Учешће Агенције на Конгресу српског друштва за проучавање земљишта
04.10.2021
У периоду од 21-24.09.2021. године одржан је 15. национални и 3. међународни Конгрес српског друштва за проучавање земљишта у суорганизацији са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду под називом "Soils for future under global challenges" на коме је Агенција за заштиту животне средине представила рад на тему "Enhancing management of contaminated sites using environmental monitoring data and preliminary risk assessment methodology in Serbia".
Конгрес је организован са циљем да окупи научнике из различитих земаља како би представили своја научна достигнућа везана за проучавање и заштиту земљишта и скренули пажњу на одрживу употребу ресурса земљишта у тренутним условима и под будућим изазовима. Земљиште се деградира због лошег управљања, прекомерне експлоатације, климатских промена и загађења. Од виталног значаја је очување плодности земљишта, заштита земљишта од деградације и повећење продуктивности уз одрживо коришћење.
Презентацију са Конгреса можете преузети овде.
Стратегија Европске агенције за животну средину (ЕЕА) - Европске мреже за информације и посматрање животне средине 2021 - 2030
15.09.2021
Стратегија Европске агенције за животну средину (ЕЕА) - Европске мреже за информације и посматрање животне средине 2021 - 2030 је усвојена у децембру 2020. године од стране Савета директора Европских агенција за животну средину. Овај документ представља визију и стратешке циљеве који ће обликовати рад Европске агенције за животну средину и Европске мреже за информације и посматрање животне средине у наредном периоду. Стратешки циљеви који су представљени у оквиру ове стратегије су:
  • Подршка спровођењу и транзицијама ка одрживости
  • Обезбеђивање правовремених улазних података за решења за изазове одрживости
  • Изградња јачих мрежа и партнерстава
  • Максимално искоришћавање потенцијала података, технологије и дигитализације
  • Стварање ресурса за наше заједничке амбиције
Кроз представљену стратегију пружиће се смернице ка ефикасном знању из пет области рада:
  • Биодиверзитет и екосистеми
  • Ублажавање и прилагођавање на климатске промене
  • Здравље људи и животна средина
  • Циркуларна економија и коришћење ресурса
  • Трендови одрживости, изгледи и одговори
Ова стратегија има за циљ да на основу процене података и информација, пружи релевантне и правовремене увиде који се односе на напредак ка циљевима одрживости животне средине и климе и жељеним друштвеним транзицијама, као и да се осигура континуирано праћење потпуне примене релевантних политика животне средине и климе.
Агенција за заштиту животне средине као фокална тачка Републике Србије за сарадњу са Европском агенцијом за животну средину (ЕЕА) и Европском мрежом за информације и посматрање (Еионет) од 2004. године, у својству земље сараднице, активно учествује у извештавању и другим активностима ЕЕА.
Стратегију Европске агенције за животну средину (ЕЕА) - Европске мреже за информације и посматрање животне средине 2021-2030 можете преузети ОВДЕ
Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо
07.09.2021
Пратећи све веће интересовање међународне заједнице за чист ваздух и наглашавајући потребу да се уложе додатни напори за побољшање квалитета ваздуха ради заштите здравља људи, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 7. септембар Међународним даном чистог ваздуха за плаво небо.
Прошле године покренут је први Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо са темом "Чист ваздух за све".
Тема овогодишњег Међународног дана чистог ваздуха за плаво небо је "Здрав ваздух, здрава планета" која наглашава здравствене ефекте загађења ваздуха, посебно током пандемије COVID-19. Циљ је дати приоритет потреби за здравим ваздухом за све, а обухватити и друга критична питања као што су климатске промене, здравље људи и планете, као и циљеве одрживог развоја.
У нашој земљи Агенција за заштиту животне средине врши мониторинг квалитета ваздуха на националном нивоу, а постојећи мониторинг проширује у циљу добијања поузданих информација о нивоу загађености на целој територији Републике Србије. Подаци о квалитету ваздуха који се достављају Агенцији од стране свих институција које врше мерења квалитета ваздух у оквиру државне и локалних мрежа станица анализирају се, користе за оцену стања квалитета ваздуха и публикују у Годишњем извештају о стању квалитета ваздуха у Републици Србији. Резултати мониторинга доступни су јавности у реалном времену на сајту Агенције (http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php) али и на сајту Европске Агенције за животну средину (https://aqportal.discomap.eea.europa.eu/products/data-viewers/utd-viewer/) као и у годишњим извештајима међународних програма мониторинга попут EMEP програма (European Monitoring and Evaluation Programme).
Званично обележавање другог Међународног дана чистог ваздуха за плаво небо одржаће се у Најробију, Њујорку и Бангкоку.
Званична web страница Међународног дана чистог ваздуха за плаво небо је: https://www.cleanairblueskies.org/.
5. јун - СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
04.06.2021
Светски дан животне средине обележава се 5. јуна сваке године како би се истакао значај очувања животне средине и да подсети човечанство да природу не треба узимати здраво за готово већ да је треба поштовати због свих благодати које нам пружа. Уједињене Нације, чија је Генерална скупштина установила обележавање овог датума 1972. године, истичу да је овај Дан прилика за просвећивање и подстицање на одговорно понашање појединаца, заједница и предузећа, како би се очувала и унапредила животна средина. И владе и појединци широм света усредсређују своје напоре на специфичне еколошке проблеме како би се појачала свест о очувању животне средине.
Тема овогодишњег Светског дана животне средине је "Обнова екосистема", што је истовремено и почетак УН Декаде обнове екосистема и логичан је наставак прошлогодишње теме која је била "Славимо биодиверзитет".
Глобална пандемија смртоносног корона вируса пореметила је у потпуности живот људи и њихове свакодневне активности. Ограничено кретање у већини градова значајно је смањило емисију угљен-диоксида што је допринело побољшању квалитета екосистема. Али, медицински отпад попут маски, рукавица, дезинфекционих средстава, као и количина необрађеног и нерециклираног отпада значајно се повећала. И сада, када се ситуација враћа у нормалне токове, стање животне средине би могло поново да се погорша. Зато је неопходно доследно испуњавање дугорочних циљева и стратегија одрживог развоја.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину
18.02.2021
Влада Републике Србије је 28. јануара 2021. године донела Закључак (05 број: 353-551/2021) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2019. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2019. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине. Извештај можете преузети ОВДЕ.