Нове аутоматске станице за мониторинг квалитета ваздуха у државној мрежи за праћење квалитета ваздуха
23.11.2011
У Државну мрежу за праћење квалитета ваздуха укључене су две нове Аутоматске станице за мониторинг квалитета ваздуха, АМСКВ, постављене и активиране на локацијама Поповац - Холцим и Бор - Кривељ.
АМСКВ Поповац - Холцим континуирано мери концентарције суспендованих честица (PM10 и PM2.5), сумпордиоксида, азотних оксида, угљенмоноксида, приземног озона и метеоролошких параметра (правац и брзина ветра, атмосферски притисак, температура и релативна влажност ваздуха). Набавку опреме са контејнером за смештај опреме, припрему локације и обезбеђивање електричног напајања за АМСКВ Поповац - Холцим финансирала је цементара Холцим Србија д.о.о.
АМСКВ Бор - Кривељ је још једна АМСКВ на подручју Бора (поред већ постојећих АМСКВ Бор - Градски парк, Бор - Институт РиМ и Бор - Брезоник). АМСКВ Бор - Кривељ се налази 7.3 km северно од центра Бора, ново насеље Бањица. Континуирано мери концентарције сумпордиоксида и метеоролошке параметре (правац и брзина ветра, атмосферски притисак, температура и релативна влажност ваздуха). Набавку опреме са контејнером за смештај опреме, припрему локације и обезбеђивање електричног напајања за АМСКВ Бор - Бањица финансирао је Рударско-топионичарски басен Бор. У оквиру сарадње са РТБ Бор, а ради стварања предуслова за управљање процесима у топионици бакра, Агенција за заштиту животне средине омогућава РТБ ТИР Бор посебан приступ подацима за кратке периоде усредњавања. Таква сарадња ће се наставити уз разматрање специфичних захтева топионице.
Подаци са АМСКВ Поповац - Холцим и АМСКВ Бор - Кривељ, као и подаци из целе државне мреже за праћење квалитета ваздуха на нивоу Републике Србије могу се видети на сајту Агенције.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину
01.11.2011
Влада Републике Србије је на седници одржаној 27.10.2011. године донела закључак (број:353-8021/2011) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину.
Извештај о стању животне средине представља један од основних докумената из области заштите животне средине у Републици Србији и даје основни приказ стања животне средине у држави. Он се израђује на основу доступних података о стању животне средине и даје процену тренутног стања, али и препоруке и мере које треба спровести у наредном периоду у циљу побољшања стања. На овај начин Извештај о стању животне средине постаје важан алат у планирању политике заштите животне средине, као и показатељ потребе уградње принципа и начела заштите животне средине у развојне и стратешке документе других секторских политика, као што је индустрија, пољопривреда, енергетика и друге.
Законски основ за израду овог Извештаја се налази у члану 76. Закона о заштити животне средине (Сл.гласник РС, бр.135/04). Извештај се израђује сваке године и Влада га подноси Народној Скупштини Републике Србије. Задатак Извештаја је да прикаже податке о:
  • Стању и променама у животној средини;
  • Спровођењу Стратегије, Националног програма и акционих планова;
  • Санационим плановима и другим предузетим мерама;
  • Финансирању система заштите животне средине;
  • Приоритетним обавезама и мерама у области система заштите животне средине;
  • Другим подацима значајним за управљање природним вредностима и заштитом животне средине.
Извештај о стању животне средине за 2010. годину је израђен у складу са чл. 77. Закона о заштити животне средине и конципиран је на тематском (ваздух, вода, земљиште, биодиверзитет, отпад) и индикаторском приступу коришћењем П-П-С-У-П модела.
Извештавање у складу са E-PRTR директивом
10.05.2011
Србија је одлучила да на добровољној бази учествује у E-PRTR извештавању од 2011 (достављања података од 2009 па надаље) у оквиру приоритетног тока податка Европске агенције за животну средину. За 2009 годину, достављени су подаци о емисијама у ваздух за сумпор диоксид, азотне оксиде и чврсте честице. Прикупљање података ће бити постепено побољшавано у циљу покривања свих врста емисија и преноса загађујућих материја у све медије животне средине у складу са E-PRTR директивом 166/2006/ЕС.
Ова информација је објављена и на сајту E-PRTR Европске Агенције за животну средину на http://prtr.ec.europa.eu