Усвојен Извештај о стању животне средине у Републици Србији
за 2018. годину
25.12.2019
На седници Одбора за заштиту животне средине Народне скуштине Републике Србије одржаној 25. децембра 2019, представљен је и једногласно усвојен Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је поднела Влада а припремила Агенција за заштиту животне средине. Одбору су поред чланова, присуствовали представници Министарства за заштиту животне средине, као и представници Агенције за заштиту животне средине.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић представио је Извештај, али и известио чланове Одбора о помацима и напретку који је остварен.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину
20.11.2019
Влада Републике Србије је 31. октобра 2019. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2018. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2018. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети овде.
Информација о сајтовима који приказују
квалитет ваздуха у Републици Србији
24.10.2019
Грађанима целог света су преко интернета приступачни различити сајтови и апликације које приказују квалитет ваздуха у великом броју градова широм планете (као што је waqi.info, airvisual.com, getaircare.com, aqicn.org/map/world...), а све у циљу давања жељених информација. Већина ових апликација приказује индекс квалитета ваздуха на часовном нивоу за стотине градова на планети укључујући и градове у Србији, преузимајући податке са нашег сајта аутоматски, што не подлеже нашој контроли. Даља калкулација тим подацима ради рачунања различито дефинисаних индекса загађења је аутоматски процес тако да је ван наше провере. Због тог разлога упоређивање таквих индекса са подацима из нашег мониторинга може довести до заблуде корисника апликације. Не желећи да угрозимо било чије право избора коришћења неке апликације или сајта, наглашавамо да једино можемо бити одговорни за поузданост података који се налазе на нашем сајту на коме су приказани прелиминарни подаци аутоматског мониторинга квалитета ваздуха у реалном времену.
Важно је знати да не постоји дефинисана гранична вредност (ГВ) за сатне вредности суспендованих честица PM10 и PM2.5 ("најодговорнијих" полутаната за угрожавање здравља људи према светској здравственој организацији). Приказивање тренутног стања квалитета ваздуха у стотину градова је потенцијално потребно многим корисницима, као и метеоролошка прогноза, али прављење ранг листе на часовном нивоу није стручно нити методолошки оправдано због велике варијабилности концентрација, која се мења од сата до сата уз већ поменуто непостојање сатне ГВ.

Знајући да у једном граду концентрације загађујућих материја зависе не само од њихових емисија, него и од доба дана, годишњег доба, метео услова јасно је да је нелогично прављење ранг листа свакога сата великог броја градова који се налазе у 24 часовне зоне, на 2 хемисфере, различитим географским ширинама чак и за параметре који имају дефинисане сатне граничне вредности.
Ови индекси дефинитивно не представљају стање квалитета ваздуха у неком граду него само тренутни пресек-инсерт континуарног мониторинга полутаната у циљу давања информативне, а не и стручне оцене. За оцењивање је потребан низ података о концентрацијама на мерном месту током целе године, да би се израчунале средње годишње вредности полутанта и број прекорачења дневних ГВ.
Сви заинтересовани у циљу добијања поузданих информација могу посетити поред сајта Агенције www.amskv.sepa.gov.rs и сајт Европске агенције за животну средину (ЕЕА) као установе највишег нивоа у овој области у ЕУ и која пружа слику квалитета ваздуха у Европи у реалном времену. Овај сајт обједињује резултате мерења националних институција међу којима је и Агенција за заштиту животне средине Републике Србије, а резултати се могу видети ОВДЕ, док AQI приказ можете видети ОВДЕ.
Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2018. године
30.08.2019
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2018. године садржи анализу резултата мерења која су се спроводила у оквиру државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха, односно концентрације алергеног полена у Републици Србији. У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12 ), као и на основу резултата мерења алергеног полена у ваздуху сагласно чл. 12. Закона о заштити ваздуха ("Сл. гл. РС" бр. 36/09 и 10/13).
Битни делови и констатације из овог Извештаја су садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину. Комплетан Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2018. године можете преузети овде.
Потписан Меморандум о сарадњи са управама града Бора и Пожаревца
23.08.2019
Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, потписао је Меморандум о сарадњи са управом града Бора с циљем да се повећа број мерних места ради бољег управљања квалитетом ваздуха. Радовић је рекао да и даље постоје прекорачења загађујућих материја, пре свега сумпор-диоксида у ваздуху али да упоређивањем стања пре изградње нове топионице, када је на годишњем нивоу било и по десет пута више прекорачења дневних граничних вредности сумпор диоксида него последње три године, данас је то драматично боље. Циљ је ићи и корак даље у смањењу концентрације полутаната, да се поправи и квалитет воде у Борској реци, квалитет земљишта, као и систем управљања отпадом.
Град Бор је у последње две године у буџету предвидео више од четири милиона динара за екологију.
"Нама је најбитније да кроз стручни рад Агенције, а наравно и стручне службе града Бора у наредном периоду урадимо комплетан мониторинг животне средине у граду Бору", наглашава градоначелник Александар Миликић, "да јавно и транспарентно, као и до сада, те податке прикажемо нашим суграђанима, и на тај начин штитимо наше суграђане, интересе наших суграђана. Пре свега, у питању је здравље наших људи."
Улагањем већих средстава и сарадња са стручњацима из Агенције, верују у Градској управи, квалитет ваздуха у граду биће побољшан већ почетком наредне године.
Меморандум о сарадњи је потписан и са управом града Пожаревца у циљу обезбеђивања средстава за успостављање аутоматске мерне станице за праћење квалитета ваздуха у урбаном делу града. На тај начин ће обезбедити поуздане информације о стању квалитета ваздуха ради смањења аерозагађења.
Средњошколци у посети Агенцији
13.06.2019
Дугогодишња сарадња Геолошке и хидрометеоролошке школе Милутин Миланковић и Агенције, настављена је и ове године када су нас посетили ђаци I и II разреда образовног профила Техничар за заштиту животне средине. Кроз предавање о основним принципима и методама мониторинга квалитета ваздуха упознали су се са радом Агенције у овој области и значајем мерења у управљању квалитетом ваздуха.

Обиласком дела Лабораторије који се бави испитивањима суспендованих честица и аутоматске станице за квалитет ваздуха имали су прилику да виде сложеност рада, а многобројним питањима показали су своју заинтересованост за ову област.
Извештај ЕЕА о приоритетним токовима података
10.04.2019
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је данас објавила коначне резултате оцењивања активности земаља чланица и сарадница у оквиру процеса достављања Приоритетних токова података. Ова активност, која се одвија на годишњем нивоу, подразумева достављање националних скупова података о стању животне средине (квалитет ваздуха и вода, заштићена подручја, емисије, итд.).
У оцењивању за 2018. годину Република Србија је остварила скор од 93% чиме се нашла на 13 месту од 39 европских земаља које учествују у процесу. Све податке је обрадила и припремила Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са другим националним институцијама.
Више о томе можете погледати на:
https://www.eionet.europa.eu/dataflows/2018
Лева обала Саве богатија за 60 стабала
08.04.2019
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић и директорка фармацеутске компаније AstraZeneca Ксенија Пурковић заједно са 60 запослених, засадили су данас по једно ново стабло на левој обали Саве у Београду. Данашња акција, спроведена уочи Дана планете земље, који се обележава 22. априла, резултирала је садњом 60 нових садница дрвећа које су посадили запослени ове фармацеутске компаније, уз подршку Агенције и Градског зеленила.
По речима директора Радовића, Агенција за заштиту животне средине са великим одобравањем гледа на овакве иницијативе, јер су они кључни за ефикасније унапређење квалитета ваздуха и животне средине уопште.
"Компаније данас ретко самоиницијативно брину о животној средини, и предузимају мере најчешће само када им то закон налаже. С друге стране, AstraZeneca је светао пример, и може да послужи као модел и другим компанијама да део средстава усмере на озелењавање јавних површина, а да одрживост постане део њиговог свакодневног пословања", истакао је Радовић.
Сви запослени су поносни што су део одговорне компаније и радо учествују у свим активностима, посебно оним који унапређују стање животне средине, што чинимо сваке године", истакла је Пурковић и додала да је ова само једна од активности које AstraZeneca реализује у оквиру својих друштвеноодговорних активности.
Светски дан вода 2019 - ВОДА ЗА СВЕ
22.03.2019
Данас када обележавамо Светски дан вода (World Water Day, 22 March), како су то Уједињене нације осмислиле под слоганом "Ко год да сте ви, где год да сте, вода је ваше људско право", сумирају се резултати и излажу планови за будућност. Агенција за заштиту животне средине на овај дан традиционално суорганизује стручни скуп. Овога пута је одржан семинар "Србија и европске интеграције - сектор вода".
У уводном обраћању Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине је истакао да квалитет воде за пиће умногоме зависи од квалитета површинских вода које су директан извор водоснабдевања, или прихрањују изворишта подземних вода из којих се становништво снабдева. Зато је мониторинг квалитета површинских и подземних вода темељ зграде коју зовемо ВОДА ЗА СВЕ.
Презентације стручних радова можете преузети ОВДЕ.
Галерију фотографија са скупа можете видети ОВДЕ.
Информација поводом вести објављене у медијима да је Београд 31.01.2019. у 8 сати био најзагађенији град на свету
01.02.2019
На основу резултата државног мониторинга квалитета ваздуха 31.01.2019. године у поменутом временском интервалу (8 сати), максимална забележена средња часовна концентрација PM10 на станици Београд - Стари град (81.1 µg/m3) била је премашена у Нишу (на 1 станици), а кад је у питању PM2.5 на обе станице у Нишу, као и у Ваљеву.
С обзиром да су за рачунање поменутог индекса на сајту https://www.airvisual.com/ коришћени подаци - вредности са аутоматских станица из Државне мреже за квалитет ваздуха у надлежности Агенције, а да се на дијаграмима виде само у термину 07 UTC (8 сати по локалном времену) екстремно високе вредности PM10 и PM2.5 које нису резултат мерења (када се пореди табела и дијаграми у наставку текста), недвосмислено се закључује да је констатација да је Београд јуче био најзагађенији град на свету по квалитету ваздуха нетачна јер је узрокована погрешним параметрима.
Комплетну информацију можете видети ОВДЕ .