Катастар контаминираних локација

Катастар контаминираних локација представља скуп података о угроженим, загађеним и деградираним земљиштима. На основу Закона о заштити земљишта, Катастар је саставни део Информационог система земљишта који води Агенција за заштиту животне средине.

Државни органи, односно организације, органи аутономних покрајина, јединице локалне самоуправе и загађивачи, најкасније до 31. марта текуће за претходну годину, достављају Агенцији податке о стању и квалитету земљишта на контаминираним локацијама, као и о загађивачима.

ПРАВИЛНИК о садржини и начину вођења Катастра контаминираних локација, врсти, садржини, обрасцима, начину и роковима достављања података усвојен је у августу месецу 2019. године.

ПРАВИЛНИК о листи активности које могу да буду узрок загађења и деградације земљишта, поступку, садржини података, роковима и другима захтевима за мониторинг земљишта усвојен је 2020. године.

КОНТАМИНИРАНЕ ЛОКАЦИЈЕ

Контаминиране локације су угрожена, загађена и деградирана земљишта-локалитети на којима је потврђено присуство загађујућих, штетних и опасних материја, узроковано људском активношћу, у концентрацијама изнад ремедијационих вредности, у складу са прописом о граничним вредностима загађујућих, штетних и опасних материја у земљишту.

  • У 2023. години извештај о мониторингу земљишта доставило је 31 предузеће које обавља активности дефинисане Правилником о листи активности које могу да буду узрок загађења и деградације земљишта;

  • Резултати анализа показују да је код шест предузећа потврђено присуство загађујућих, штетних и опасних материја у концентрацијама изнад ремедијационе вредности.

ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКСИ на којима су утврђене прекорачене ремедијационе вредности за период од 2017-2023. године

Највећи удео у идентификованим локацијама на којима се реализују активности које могу да буду узрок загађења и деградације земљишта имају локације управљања отпадом у оквиру којих се налазе и несанитарне депоније – сметлишта. Од укупно девет локалних самоуправа и ЈКП које су доставиле извештаје о мониторингу земљишта на овим локацијама, код свих се бележи прекорачење граничних вредности одређеног броја параметара, али не и ремедијационих вредности.