Анализа тренда индикатора SWQI
22.04.2009
Анализа дугорочног тренда квалитета водотока Србије изражена индикатором SWQI показује да је на само 21% мерна места одређен растући, на 15% опадајући и на чак 64% безначајан тренд.
1
С обзиром да је метод SWQI за приказивање квалитета воде добијен компарацијом показатеља квалитета воде према нашој класификацији и методе Water Quality Index, резултати анализе тренда се могу презентовати и компарирањем са нашом класификацијом. (види: Табела 2: Класификација површинских вода методом Serbian Water Quality Index)

2
Анализа тренда средњих вредности индикатора SWQI (2013-2022) показује да је у 96% случајева квалитет одговарао индикатору добар, веома добар и одличан, што према Уредби о класификацији вода одговара класи I, IIa i IIb. (Сл. лист СФРЈ 6/78)
На профилима на којима није било растућег тренда (64% безначајан и 15% опадајући тренд), процентуална заступљеност средње вредности индикатора SWQI показује да је у 3% случајева квалитет воде био лош и веома лош.
3
С обзиром на висок проценат безначајног тренда квалитета водотока намеће се закључак да су изостале мере заштите од загађења. Ово се може назвати квалитативним status quo стањем вода Србије. Још један податак који указује на то је да је у 56% случајева минимална вредност индикатора SWQI за период 2013-2022 одговарала категорији лош и веома лош. [види: табела 3, колона (6)].
Презентовани резултати показују да метода Serbian Water Quality Index, са анализом тренда Mann-Kendall тестом, представља незаобилазан информатички алат који пружа поуздане податке о дугорочним трендовима као значајној информацији у изради програма и планова заштите водотока.