Изаберите кључну реч:

Мобилна аутоматска станица за праћење квалитета ваздуха
постављена у Косјерићу
27.12.2017
Агенција за заштиту животне средине је 26. децембра 2017. у сарадњи са Општином Косјерић поставила и активирала мобилну аутоматску станицу за праћење квалитета ваздуха (АМСКВ) у Косјерићу.
Континуирано ће се мерити концентрације сумпордиоксида, азотних оксида, суспендованих честица и угљен моноксида.
Резултати мерења концентрација загађујућих материја у ваздуху са мобилне АМСКВ у Косјерићу могу се пратити у реалном времену на web страници Агенције, уз резултате из целе државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији.
Значајне активности Конвенције о биолошкој разноврсности УН
18.12.2017
У Монтреалу је почетком децембра 2017. године одржан састанак Комитета CHM (Clearing House Mechanisms) Конвенције о биолошкој разноврсности УН на коме су разматрани модалитети сарадње и заједничког извештавања са BCH (Biosafety Clearing House) и ABSCH (Acsess and Benefit Charing Clearing House) Cartagena и Nagoja протоколима Конвенције. Размотрена је и web стратегија Конвенције као и подршка националним CHM порталима и припрема за избор најбољих CHM портала.
Одржана је и радионица посвећена on-line алатима за израду 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности, који треба да се заврши до краја 2018. године.
После припремних састанака и радионица, отворен је 21. састанак SBSTTA (Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advise) чланица Конвенције. Састанак је отворила dr Cristiana Pasca Palmer, извршни секретар Конвенције.
О одлукама SBSTTA можете прочитати овде.
Учешће Агенције за заштиту животне средине на Фестивалу науке
13.12.2017
Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину UN Environment и невладином организацијом fea, уз подршку Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду FAO, организоваће и спровести низ активности на прослави Светског дана земљишта 2017. године током Фестивала науке на тему "Један на један", који ће се одржати од 14. до 17. децембра 2017. године на Београдском сајму.
Предавања на тему "Ако хоћеш здрав бити, ти земљиште штити" одржаће се 14.12.2017. са почетком у 11 часова и 15.12.2017 у 15 часова на Београдском сајму у хали 8.
У недељу, 17.12.2017, у хали 9 од 10 до 19 часова биће организована радионица "Земљиште - Non stop shop" где ће посетиоци фестивала моћи активно да учествују у различитим занимљивим активностима.
Придружите нам се да заједно истражујемо. Детаље учешћа можете видети на следећим линковима:
http://festivalnauke.org/Program/Beogradski-sajam/Ako-hoces-zdrav-biti-ti-zemljiste-stiti
http://festivalnauke.org/Program/Beogradski-sajam/Zemljiste-Non-stop-shop
У оквиру пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта", који у Републици Србији спроводи Програм Уједињених нација за животну средину у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и невладином организацијом FEA - Иницијатива за шумарство и животну средину, организоваће се низ активности за подизање свести о важности земљишта, проблемима деградације, покретачима и последицама деградације земљишта и његовом одрживом управљању.
Велике количине земљишта нестају због недостатка знања и утицаја људских активности, а постоји много начина којима можемо заштитити и очувати наше земљиште. Сада је сјајна прилика за окупљање младих генерација, како би кроз многе активности сазнали и прихватли поруку о важности земљишта као природног ресурса.
Регионална конференција "Животна средина и грађани Балкана - улога и одрживост цивилног друштва"
12.12.2017
У Београду је 11. децембра отворена дводневна Регионална конференција "Животна средина и грађани Балкана - улога и одрживост цивилног друштва" коју организује Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC), Канцеларија у Србији у оквиру Програма подршке организацијама цивилног друштва у Србији у области животне средине - CSConnect, а коју финансира Шведска агенција за међународну развојну помоћ (SIDA).
Том приликом, државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић изјавио је да ће од јануара ове године почети са радом "Дан отворених врата" који ће унапредити континуирану сарадњу ресорног министарства са цивилним сектором.
Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, осврнуо се на сарадњу коју је Агенција у протеклим годинама остварила са REC - ом. Како је навео, Агенција јесте партнер организација цивилног друштва и жели да се овај партнерски однос настави и убудуће.
Током два дана биће презентовани резултати реализованих пројеката у оквиру CSOnnect програма, а на конференцији је присутно више од 150 представника организација цивилног друштва из региона, представници релевантних институција и међународних организација.
Стручни скуп "Самопроцена стања једнаког приступа води и санитацији у Србији"
11.12.2017
Генерална скупштина Уједињених нација и Савет за људска права су 2010. године усвојили приступ води за пиће и санитацији као људско право. Публикација No One Left Behind садржи примере добре праксе и научене лекције из паневропског региона о политикама и мерама које треба донети како би се обезбедио једнак приступ води и санитацији.
Стручни скуп "Самопроцена стања једнаког приступа води и санитацији у Србији" (6-7. децембар, Крагујевац), имао је за циљ да упути поруку доносиоцима одлука на националном и локалном нивоу, цивилном друштву и организацијама приватног сектора у вези са улогом коју имају и активностима које треба да спроведу у постизању правичног приступа у сектору вода. Рад о финансијској приступачности води и санитацији који је презентован на овом скупу можете преузети ОВДЕ.
5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2017

Светски дан земљишта који се обележава 5. децембра, ове године под слоганом "Брига о планети почиње од земље", има за циљ да се истакну поруке о значају квалитета земљишта за безбедност хране, здраве екосистеме и благостање људи.
Позивамо Вас на сарадњу у циљу заштите једног од најважнијих природних ресурса, непроцењивог добра и услова опстанка свих нас.
Комплетну информацију можете видети овде.
Посета делегације Агенције за заштиту животне средине Црне Горе
01.12.2017
Дана 1.12.2017. Агенцију за заштиту животне средине је посетила вишечлана делегација Агенције за заштиту животне средине Црне Горе са циљем упознавања са текућим обавезама обе агенције у контексту како сарадње са Европском агенцијом за животну средину тако и са другим међународним институцијама.
Препозната је могућност сарадње и заједничког наступа у многим областима, а посебно у имплементацији већ постојећих решења имплементираних у Агенцији за заштиту животне средине Републике Србије.
Учешће Агенције на ICPDR радионици
о односу хидроморфолошких и биолошких елемената квалитета воде
27.11.2017
Представник Агенције за заштиту животне средине Борис Новаковић учествовао је на радионици “Workshop on the Relationship between Hydromorphological Alterations and Response of BQEs in Rivers“, која је одржана 23. и 24. новембра 2017. године у Бечу, у организацији Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ICPDR).
На радионици је учествовало око 60 учесника. Циљ радионице био је размена искуства стручњака о утицају хидроморфолошких промена на биолошке елементе квалитета у рекама. Посебан акценат стављен је на идентификацију одговора различитих биолошких заједница (фитобентоса, макрофита, бентосних бескичмењака и риба) на хидроморфолошке алтерације у различитим типовима водотока, као и на спровођење одговарајућих мера на хидроморфолошки деградираним стаништима, са циљем заштите и очувања биолошких заједница у рекама.
Утицај животне средине на здравље људи
27.11.2017
Утицај животне средине на људско здравље може се анализирати са два нивоа, први ниво је ГЛОБАЛНИ утицајем климатских промена, производње хране у свету, изазваних несрећа природним и људским деловањем, полно преносивим болестима, утицајем друштвеног уређења на људско здравље; други ниво утицаја је ЛИЧНИ и може се посматрати кроз употребу хемијских средстава за одржавање личне и хигијене становања, кроз начин исхране, одевања, изложености штетним факторима на радном месту и у амбијенталном простору.
Утицај агенаса из животне средине на наше здравље су биле теме о којима су на конференцији "Утицај животне средине на здравље људи" одржане 24.11.2017. на Правном факултету Универзитета Унион у Београду говорили: Горан Триван, министар заштите животне средине, др Елизабет Пауновић, директор Европског центра за животну средину и здравље Светске здравствене организације, проф. др Ивица Радовић, декан Факултета за безбедност Универзитета у Београду, проф. др Радмило Пешић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и др Небојша Вељковић, Агенција за заштиту животне средине, начелник Одељења за мониторинг квалитета воде и седимента. Модератор је био др Марио Лукиновић, секретар Правног факултета Универзитета Унион.
Презентацију представника Агенције за заштиту животне средине можете преузети ОВДЕ.
Поновна употреба и редистрибуција података Агенције за заштиту животне средине
24.11.2017
Агенција за заштиту животне средине у свом раду продукује велики број података на основу којих се производе информације и извештаји. Те информације и извештаји, у складу са законом, доступни су најширој јавности. У складу са информатичком револуцијом и светском тендецијом отварања података Агенција чини напоре да најширој јавности учини доступном не само информације и извештаје него и саме податке на основу којих настају те информације и извештаји. У складу са тим подигнут је и портал http://data.sepa.gov.rs у оквиру пројекта којег води Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Канцеларија има Портал отворених података на националном нивоу: http://data.gov.rs
Са задовољством констатујемо да постоје примери поновне употребе и редистрибуције података Агенције и то дневних/сатних података који се остварују на индиректан начин.

У оквиру Међународног пројекта паметних градова који се базира на отвореним подацима - WeLive - конвертовани су дневни/сатни подаци са нашег сајта у отворени ЈСОН формат и учињени доступним на страницама:
http://welive.nsinfo.co.rs/sepaToDay
http://welive.nsinfo.co.rs/sepaWeek
http://welive.nsinfo.co.rs/sepaMonth
Осим овог пројекта наши подаци се користе и на порталу пројекта World Air Quality Index на страници:
http://aqicn.org/city/serbia/beograd/mostar/
Апликацију (API - Application programing interface) која се користи за интеграцију података о квалитету ваздуха у реалном времену може се преузети на адреси:
http://aqicn.org/api/