Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.
Информациони систем шума Европе
22.10.2019
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) покренула је амбициозан пројекат успостављања Информационог система шума Европе (Forest Information System Europe - FISE). На 2. састанку националних референтних центара за шуме, представљен је прототип платформе новог информационог система за шуме, са постојећим и потенцијалним новим индикаторима које треба развити.
Посебно је наглашена потреба да се користе мапе Copernicus програма, поред CORINE Land Cover и националних ортофото снимака, како би се постигла хармонизација на паневропском нивоу.

У радном делу састанка дефинисани су потенцијални нови индикатори са извором информација и прелиминарном методологијом, како би се добила потпуна слика стања и промена шумских екосистема. Информациони систем шума Европе заједно са припремом неколико сетова извештаја реализоваће се у наредне 4 године.
Завршна конференција UN environment/GEF пројекта о земљишту
09.10.2019
Дана 7.10. у Београду, одржана је завршна конференција UN environment/GEF пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта". На Конференцији су представљени резултати пројекта и уручене су захвалнице националним институцијама који су дали посебан допринос успешности пројекта, као и италијанским институцијама које су учесвовале у оквиру подршке италијанске Владе.

Пројекат је омогућио анализу земљишта, воде и седимента на 32 потенцијално контаминиране локације и утврђивање приоритета за санацију и ремедијацију. Израђена је интерактивна мапа контаминираних локација и апликација за достављање података за Катастар контаминираних локација, као и обука локалних самоуправа. У циљу унапређеног управљања подацима о загађеним локацијама успостављена је национална платформа за размену информација о деградацији земљишта и одрживом управљању земљиштем.
Ово је први Пројекат који се на свеобухватни начин бавио темом земљишта у Републици Србији. Посебан допринос Пројекат је дао у успостављању боље сарадње међу институцијама и на свим нивоима власти.
Резултате Пројекта у виду материјала можете преузети ОВДЕ.
Кратак филм који приказује рад на Пројекту можете погледати ОВДЕ.
Пројекат "Успостављање система управљања отпадом у приградским насељима Ужица и Тузле"
16.09.2019
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић присуствовао је званичном почетку реализације пројекта "Предграђа рециклирају - Успостављање система управљања отпадом у приградским насељима Ужица и Тузле" чија је вредност преко 700 хиљада евра, а финансира се средствима претприступне помоћи Европске уније. Носилац пројекта је Регионални центар за управљање отпадом "Дубоко" из Ужица, који ради од 2011. године.

Приликом отварања скупа, директор Радовић је указао да европска тенденција, али и да правна легислатива налаже да се отпад на депонијама максимално редукује.
"Концепт циркуларне економије који подразумева да сировина буде перманентно у употреби, захтева примарну селекцију, јер кроз њу се добија квалитетна сировина за рециклажну индустрију. Више сировина значи и нова радна места, а најважније је да на тај начин чистимо наше депоније и градове", нагласио је Радовић.
Представљање IPA пројекта
25.07.2019
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић учествовао је на завршном догађају представљања IPA пројекта “Даља имплементација Стратегије за апроксимацију у области животне средине“. Пројекат је имао за циљ да направи анализу када, колико и за које тачно пројекте у области животне средине, а пре свега за управљање отпадом и отпадним водама, је потребно да се издвоје средства у наредном периоду.

Резултати овог пројекта су такође послужили у припреми Преговарачке позиције за Поглавље 27 - животна средина и климатске промене. Агенција за заштиту животне средине активно је учествовала у пројекту имајући у виду њену улогу у транспозицији европског законодавства у овој области.

У оцењивању за 2018. годину Агенција је остварила скор од 93% за извештавање према Европској агенцији за животну средину, чиме се нашла на 13. месту од 39 европских земаља које учествују у процесу. Један од резултата свеобухватне анализе овог IPA пројекта, а тиче се Агенције, јесте да је неопходно константно оснаживати државни мониторинг квалитета ваздуха и воде.
Сарадња са Технолошко-металуршким факултетом у области емисије испарљивих органских једињења
13.06.2019
Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић и декан Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду, проф. др Петар Ускоковић, потписали су данас уговор о пословној сарадњи у вези са имплементацијом европског законодавства у области емисије испарљивих органских једињења (volatile organic compound - VOC).

Реализацијом овог пројекта формираће се регистар VOC оператера у оквиру постојећег Националног регистра извора загађивања и успоставити начин извештавања ових оператера према Агенцији.
Сарадња Агенције за заштиту животне средине и Италијанског националног института за заштиту животне средине и истраживање
Заједничком сарадњом до боље животне средине
28.05.2019
Данас је у Риму потписан Меморандум о сарадњи Агенције за заштиту животне средине Републике Србије и Италијанског националног института за заштиту животне средине и истраживање, којим је дефинисана заједничка платформа за наступ код међународних институција. Меморандум су потписали директор Агенције за заштиту животне средине Републике Србије Филип Радовић и председник овог италијанског института Стефано Лапорта (Italian National Institute for Environmental Protection, ISPRA).
"Агенција за заштиту животне средине је прва агенција из југоисточне Европе са којом је потписан меморандум ове врсте, што много говори о угледу и положају наше Агенције у стручној јавности. Надам се да ћемо заједничким снагама, сарадњом и пројектима на којима будемо радили створити предуслове за бољу животну средину", рекао је том приликом Филип Радовић директор Агенције за заштиту животне средине.
У потписаном Меморандуму дефинисани су кораци будуће сарадње, пре свега конкретни пројекти који ће се спроводити у области контаминираних локација, спровођења и усклађивања европске регулативе у мониторингу вода, односно измена регулатива, као и јачање капацитета.
Италијански национални институт за заштиту животне средине и истраживање спада у једну од светски признатих институција, која обједињује рад више од 11000 стручњака на националном и регионалним нивоима.
Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији
13.05.2019
У оквиру пројекта "Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији" који спроводи NALED, данас су потписани уговори за унапређење софтверских решења Министарства за заштиту животне средине и Агенције за заштиту животне средине.
Предвиђена унапређења ће обезбедити ефикаснији систем за подршку управљању електричним и електронским отпадом у Републици Србији. У Агенцији ће се радити на побољшавању софтверских модула за прикупљање и анализу податка о електичном и електронском отпаду, док ће се у Министарству унапређивати софтверско решење за обрачун и наплату еко такси.
Одржана радионица ENVAP III пројекта
10.04.2019
У просторијама Агенције за заштиту животне средине је 10. априла одржана радионица у оквиру пројекта ENVAP III на којој су представљене основе Директиве о индустријским емисијама 2010/75/EU и усаглашавања система извештавања са њом.
Учесници радионице су, поред представника са Пројекта, били представници Шведске Агенције за заштиту животне средине, Министарства заштите животне средине и Агенције.
Након одржаних презентација, размена искустава корак смо ближе остварењу циља пројекта Envap 3 - Припрема за преговоре о приступању Републике Србије EU.