Циркуларна економија

Производно-потрошачки односи који су доминантни у данашњим економским системима, подразумевају неодрживо коришћење ресурса и енергије.

У наредним деценијама потребе за ресурсима биће веће него било кад у досадашњој људској историји и постаје очигледно да линеарни економски модел (узми-произведи-употреби-баци) који се заснива на претпоставци да су природни ресурси неограничени и лако доступни, мора озбиљно да се трансформише.

Очекује се да ће се у наредних 40 година глобална потрошња материјала као што су биомаса, фосилна горива, метали и минерали удвостручити, а годишња производња отпада повећати за 70% до 2050. године.

ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА

Циркуларна економија подразумева и заштиту људских права и то кроз одрживи развој, глобалну сигурност природних ресурса, борбу са климатским променама, енергетску сигурност, осигуравање довољних количина хране, очување здравља и чистије окружење и права будућих генерација на ресурсе, што се одражава кроз повезаност Циљева одрживог развоја са циркуларном економијом.

У Европској унији се у послeдњих година интензивно усвајају стратешка документа и директиве која усмеравају и подстичу процесе ка циркуларној економији, као што је Осми програм деловања у животној средини ЕУ из 2022. године.

ИНДИКАТОРИ + -

- Прогрес у увођењу циркуларне економије
- Домаћа потрошња материјала
- Продуктивност ресурса

ЕКОНОМСКИ ИНСТРУМЕНТИ

Економски инструменти су категорија инструмената који имају за циљ да утичу на понашање економских чинилаца променом финансијских подстицаја у циљу побољшања исплативости управљања заштитом животне средине и природним ресурсима.

Систем финансирања заштите животне средине у Републици Србији је децентрализован и ослања се на наменска средства, сопствени приход и средства буџета. Остали извори финансирања укључују општинске буџете, финансијска средства индустрије, финансијска средства јавних комуналних предузећа (ЈКП) и страну финансијску помоћ.

Извештај о економским инструментима за заштиту животне средине

ИНДИКАТОРИ + -

- Издаци из буџета
- Приходи од накнада
- Укупни приходи од накнада у области животне средине
- Улагања привредних сектора у заштиту животне средине
- Средства за субвенције, дотације и друге подстицајне мере
- Међународне финансијске помоћи
- Инвестиције и текући издаци