ВАНРЕДНИ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВОДЕ РЕКЕ НИШАВЕ И РЕКЕ ЈУЖНЕ МОРАВЕ
04.01.2023
На основу последњих резултата извршених физичко-хемијских и хемијских анализа узорака воде реке Нишаве и реке Јужне Мораве, може се констатовати да су измерене вредности амонијачног азота (NH4-N) на четири локације, одговарале III класи, док су на две локације одговарале I и II класи површинских вода.
Током узорковања није уочена промена органолептичких особина воде реке Јужне Мораве и реке Нишаве (боја воде, мирис воде и видљиве отпадне материје). Добијене вредности општих физичко хемијских параметара (pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, нитрити, нитрати, хлориди и сулфати) одговарале су прописаним граничним вредностима за I и II класу квалитета површинских вода.
МОНИТОРИНГ ВАЗДУХА И ВОДЕ У ПИРОТУ
26.12.2022
Агенција за заштиту животне средине данас шаље мобилну станицу за мерење квалитета ваздуха у Пирот, која ће пратити концентрације амонијака у реалном времену и приказивати резултате на сајту Агенције.
У 08:00 часова послата је и екипа на терен у циљу ванредног узорковања воде реке Нишаве, у складу са Законом о водама, који дефинише да Агенција за заштиту животне средине врши узорковање квалитета вода када је присутно хаваријско загађење. Након узорковања и обраде узорака воде, Агенција ће о резултатима анализа обавестити надлежна министарства и јавност.
Агенција за заштиту животне средине спроводи мониторинг квалитета ваздуха у Пироту. На аутоматској станици врше се мерења сумпор-диоксида и суспендованих честица PM10 и PM2.5 и резултати се представљају јавности у реалном времену путем сајта
http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php.
Током јучерашњег дана у Пироту је измерена средња дневна концентрација суспендованих честица PM10 67 µg/m3 и средња дневна концентрација суспендованих честица PM2.5 62 µg/m3. Максималне сатне вредности забележене су у 21 час и износиле су 166 µg/m3 и 163 µg/m3. За суспендоване честице PM10 дефинисана је дневна гранична вредност и она износи 50 µg/m3. За суспендоване честице PM2.5 дефинисана је само годишња гранична вредност 25 µg/m3.
Средња дневна концентрација сумпор-диоксида износила је 28 µg/m3 што је мање од граничне вредности 125 µg/m3.
Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2021. годину
21.11.2022
Агенција за заштиту животне средине је припремила Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2021. годину у коме се налази приказ анализе резултата мерења која су спровођена у оквиру државне мреже и мрежа за мониторинг квалитета ваздуха 27 локалних самоуправа као и приказ концентрација алергеног полена. Сагласно постојећој законској регулативи, у Извештају је дата једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији.
У 2021. години обновљена су мерења на станицама у Лозници и Смедереву (Радинац). Аутоматска мерења PM10/PM2.5 покренута су у Чачку и Београду на станицама Зелено брдо, Земун, Обреновац-Ушће, Винча и Лазаревац, чиме је омогућено да јавност буде информисана у реалном времену о концентрацијама ових загађујућих материја. Локална самоуправа у Пироту набавила је аутоматску станицу за квалитет ваздуха и предала Агенцији на управљање.
Прикупљени су и на јединствен начин обрађени подаци са преко 200 станица и мерних места и приказани резултати мерења како основних загађујућих материја (SO2, NO2, CO, PM10 и PM2.5, Pb, C6H6) , на основу којих се одређује категорија квалитета ваздуха, тако и резултати наменских мерења.
Комплетан годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2021. године можете преузети ОВДЕ.
АМБРОЗИЈА - Инвазивна коровска биљка која продукује најјачи алергени полен
18.08.2022
Агенција за заштиту животне средине као носилац мониторинга алергеног полена на територији Републике Србије на већини мерних места бележи повишене вредности полена амброзије.
Најновији подаци измерени у Београду показују да је концентрација полена амброзије у жутој зони, што значи да је у прекограничним вредностима. За текућу недељу на основу дугогодишњих мерења, биологије биљке и праћења метеоролошких прогноза очекује се да ће број поленових зрна амброзије бити у сталном порасту.
Алергичним особама се саветује да избегавају директан излазак у природу у преподневним сатима јер мерења показују да су тада највеће вредности овог полена. Ниже концентрације су у вечерњим сатима, и после кише. Савет је да се користе климатизоване просторије и климатизовани аутомобили, не суши веш у спољашњим условима јер сакупља поленова зрна, као и да се по повратку из спољашње средине промени одећа и опере коса јер се задржавају поленова зрна. У договору са лекарима алергичне особе морају бити на својим терапијама.
Вредности полена амброзије знатно су ниже на Златибору (преко 500 м надморске висине мања је раширеност овог корова), Врању, Новом Пазару јер се у овим деловима наше територије амброзија још увек није инвазивно раширила.
На сајту Агенције за заштиту животне средине www.sepa.gov.rs, као и преко Android и IOS апликације POLEN SRBIJA бесплатно се може пратити какве су вредности свих алергених полена на 26 мерних места на територији Републике Србије.
Поново започета аутоматска мерења квалитета ваздуха у Радинцу
17.12.2021
Директор Агенције за заштиту животне средине, др Срђан Лалић и директор за техничке послове Железаре HBIS SERBIA, г-дин Зхао Каиxинг, потписали су данас Уговор о донаторству којим се Агенцији предаје аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха у насељу Радинац (Смедерево) које се налази у непосредној близини Железаре. Нова станица биће саставни део мреже аутоматских станица у оквиру државног мониторинга квалитета ваздуха који спроводи Агенција, а у складу са Уредбом о утврђивању Програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи.
Град Смедерево овим ће имати три аутоматске мерне станице које прате квалитет ваздуха. Аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха у Радинцу постојала је до 2012. године. Мерења суспендованих честица обновљена су почетком 2020. године, а од данас поново ће моћи да се прате концентрације загађујућих материја на сатном нивоу. Нова станица садржи анализаторе за праћење концентрација сумпор-диоксида (SO2), азот-диоксида (NO2), озона (O3), угљен-моноксида (CO) и суспендованих честица (PM10/PM2.5). На станици ће се пратити и метеоролошки подаци а остаће такође и мануелна мерења суспендованих честица како би се и даље анализирала присутност тешких метала у њима.
Пуштање станице у рад допринеће праћењу стања животне средине, односно квалитета ваздуха у непосредној близини индустрије што је веома значајно како би могло адекватно и правовремено да се реагује у случају неког акцедента и повишених концентрација опасних по здравље људи.
HBIS SERBIA постављањем аутоматске мерне станице представља позитиван пример другим компанијама које такође у оквиру своје делатности имају тешку индустрију. На овај начин биће у могућности да превасходно себе контролишу али и транспарентно прикажу квалитет ваздуха околине фабричког комплекса.
Агенција за заштиту животне средине спроводи мерења квалитета ваздуха на 38 места широм земље, а станицом у Радинцу ојачаће државни мониторинг што ће допринети квалитетнијој слици стања квалитета ваздуха у Републици Србији.
Учешће Агенције на Конгресу српског друштва за проучавање земљишта
04.10.2021
У периоду од 21-24.09.2021. године одржан је 15. национални и 3. међународни Конгрес српског друштва за проучавање земљишта у суорганизацији са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду под називом "Soils for future under global challenges" на коме је Агенција за заштиту животне средине представила рад на тему "Enhancing management of contaminated sites using environmental monitoring data and preliminary risk assessment methodology in Serbia".
Конгрес је организован са циљем да окупи научнике из различитих земаља како би представили своја научна достигнућа везана за проучавање и заштиту земљишта и скренули пажњу на одрживу употребу ресурса земљишта у тренутним условима и под будућим изазовима. Земљиште се деградира због лошег управљања, прекомерне експлоатације, климатских промена и загађења. Од виталног значаја је очување плодности земљишта, заштита земљишта од деградације и повећење продуктивности уз одрживо коришћење.
Презентацију са Конгреса можете преузети овде.
Статус површинских вода Србије у периоду 2017-2019
28.09.2021
Извештај о статусу површинских вода Србије даје приказ стања квалитета воде водних тела обухваћених мониторингом у периоду 2017-2019. Ова публикација представља наставак и надоградњу претходна два извештаја о статусу водних тела површинских вода. Оцена еколошког и хемијског статуса се методолошки не разликује од претходних, али је употпуњена резултатима испитивања биолошких заједница макрофита и риба. Извештај се може користи као основа за планирање заштите површинских вода и за постављање локалних и регионалних циљева заштите животне средине.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2020. године
13.09.2021
Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2020. године садржи приказ анализе резултата мерења која су се спроводила у оквиру државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха и приказ концентрација алергеног полена. Сагласно постојећој законској регулативи, у Извештају је дата једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга.
У 2020. години, проценат расположивих валидних сатних вредности преко 90% са свих инсталираних анализатора SO2, NO2, CO, PM10 и O3, први пут је од 2011. године достигао 90%. Остварен је и прилив највећег броја података квалитета ваздуха од стране локалних самоуправа које су испуниле своју законску обавезу. Тиме је омогућено да Извештај садржи до сада најпоузданију слику стања квалитета ваздуха.
Комплетан годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2020. године можете преузети ОВДЕ.
Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо
07.09.2021
Пратећи све веће интересовање међународне заједнице за чист ваздух и наглашавајући потребу да се уложе додатни напори за побољшање квалитета ваздуха ради заштите здравља људи, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 7. септембар Међународним даном чистог ваздуха за плаво небо.
Прошле године покренут је први Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо са темом "Чист ваздух за све".
Тема овогодишњег Међународног дана чистог ваздуха за плаво небо је "Здрав ваздух, здрава планета" која наглашава здравствене ефекте загађења ваздуха, посебно током пандемије COVID-19. Циљ је дати приоритет потреби за здравим ваздухом за све, а обухватити и друга критична питања као што су климатске промене, здравље људи и планете, као и циљеве одрживог развоја.
У нашој земљи Агенција за заштиту животне средине врши мониторинг квалитета ваздуха на националном нивоу, а постојећи мониторинг проширује у циљу добијања поузданих информација о нивоу загађености на целој територији Републике Србије. Подаци о квалитету ваздуха који се достављају Агенцији од стране свих институција које врше мерења квалитета ваздух у оквиру државне и локалних мрежа станица анализирају се, користе за оцену стања квалитета ваздуха и публикују у Годишњем извештају о стању квалитета ваздуха у Републици Србији. Резултати мониторинга доступни су јавности у реалном времену на сајту Агенције (http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php) али и на сајту Европске Агенције за животну средину (https://aqportal.discomap.eea.europa.eu/products/data-viewers/utd-viewer/) као и у годишњим извештајима међународних програма мониторинга попут EMEP програма (European Monitoring and Evaluation Programme).
Званично обележавање другог Међународног дана чистог ваздуха за плаво небо одржаће се у Најробију, Њујорку и Бангкоку.
Званична web страница Међународног дана чистог ваздуха за плаво небо је: https://www.cleanairblueskies.org/.
Нова Android апликација POLEN SRBIJA
07.07.2021
Агенција за заштиту животне средине припремила је нову апликацију за мобилне телефоне (Android), о концентрацији и врсти алергеног полена у ваздуху. Апликација пружа информације о алергеном полену на свим мерним местима у Републици Србији која су у оквиру мониторинга Агенције за заштиту животне средине. У последњој колони налази се приказ тенденција промене концентрације свих присутних врста у текућој недељи из разлога што се ради о мануелној методи. Тендеција обухвата дугогодишња искуства о биологији биљака као и утицај прогнозираних метеоролошких параметара.
Помоћу апликације, грађани сада могу да прате информације везане за алергени полен и преко својих телефона и на тај начин ускладе своја кретања, терапије и побољшају свој квалитет живота. Овом апликацијом Агенција за заштиту животне средине се одазвала захтеву великом броју заинтересованих грађана наше земље а и туриста који доласком у нашу земљу желе информацију о присутности алергеног полена.
Апликација се може преузети преко Google Play продавнице под називом POLEN SRBIJA