Архива




Конференција "Животна средина у Србији у 2010. години"
13.12.2011
Конференција "Животна средина у Србији у 2010. години" одржана је у Београду 8. децембра 2011. године у организацији Агенције за заштиту животне средине и уз подршку USAID Agribusiness Project-a. Овде можете преузети Дневни ред конференције.
На Конференцији је јавно представљен годишњи Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину кога је припремила Агенција и који представља један од основних докумената из области заштите животне средине. Конференцију је отворио директор Агенције г-дин Момчило Живковић и представник USAID Agribusiness Project-a г-дин Louis Faoro. Скупу се обратила и Даница Баћановић, помоћник министра животне средине, рударства и просторног планирања.
Састанак Радне групе земаља потписница PRTR протокола
(Protocol on Pollutant Release and Transfer Registers)
01.12.2011
У Женеви је у Палати нација, 28. и 29. новембра одржан састанак Радне групе земаља потписница PRTR протокола (Protocol on Pollutant Release and Transfer Registers). У току састанка Радна група је анализирала досадашњи напредак у спровођењу Протокола, као и активности актуелног програма рада. Представник Србије на овом састанку Мр Небојша Реџић је известио чланове радне групе о ратификацији Протокола у Србији, као и о текућим активностима које се спроводе везане за вођење овог Регистра.
Детаљне информације везане за овај састанак могу се наћи на интернет страници Протокола http://www.unece.org//index.php?id=25026.
Нове аутоматске станице за мониторинг квалитета ваздуха у државној мрежи за праћење квалитета ваздуха
23.11.2011
У Државну мрежу за праћење квалитета ваздуха укључене су две нове Аутоматске станице за мониторинг квалитета ваздуха, АМСКВ, постављене и активиране на локацијама Поповац - Холцим и Бор - Кривељ.
АМСКВ Поповац - Холцим континуирано мери концентарције суспендованих честица (PM10 и PM2.5), сумпордиоксида, азотних оксида, угљенмоноксида, приземног озона и метеоролошких параметра (правац и брзина ветра, атмосферски притисак, температура и релативна влажност ваздуха). Набавку опреме са контејнером за смештај опреме, припрему локације и обезбеђивање електричног напајања за АМСКВ Поповац - Холцим финансирала је цементара Холцим Србија д.о.о.
АМСКВ Бор - Кривељ је још једна АМСКВ на подручју Бора (поред већ постојећих АМСКВ Бор - Градски парк, Бор - Институт РиМ и Бор - Брезоник). АМСКВ Бор - Кривељ се налази 7.3 km северно од центра Бора, ново насеље Бањица. Континуирано мери концентарције сумпордиоксида и метеоролошке параметре (правац и брзина ветра, атмосферски притисак, температура и релативна влажност ваздуха). Набавку опреме са контејнером за смештај опреме, припрему локације и обезбеђивање електричног напајања за АМСКВ Бор - Бањица финансирао је Рударско-топионичарски басен Бор. У оквиру сарадње са РТБ Бор, а ради стварања предуслова за управљање процесима у топионици бакра, Агенција за заштиту животне средине омогућава РТБ ТИР Бор посебан приступ подацима за кратке периоде усредњавања. Таква сарадња ће се наставити уз разматрање специфичних захтева топионице.
Подаци са АМСКВ Поповац - Холцим и АМСКВ Бор - Кривељ, као и подаци из целе државне мреже за праћење квалитета ваздуха на нивоу Републике Србије могу се видети на сајту Агенције.
Ратификован PRTR Протокол Архуске конвенције
23.11.2011
У Службеном гласнику РС - Међународни уговори бр. 8/11 објављен је текст Закона о потврђивању Протокола о регистрима испуштања и преноса загађујућих материја уз Конвенцију о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине.
Текст Закона можете преузети овде.
Учешће Агенције за заштиту животне средине на отвореном састанку SAICM радне групе
16.11.2011
Програм Уједињених Нација за животну средину (UNEP) и Влада Републике Србије организују први Отворени састанак SAICM (Strategic Approach to International Chemicals Management) радне групе у Сава Центру у периоду од 14. до 18. новембра 2011. године. Агенција за хемикалије је организатор овог скупа у име Владе Републике Србије. Овом састанку присуствују делегације из 103 земље UN, представници 37 невладиних организација и 8 представника из међувладиних тела.
На посебној сесији везаној за управљање хемикалијама у Републици Србији која је одржана 15.11.2011. године, начелник Одељења за национални регистар извора загађивања Мр Небојша Реџић одржао је презентацију о активностима Агенције на успостављању овог регистра.
Преглед обавеза извештавања и достављених извештаја по областима посебних токова отпада
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину
01.11.2011
Влада Републике Србије је на седници одржаној 27.10.2011. године донела закључак (број:353-8021/2011) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину.
Извештај о стању животне средине представља један од основних докумената из области заштите животне средине у Републици Србији и даје основни приказ стања животне средине у држави. Он се израђује на основу доступних података о стању животне средине и даје процену тренутног стања, али и препоруке и мере које треба спровести у наредном периоду у циљу побољшања стања. На овај начин Извештај о стању животне средине постаје важан алат у планирању политике заштите животне средине, као и показатељ потребе уградње принципа и начела заштите животне средине у развојне и стратешке документе других секторских политика, као што је индустрија, пољопривреда, енергетика и друге.
Законски основ за израду овог Извештаја се налази у члану 76. Закона о заштити животне средине (Сл.гласник РС, бр.135/04). Извештај се израђује сваке године и Влада га подноси Народној Скупштини Републике Србије. Задатак Извештаја је да прикаже податке о:
  • Стању и променама у животној средини;
  • Спровођењу Стратегије, Националног програма и акционих планова;
  • Санационим плановима и другим предузетим мерама;
  • Финансирању система заштите животне средине;
  • Приоритетним обавезама и мерама у области система заштите животне средине;
  • Другим подацима значајним за управљање природним вредностима и заштитом животне средине.
Извештај о стању животне средине за 2010. годину је израђен у складу са чл. 77. Закона о заштити животне средине и конципиран је на тематском (ваздух, вода, земљиште, биодиверзитет, отпад) и индикаторском приступу коришћењем П-П-С-У-П модела.
Донешен је ПРАВИЛНИК О НАЦИОНАЛНОЈ ЛИСТИ ИНДИКАТОРА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ("Службени гласник РС" број 37/2011)
03.08.2011
Индикатори тематских целина у Националној листи индикатора заштите животне средине разврставају се на тематска подручја, и то:

  • Покретачки фактори;
  • Притисци;
  • Стање животне средине;
  • Утицаји промена стања животне средине;
  • Реакције друштва са циљем побољшања стања животне средине.
Изложба "Алергене биљке"
27.07.2011
У Галерији Приородњачког музеја, на Малом Калемегдану 5, у току је нова изложба "Алергене биљке". У реализацији ове изложбе учествовали су и стручњаци Агенције за заштиту животне средине у Београду. Изложба ће бити отворена до краја октобра 2011. године.
Овим поводом објављен је и "Приручник за алергене биљке".
У Приручнику можете сазнати: шта су поленске алергије; зашто полени утичу на неке људе а неке не; који су симптоми поленских алергија; како се заштити; лекови који се користе у терапији алергијских обољења; шта је имунотерапија.
Коначно, овај "Приручник за алергене биљке" може да буде од помоћи и делу стручне и научне јавности који се бави неким сегментом истраживања алергених биљака, а којима сажете информације из ове области могу да буду од значаја.
Управљање амбалажом и амбалажним отпадом у Републици Србији у 2010. години
06.07.2011
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и извештаја о управљању амбалажним отпадом, припремила извештај о управљању овом врстом отпада и испуњење Националних циљева за 2010. годину.

Извештај можете преузети овде.