Зајача 2012. година

Квалитет земљишта на подручју индустријског комплекса рудника и топионице "Зајача"
На Јавном скупу "Енергетика и животна средина - Србија на путу ка ЕУ" одржаној у Скупштини Србије 29 априла 2015. Године у на тему заштите животне средине и одрживих и чистих извора енергије у контексту европских интеграција коју организују Центар за европске политике (ЦЕП) из Београда и Центар за европску реформу (ЦЕР) из Лондона Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић указао је да је у области заштите животне средине и производње енергије неопходно направити одржив систем, који ће бити на корист будућих генерација.
У Србији, како је навео, од производње енергије из фосилних горива поти?е око 90 одсто свих штетних емисија гасова, а од 8, 2 милиона тона отпада колико годишње произведемо, 6,2 одсто је из производње енергије.
Агенција за заштиту животне средине континуирано сарађује са ЕЕА (Европском Агенцијом за заштиту животне средине). Према последњој евиденцији о достављању података у оквиру Приоритетног тока података за 2014, Република Србија је преко Агенције за заштиту животне средине, према најновијим подацима, доставила 92% података са позитивним трендом у поређењу са предходном годином.
Он је рекао да је Агенција, охрабрена добрим резултатима у сарадњи са Бриселом, поднела захтев за приступање Европској агенцији за животну средину, што би јој омогу?ило додатну помо? за остваривање циљева.