Резултати спровођења Зелене агенде за Западни Балкан у области заштите земљишта
03.02.2023
Интегрисати заштиту земљишта у друге области политике и успоставити регионално партнерство за земљиште како би се побољшала размена знања и утврдили примери најбоље праксе за заштиту земљишта од загађења и деградације представља циљ Зелене агенде за Западни Балкан. Резултати рада на спровођењу овог циља у периоду 2021-2022. године представљени су у извештајима које је објавила Регионална стална радна група за рурални развој у југоисточној Европи (Regional Rural Development Standing Working Group in SEE -SWG) задужена за спровођење овог циља на регионалном нивоу. Извештаји дају приказ стања управљања земљиштем на Западном Балкану, као и недостатке и препоруке за достизање одрживог коришћења земљишта. Представник Агенције за заштиту животне средине др Драгана Видојевић активно учествује, у својству регионалног експерта-координатора, у реализацији активности на спровођењу постављеног циља.
Регионално партнерство за земљиште има за циљ да мобилише, укључи и уједини све заинтересоване стране и институције у региону, да идентификује и обнови деградирано земљиште ради побољшања продуктивности и пружања услуга екосистема. Циљ успостављања партнерства је и унапређење националних/регионалних техничких капацитета, посебно у области праћења стања земљишта и проналажења одговора институција на потребе примене пракси одрживог управљања земљиштем.
Партнерство за земљиште Западног Балкана део је европске и глобалне иницијативе партнерства за заштиту овог угроженог ресурса.
Извештаје можете преузети овде:
Обележавање Светског дана земљишта 2022. године
05.12.2022
Агенција за заштиту животне средине је обележила Светски дан земљишта учешћем на регионалном скупу у организацији регионалне канцеларије Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) за Европу и Централну Азију, одржаном 5.12. у Београду.
Светски дан земљишта се обележава сваке године са циљем подизања пажње на важност здравог земљишта и промовисање одрживог управљања земљишним ресурсима. Овогодишњи Светски дан земљишта обележава се под слоганом "ЗЕМЉИШТЕ, ГДЕ ХРАНА НАСТАЈЕ“.
Један од главних процеса деградације земљишта је губитак хранљивих материја у земљишту. Он је препознат као један од најкритичнијих проблема на глобалном нивоу за сигурност хране и одрживост пољопривредне производње широм света.
Подаци нам показују да је трећина земљишта на свету већ деградирана различитим процесима деградације, док је већ скоро половина земљишта које се користи у пољопривреди умерено или озбиљно погођено овом претњом. Ако знамо да 95% хране долази, или је непосредно везана за земљиште, онда морамо да предузмемо хитне акције да заштитимо овај, практично, необновњив природни ресурс. О важности заштите земљишта сведочи и чињеница да ће пољопривредна производња морати да се повец́а за 60% да би задовољила глобалну потражњу за храном 2050. године. Одрживим управљањем земљиштем могло би се произвести и до 58% више хране. Подаци показују да чак половина нашег куц́ног отпада би могла да се компостира и да се користи у циљу побољшања квалитета нашег земљишта.
Неопходно је подићи свест о ризику од загађења земљишта, јер се људске активности сматрају његовим главним изворима. С обзиром на важну улогу коју земљиште има за очување здравља људи и очување животне средине, стављање његове заштите на политичку сцену је основно како би се гарантовала доступност овог ресурса у будућности.
Агенција за заштиту животне средине уз подршку FAO организације обележава светски дан земљишта са циљем да скренемо пажњу на значај земљишта, на одрживо управљање земљишним ресурсима и на значај сарадње сектора пољопривреде и заштите животне средине у циљу постизања постављених циљева како на глобалном, регионалном, тако и на националном нивоу.
У духу овог партнерства и јачања сарадње Агенција је представила најновије информације и податке о стању земљишта, планове и будуће иницијативе на тему заштите земљишта. Агенција ради интензивно на спровођењу циљева Зелене агенде у овој области који се односе на успостављање регионалног партнерства за земљиште, што ће допринети нашој земљи на побољшању доступности података, информација, унапређењу методологија и спровођењу пракси одрживог коришћења земљишта.
Обука у оквиру FAO пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта"
07.11.2022
У периоду 31.10-1.11.2022. године, у Бајиној Башти, одржане су обуке у оквиру пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта" који спроводи Организација уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Агенцијом за заштиту животне средине.
Главни циљ пројекта је повећање националних капацитета за управљање дифузним загађењем земљишта у Републици Србији у циљу заштите животне средине и промовисања одрживе пољопривредне производње.
Обука за пољопривредне произвођаче је организована са циљем да се унапреде њихова знања у области одрживог управљања земљиштем како би се смањио ризик од дифузног загађења земљишта услед примене неадекватних пољопривредних пракси. Обука за пољопривредне саветодавне и друге стручне службе организована је у циљу промовисања значаја здравља земљишта и важности процене дифузног загађења пољопривредног земљишта, као и повећања знања о утврђеним стандардима за употребу пестицида и ђубрива.
Почиње дигитализација података о изворима загађивања у Србији
23.03.2022
Београд, 23. март 2022 - Уместо у папирној форми, што је до сада била пракса, загађивачи у свим градовима и општинама у Србији убудуће ће локалним самоуправама податке о свом негативном утицају на животну средину достављати у дигиталном, машински читљивом формату. На тај начин ће бити унапређен квалитет и повећана количина прикупљених података о загађивању ваздуха, вода, земљишта и генерисању отпада на локалном нивоу.
То је омогућено захваљујући дигитализацији локалних регистара извора загађивања, чији су резултати представљени данас на конференцији "Дигитализација зелених података". Конференцију је организовала Агенција за заштиту животне средине (SEPA), у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
"Британска влада је 2017. поставила себи за циљ да постане водећа дигитална економија у свету, која је на услузи својим грађанима. Овај пројекат је део наше снажне подршке дигитализацији, али и унапређењу животне средине у Србији. За нас, без података нема одрживог развоја. Подаци стварају нове могућности за привредни раст, али и развој друштва, од кога ће сви грађани имати користи", рекао је Томас Рајт, шеф програмског Фонда за добру управу Британске амбасаде.
"Постојање локалних регистара извора загађивања, односно пописивање загађивача на једном месту, омогућиће доношење адекватних планова а затим и мера за побољшање квалитета животне средине на целој територији Републике Србије. Овај пројекат ће такође обезбедити да и најширој јавности буду доступни подаци о свим изворима загађивања у Србији, у дигиталном, машински читљивом формату. Агенција за заштиту животне средине је прва државна институција која је препознала значај отворених података и своје податке о квалитету ваздуха и алергеном полену учинила доступним још 2018. године. Ширење информација о стању животне средине је од изузетне важности и то управо и јесте једна од основних улога Агенције, која се огледа кроз редовно извештавање о свим релеватним подацима у облику сатних, дневних, недељних, месечних и годишњих извештаја које је могуће прочитати, у сваком тренутку, на интернет презентацији Агенције", казала је Перуновић Ћулић.
Захваљујући унапређењу постојећег информационог система, подаци локалних самоуправа о изворима загађивања биће обједињени у оквиру Националног регистра извора загађивања, за који је надлежна SEPA. До краја марта следеће године, када је рок за достављање извештаја за локални регистар за 2022. годину, подаци за све градове и општине у Србије наћи ће се у овој јединственој бази. То ће омогућити боље сагледавање и једноставнију анализу података, што ће локалним, али и националним институцијама у Србији олакшати доношење адекватних мера за смањење загађења, очување природних ресурса и заштиту животне средине.
"Захваљујући подршци Британске амбасаде, UNDP помаже институцијама у Србији да податке које прикупљају учине доступним широј јавности. Отварање података о локалним изворима загађивања веома је значајно за научну и технолошку заједницу, цивилни сектор, као и грађане и грађанке. Поред боље информисаности, то ће омогућити и креирање иновативних услуга и апликација које могу да унапреде стање животне средине у Србији", истакла је Ирена Церовић, руководитељка тима за добру управу, Програм Уједињених нација за развој (UNDP).
Дигитализација локалних регистара извора загађивања једна је од активности у оквиру пројекта "Отворени подаци за одрживи развој", који спроводе Канцеларија за ИТ и е-Управу и Програм Уједињених нација за развој, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
Учешће Агенције на Конгресу српског друштва за проучавање земљишта
04.10.2021
У периоду од 21-24.09.2021. године одржан је 15. национални и 3. међународни Конгрес српског друштва за проучавање земљишта у суорганизацији са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду под називом "Soils for future under global challenges" на коме је Агенција за заштиту животне средине представила рад на тему "Enhancing management of contaminated sites using environmental monitoring data and preliminary risk assessment methodology in Serbia".
Конгрес је организован са циљем да окупи научнике из различитих земаља како би представили своја научна достигнућа везана за проучавање и заштиту земљишта и скренули пажњу на одрживу употребу ресурса земљишта у тренутним условима и под будућим изазовима. Земљиште се деградира због лошег управљања, прекомерне експлоатације, климатских промена и загађења. Од виталног значаја је очување плодности земљишта, заштита земљишта од деградације и повећење продуктивности уз одрживо коришћење.
Презентацију са Конгреса можете преузети овде.
Уводна радионица пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта"
09.07.2021
У уторак, 6. јула, одржана је уводна радионица пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта" који спроводи Организација уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Агенцијом за заштиту животне средине. Пројекат ће се реализовати у периоду јун 2021 - децембар 2022. године. Главни циљ пројекта је повећање националних капацитета за управљање дифузним загађењем земљишта у Републици Србији у циљу заштите животне средине и промовисања одрживе пољопривредне производње.
Радионица је окупила представнике министарстава, научних и стручних организација, локалне управе, саветодавне службе, кориснике земљишта и друге заинтересоване стране који раде на темама везаним за земљиште, како би разговарали о питањима од посебног интереса за заштиту животне средине, попут загађења земљишта и утицаја неприкладних пољопривредних пракси на стање земљишта и шире. Учесници скупа упознати су са пројектним циљевима и планираним активностима.
Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2018. и 2019. годину
16.06.2021
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2018. и 2019. годину. Извештај садржи релевантне податке и информације утемељене на званичним подацима државних институција, научних и стручних организација и других учесника надлежних за праћење стања и заштиту земљишта. Он пружа информације о стању земљишта, променама начина коришћења земљишта и факторима деградације земљишта на подручју Републике Србије, што је од посебног значаја за праћење националних циљева у овој области, као циљева усвојених од стране међународне заједнице. Извештај о стању земљишта је намењен креаторима политика, стручним и научним радницима, али и ширем кругу заинтересоване јавности.
Извештај можете преузети ОВДЕ
5. децембар - Светски дан земљишта
Одржавајте земљиште живим, заштитите биодиверзитет земљишта
05.12.2020
Да ли знате?
  • Земљиште је живи ресурс, дом за више од 25% биодиверзитета наше планете.
  • Процењује се да је тренутно познато само 1% врста земљишних микроорганизама у поређењу са 80% биљних врста.
  • До 90% живих организама живи или проводи део свог животног циклуса у земљишту.
  • Организми земљишта могу разградити одређене загађиваче.
  • Здрава земљишта су у срцу зеленог договора (Green Deal) за Европу.
Ове године, суочавајући се са све већим изазовима управљања земљиштем, кампања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) под називом "Одржавајте земљиште живим, заштитите биодиверзитет земљишта" има за циљ подизање свести о важности одржавања здравих екосистема и добробити људи. Подстичући људе широм света да се активно укључе у унапређење здравља земљишта, кампања такође има за циљ борбу против губитка биодиверзитета земљишта. Ако не будемо брзо деловали, плодност земљишта ће и даље бити под негативним утицајем алармантном брзином, претећи глобалним залихама и безбедности хране.
Обележавајући годишњицу потписивања Париског споразума, француске амбасаде Румуније, Републике Хрватске и Републике Србије организовали су 2. децембра регионални онлајн скуп на тему иницијативе 4/1000 (https://www.4p1000.org/) са преко 90 учесника на коме је учествовао представник Агенције са презентацијом "Статус залиха органског угљеника у земљишту Србије". Органски угљеник у земљишту игра велику улогу у климатским променама представљајући и претњу и прилику да помогне у испуњавању циљева Париског споразума. Више о значају органског угљеника у земљишту можете погледати ОВДЕ.
Обележавајући светски дан земљишта поручујемо: Садржај органске материје у нашим земљиштима опада и потребне су хитне мере за њено очување. Одржимо наша земљишта живим!
Катастар контаминираних локација
02.03.2020
Правилник о садржини и начину вођења Катастра контаминираних локација, врсти, садржини, обрасцима, начину и роковима достављања података усвојен је у августу месецу 2019. године ("Службени гласник РС", број 58/2019). Правилник можете преузети овде.
Правилник о листи активности које могу да буду узрок загађења и деградације земљишта, поступку, садржини података, роковима и другима захтевима за мониторинг земљишта усвојен је 2020. године ("Службени гласник РС", број 102/20).
Правилник можете преузети овде.
Катастар контаминираних локација представља скуп података о угроженим, загађеним и деградираним земљиштима и он је саставни део Информационог система земљишта који води Агенција за заштиту животне средине.
Државни органи, односно организације, органи аутономних покрајина, јединице локалне самоуправе и загађивачи, најкасније до 31. марта текуће за претходну годину, достављају податке о стању и квалитету земљишта на контаминираним локацијама, као и о загађивачима Агенцији за заштиту животне средине у складу са Законом о заштити земљишта.
Катастар се води у електронском облику. Апликација за унос података:


Да би сте користили апликацију Катастра и доставили податке Агенцији, потребно је контактирати администратора ради добијања корисничког имена и лозинке на kkl-podrska@sepa.gov.rs.
Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.