиса.
Сви подаци, осим оних који су пословна тајна, биће доступни на платформи. То је врло важно за оне који желе да инвестирају или желе да се повежу са одређеном компанијом и одложе свој отпад, пронађу сировину.
"То ће унапредити пословање јер нећемо губити више времена на слање тих папира и контролу да ли су сва документа о кретању отпада валидно попуњена и потписана", каже Иван Јордовић из Ценекса, националног оператера за управљање амбалажом и амбалажним отпадом.
Према његовим речима на овај начин електронског подношења докумената је врло лако исправити уочену грешку и нема потребе да се чека за оригинал печатом и потписом кад ће то моћи електронски да се потписује.
У оквиру зеленог договора, европске компаније морају да пређу на концепт циркуларне економије који прати дигитализацију да би остале конкурентне на тржишту.
Јордовић каже да држава може да додатно дигитализује своје сервисе да прикупљање података учини потпуно електронски, да се не заврши све на прикупљању података већ да те податке укрсте и на основу података одраде праву анализу ризика која ће касније користити инспекцијама за редовне и ванредне контроле.
"Само на тај начин можемо имати превенцију стварања инцидената у животној средини", сматра Иван Јордовић.
Пракса је показала да су, након почетних улагања, електронски сервиси јефтинији, ефикасни и да смањују корупцију.
Електронски систем инспекција могао би, уз податке Националног регистра извора загађивања, да допринесе да се смањи загађење животне средине.