Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2021. годину
30.12.2022
Влада Републике Србије је 29. децембра 2022. године усвојила Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2021. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2021. години и омогућује увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима. Оцена стања животне средине за 2021. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
Агенција за заштиту животне средине помаже локалним самоуправама да успоставе локалне регистре извора загађивања
09.02.2022
Агенција за заштиту животне средине одржала је 3. фебруара 2022. године, онлајн радионицу о успостављању и вођењу локалних регистара извора загађивања у Републици Србији. Представници релеватних институција из више од 100 градова и општина широм Србије активно су учествовали у радионици.
Помоћница директора Агенције за заштиту животне средине, др Тамара Перуновић Ћулић, изразила је задовољство због великог интересовања локалних јединица самоуправе за формирање локалних регистара јер је то најбољи показатељ постојања жеље и спремности да животна средина у Републици Србији буде унапређена кроз примену конкретних мера.
"До краја марта месеца првих 15 општина и градова имаће потпуно успостављене своје локалне регистре, а жеља нам је да до краја ове године тај посао буде завршен у свим градовима и општинама Србије.", рекла је Перуновић Ђулић.
Обука за креирање локалних регистара и евидентирање загађивача на локалном нивоу за крајњи циљ има да локалне институције остваре бољи увид у изворе загађивања на својој територији. На основу ових података надлежне локалне институције ће моћи да доносе планове и мере како би се спречило и смањило загађење животне средине и очували природни ресурси.
Укључивање података локалних самоуправа о изворима загађивања у Национални регистар Агенције омогућиће боље сагледавање загађења у Србији у целини, као и једноставније анализе података како би се креирале ефикасне јавне политике за заштиту животне средине на националном и на локалном нивоу.
Радионицу је водио Синиша Митровић, руководилац Центра за циркуларну економију при Привредној комори Србије, а презентације о вођењу локалних регистара загађења и извештавања одржали су мр Небојша Реџић, Лидија Михаиловић и мр Љиљана Ђорђевић из Одељења за Национални регистар извора загађивања, индикаторе и информациони систем Агенције за заштиту животне средине.
Учесницима радионице кратко су се обратили и Сања Аризановић, координатор пројекта испред УНДП, и Ивана Вилотијевић, секретарка у Секретаријату за заштиту животне средине Града Београда.
На крају пројекта, подаци о локалним изворима загађивања биће доступни и широј јавности на једном месту, у оквиру Националног регистра извора загађивања, у дигиталном и машински читљивом формату. То ће омогућити приватном, цивилном и академском сектору, али и медијима и грађанима да се на једноставан начин информишу и да креирају производе засноване на отвореним подацима.
Успостављање дигиталних регистара локалних извора загађивања је део активности Агенције за заштиту животне средине у оквиру пројекта "Отворени подаци за одрживи развој". Овај пројекат спроводи Програм Уједињених нација за развој у партнерству са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2020. годину
22.09.2021
Влада Републике Србије је 9. септембра 2021. године усвојила Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2020. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2020. години и омогућује увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима. Извештај показује да су постепене промене довеле до напретка у појединим областима, али испуњење дугорочних циљева постављених како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу, захтева хитност реакција у циљу суочавања са великим еколошким изазовима. Оцена стања животне средине за 2020. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину
18.02.2021
Влада Републике Србије је 28. јануара 2021. године донела Закључак (05 број: 353-551/2021) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2019. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2019. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине. Извештај можете преузети ОВДЕ.
Стратешке карте буке
05.10.2020
Стратешка карта буке јесте карта која представља податке о нивоима буке на одређеном подручју и служи за процену укупне изложености буци одређеног подручја од различитих извора буке или за предвиђање укупне буке на неком подручју.
Израда стратешких карата буке јесте представљање података о постојећим или процењеним нивоима буке, укључујући прекорачења прописаних граничних вредности, броја људи изложених буци на неком подручју или броја домаћинстава изложених одређеним вредностима индикатора буке на одређеном подручју.
Више о овоме као и о пројекту "Израда стратешких карата буке агломерације Ниш, можете погледати овде.
Пандемија COVID-19 у служби екологије
31.08.2020
Организација Global Footprint Network сваке године израчунава "Дан прекорачења Земље", онај дан у календарској години када потребе човечанства према природи премаше оно што екосистеми планете могу у тој години обновити. Пандемија COVID-19 је утицала на еколошки отисак и "Дан прекорачења Земље" тако што се сада овај индикатор вратио на ниво где је био пре десет година. То се десило овог 22. августа и од тог дана почели смо да трошимо резерве које ће Земља обнавлјати тек од почетка наредне године.
Знамо шта је искусило човечанство у прошлости са епидемијама и пандемијама, а данас смо сведоци колико микроби могу да утичу на социјалне, економске и политичке тензије у технологизираном друштву 21. века. Оно што сада ново видимо је да нам пандемија COVID-19 демонстрира in vivo еколошку поуку о великој узрочно-последичној неравнотежи коју савремена цивилизација намеће природи.
Привредни потенцијали и активности од значаја за животну средину у Републици Србији 2018. године
14.01.2020
Агенција за заштиту животне средине је прикупљањем података кроз Информациони систем заштите животне средине, као и директном сарадњом са релевантним институцијама за поједина тематска подручја, припремила извештај Привредни потенцијали и активности од значаја за животну средину у Републици Србији 2018. године, који представља жељу да се нагласи значај праћења мултисекторских утицаја на животну средину.
У извештају су приказане следеће области:
• Индустрија
• Енергетика
• Пољопривреда
• Шумарство
• Туризам
• Одрживо коришћење ресурса
Приказ и оцена привредних потенцијала и активности од значаја за животну средину базирана је на индикаторском приказу према Правилнику о Националној листи индикатора заштите животне средине. Осим поједностављеног праћења вредности појединих параметара, на овај начин осигуран је континуитет у праћењу и оцењивању привредних потенцијала и активности на националном нивоу, али и упоредивост и размена података са подацима других европских држава.
Извештај се може преузети ОВДЕ.
Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину
20.11.2019
Влада Републике Србије је 31. октобра 2019. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2018. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2018. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети овде.
Информациони систем шума Европе
22.10.2019
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) покренула је амбициозан пројекат успостављања Информационог система шума Европе (Forest Information System Europe - FISE). На 2. састанку националних референтних центара за шуме, представљен је прототип платформе новог информационог система за шуме, са постојећим и потенцијалним новим индикаторима које треба развити.
Посебно је наглашена потреба да се користе мапе Copernicus програма, поред CORINE Land Cover и националних ортофото снимака, како би се постигла хармонизација на паневропском нивоу.

У радном делу састанка дефинисани су потенцијални нови индикатори са извором информација и прелиминарном методологијом, како би се добила потпуна слика стања и промена шумских екосистема. Информациони систем шума Европе заједно са припремом неколико сетова извештаја реализоваће се у наредне 4 године.