Архива




АМБРОЗИЈА - Инвазивна коровска биљка која продукује најјачи алергени полен
18.08.2022
Агенција за заштиту животне средине као носилац мониторинга алергеног полена на територији Републике Србије на већини мерних места бележи повишене вредности полена амброзије.
Најновији подаци измерени у Београду показују да је концентрација полена амброзије у жутој зони, што значи да је у прекограничним вредностима. За текућу недељу на основу дугогодишњих мерења, биологије биљке и праћења метеоролошких прогноза очекује се да ће број поленових зрна амброзије бити у сталном порасту.
Алергичним особама се саветује да избегавају директан излазак у природу у преподневним сатима јер мерења показују да су тада највеће вредности овог полена. Ниже концентрације су у вечерњим сатима, и после кише. Савет је да се користе климатизоване просторије и климатизовани аутомобили, не суши веш у спољашњим условима јер сакупља поленова зрна, као и да се по повратку из спољашње средине промени одећа и опере коса јер се задржавају поленова зрна. У договору са лекарима алергичне особе морају бити на својим терапијама.
Вредности полена амброзије знатно су ниже на Златибору (преко 500 м надморске висине мања је раширеност овог корова), Врању, Новом Пазару јер се у овим деловима наше територије амброзија још увек није инвазивно раширила.
На сајту Агенције за заштиту животне средине www.sepa.gov.rs, као и преко Android и IOS апликације POLEN SRBIJA бесплатно се може пратити какве су вредности свих алергених полена на 26 мерних места на територији Републике Србије.
Почиње дигитализација података о изворима загађивања у Србији
23.03.2022
Београд, 23. март 2022 - Уместо у папирној форми, што је до сада била пракса, загађивачи у свим градовима и општинама у Србији убудуће ће локалним самоуправама податке о свом негативном утицају на животну средину достављати у дигиталном, машински читљивом формату. На тај начин ће бити унапређен квалитет и повећана количина прикупљених података о загађивању ваздуха, вода, земљишта и генерисању отпада на локалном нивоу.
То је омогућено захваљујући дигитализацији локалних регистара извора загађивања, чији су резултати представљени данас на конференцији "Дигитализација зелених података". Конференцију је организовала Агенција за заштиту животне средине (SEPA), у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
"Британска влада је 2017. поставила себи за циљ да постане водећа дигитална економија у свету, која је на услузи својим грађанима. Овај пројекат је део наше снажне подршке дигитализацији, али и унапређењу животне средине у Србији. За нас, без података нема одрживог развоја. Подаци стварају нове могућности за привредни раст, али и развој друштва, од кога ће сви грађани имати користи", рекао је Томас Рајт, шеф програмског Фонда за добру управу Британске амбасаде.
"Постојање локалних регистара извора загађивања, односно пописивање загађивача на једном месту, омогућиће доношење адекватних планова а затим и мера за побољшање квалитета животне средине на целој територији Републике Србије. Овај пројекат ће такође обезбедити да и најширој јавности буду доступни подаци о свим изворима загађивања у Србији, у дигиталном, машински читљивом формату. Агенција за заштиту животне средине је прва државна институција која је препознала значај отворених података и своје податке о квалитету ваздуха и алергеном полену учинила доступним још 2018. године. Ширење информација о стању животне средине је од изузетне важности и то управо и јесте једна од основних улога Агенције, која се огледа кроз редовно извештавање о свим релеватним подацима у облику сатних, дневних, недељних, месечних и годишњих извештаја које је могуће прочитати, у сваком тренутку, на интернет презентацији Агенције", казала је Перуновић Ћулић.
Захваљујући унапређењу постојећег информационог система, подаци локалних самоуправа о изворима загађивања биће обједињени у оквиру Националног регистра извора загађивања, за који је надлежна SEPA. До краја марта следеће године, када је рок за достављање извештаја за локални регистар за 2022. годину, подаци за све градове и општине у Србије наћи ће се у овој јединственој бази. То ће омогућити боље сагледавање и једноставнију анализу података, што ће локалним, али и националним институцијама у Србији олакшати доношење адекватних мера за смањење загађења, очување природних ресурса и заштиту животне средине.
"Захваљујући подршци Британске амбасаде, UNDP помаже институцијама у Србији да податке које прикупљају учине доступним широј јавности. Отварање података о локалним изворима загађивања веома је значајно за научну и технолошку заједницу, цивилни сектор, као и грађане и грађанке. Поред боље информисаности, то ће омогућити и креирање иновативних услуга и апликација које могу да унапреде стање животне средине у Србији", истакла је Ирена Церовић, руководитељка тима за добру управу, Програм Уједињених нација за развој (UNDP).
Дигитализација локалних регистара извора загађивања једна је од активности у оквиру пројекта "Отворени подаци за одрживи развој", који спроводе Канцеларија за ИТ и е-Управу и Програм Уједињених нација за развој, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
Нова Android апликација POLEN SRBIJA
07.07.2021
Агенција за заштиту животне средине припремила је нову апликацију за мобилне телефоне (Android), о концентрацији и врсти алергеног полена у ваздуху. Апликација пружа информације о алергеном полену на свим мерним местима у Републици Србији која су у оквиру мониторинга Агенције за заштиту животне средине. У последњој колони налази се приказ тенденција промене концентрације свих присутних врста у текућој недељи из разлога што се ради о мануелној методи. Тендеција обухвата дугогодишња искуства о биологији биљака као и утицај прогнозираних метеоролошких параметара.
Помоћу апликације, грађани сада могу да прате информације везане за алергени полен и преко својих телефона и на тај начин ускладе своја кретања, терапије и побољшају свој квалитет живота. Овом апликацијом Агенција за заштиту животне средине се одазвала захтеву великом броју заинтересованих грађана наше земље а и туриста који доласком у нашу земљу желе информацију о присутности алергеног полена.
Апликација се може преузети преко Google Play продавнице под називом POLEN SRBIJA
Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2019. годину
07.09.2020
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2019. године садржи анализу резултата мерења која су се спроводила у оквиру државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха, односно концентрације алергеног полена у Републици Србији. У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12 ), као и на основу резултата мерења алергеног полена у ваздуху сагласно чл. 12. Закона о заштити ваздуха ("Сл. гл. РС" бр. 36/09 и 10/13).
У 2019. години, проценат расположивости валидних сатних вредности већих од 90% од свих инсталираних анализатора SO2, NO2, CO, PM10 i O3, значајно је повећан са 48% на 85%.
Битни делови и констатације из овог Извештаја су садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину. Комплетан годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2019. године можете преузети овде.
Android™ апликација "Алергени полен"
06.03.2020
Нова Android™ апликација "Алергени полен" доступна је у Google продавници.
Агенција за заштиту животне средине је израдила апликацију која приказује податке о концентрацијама алергеног полена у ваздуху на 26 мерних места у оквиру Државне мреже за мониторинг полена, у периоду од почетка фебруара до краја октобра, док траје полинација у нашим климатским условима.
Квалитативно и квантитативно одређивање алергеног полена у ваздуху ради се мануелном методом, те су приказани подаци за претходну недељу са прогнозом кретања концентрације у текућој недељи.
Постављена нова клопка за полен у Апатину
25.02.2020
У Апатину је, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Сомбор, 24.2.2020. године постављена клопка за полен. Ово је двадесет седмо мерно место у Државној мрежи за мониторинг алергеног полена у ваздуху. Резултати мерења са ове станице биће доступни на сајту Агенције одакле ће их преузимати Општина Апатин.
Посета ученика средње медицинске школе
25.02.2020
Ђаци средње медицинске школе са Звездаре, учесници такмичења на Регионалном сајму ученичких компанија, у организацији Достигнућа младих Србија, посетили су Агенцију за заштиту животне средине.
Ученицима је презентована методологија прикупљања и детектовања алергеног полена у ваздуху са посебним освртом на алергена дејства и особине полена амброзије. Овим је Агенција подржала пројекат ученика медицинске школе о изради мобилне апликације за праћење полена амброзије, са којим учествују на поменутом такмичењу.
Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2018. године
30.08.2019
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2018. године садржи анализу резултата мерења која су се спроводила у оквиру државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха, односно концентрације алергеног полена у Републици Србији. У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12 ), као и на основу резултата мерења алергеног полена у ваздуху сагласно чл. 12. Закона о заштити ваздуха ("Сл. гл. РС" бр. 36/09 и 10/13).
Битни делови и констатације из овог Извештаја су садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину. Комплетан Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2018. године можете преузети овде.
Објављен месечни часопис "Ја и моје алергије"
08.05.2019
Група за полен је у априлском броју месечног часописа "Водич за здравији живот" са основном темом "Ја и моје алергије" дала стручни допринос у појашњењу и значају мониторинга алергеног полена који обавља Агенција за заштиту животне средине.
Између осталог у тексту се наводи: "У Агенцији за заштиту животне средине у оквиру Одељења за контролу квалитета ваздуха ради Група за мониторинг и стање алергеног полена… екипа стручњака, очитава вредности, обрађује их и на крају објављује вредности концентрација поленових зрна у ваздуху."
Наиме, особе осетљиве на одређене полене се на овај начин правовремено информишу ради адекватне припреме у смислу примене одговарајућих терапија као и усклађивања свог кретања, а све у циљу побољшају квалитета живота.
Прикључивање података о алергеном полену у ваздуху Open data систему
15.03.2019
У просторијама Агенције за заштиту животне средине 14.3.2019. године, одржан је информативно едукативни скуп на тему Прикључивање података о алергеном полену у ваздуху Open data систему, у складу са Стратегијом развоја електронске управе у Републици Србији.
У складу са наведеним , Агенција планира да у 2019. години на свом порталу отворених података постави и податке о концентрацији алергеног полена из Националне мреже. У том циљу је јуче одржана обука уноса података којој су присуствовали представници који обављају мониторинг алергеног полена у својим локалним самоуправама.