Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.
Састанак земаља чланица PRTR протокола
29.11.2019
У Женеви је 28. и 29. новембра одржан састанак земаља чланица PRTR протокола Економске комисије Уједињених нација. У раду овог Форума учествује и представник Агенције за заштиту животне средине, где је приказао активности које имају за циљ унапређење Националног регистра извора загађивања Републике Србије ради што ефикаснијег прикупљања, верификације и анализе података који се достављају у НРИЗ информациони систем.

Приказан је и постојећи систем Агенције за прикупљање података за наплату накнаде за загађивање и накнаде за посебне токове отпада. Присутни из других земаља су показали занимање за активности у успостављање Националног регистра у Србији и могућности примене у њиховим земљама.
Информација о сајтовима који приказују
квалитет ваздуха у Републици Србији
24.10.2019
Грађанима целог света су преко интернета приступачни различити сајтови и апликације које приказују квалитет ваздуха у великом броју градова широм планете (као што је waqi.info, airvisual.com, getaircare.com, aqicn.org/map/world...), а све у циљу давања жељених информација. Већина ових апликација приказује индекс квалитета ваздуха на часовном нивоу за стотине градова на планети укључујући и градове у Србији, преузимајући податке са нашег сајта аутоматски, што не подлеже нашој контроли. Даља калкулација тим подацима ради рачунања различито дефинисаних индекса загађења је аутоматски процес тако да је ван наше провере. Због тог разлога упоређивање таквих индекса са подацима из нашег мониторинга може довести до заблуде корисника апликације. Не желећи да угрозимо било чије право избора коришћења неке апликације или сајта, наглашавамо да једино можемо бити одговорни за поузданост података који се налазе на нашем сајту на коме су приказани прелиминарни подаци аутоматског мониторинга квалитета ваздуха у реалном времену.
Важно је знати да не постоји дефинисана гранична вредност (ГВ) за сатне вредности суспендованих честица PM10 и PM2.5 ("најодговорнијих" полутаната за угрожавање здравља људи према светској здравственој организацији). Приказивање тренутног стања квалитета ваздуха у стотину градова је потенцијално потребно многим корисницима, као и метеоролошка прогноза, али прављење ранг листе на часовном нивоу није стручно нити методолошки оправдано због велике варијабилности концентрација, која се мења од сата до сата уз већ поменуто непостојање сатне ГВ.

Знајући да у једном граду концентрације загађујућих материја зависе не само од њихових емисија, него и од доба дана, годишњег доба, метео услова јасно је да је нелогично прављење ранг листа свакога сата великог броја градова који се налазе у 24 часовне зоне, на 2 хемисфере, различитим географским ширинама чак и за параметре који имају дефинисане сатне граничне вредности.
Ови индекси дефинитивно не представљају стање квалитета ваздуха у неком граду него само тренутни пресек-инсерт континуарног мониторинга полутаната у циљу давања информативне, а не и стручне оцене. За оцењивање је потребан низ података о концентрацијама на мерном месту током целе године, да би се израчунале средње годишње вредности полутанта и број прекорачења дневних ГВ.
Сви заинтересовани у циљу добијања поузданих информација могу посетити поред сајта Агенције www.amskv.sepa.gov.rs и сајт Европске агенције за животну средину (ЕЕА) као установе највишег нивоа у овој области у ЕУ и која пружа слику квалитета ваздуха у Европи у реалном времену. Овај сајт обједињује резултате мерења националних институција међу којима је и Агенција за заштиту животне средине Републике Србије, а резултати се могу видети ОВДЕ, док AQI приказ можете видети ОВДЕ.
Завршна конференција UN environment/GEF пројекта о земљишту
09.10.2019
Дана 7.10. у Београду, одржана је завршна конференција UN environment/GEF пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта". На Конференцији су представљени резултати пројекта и уручене су захвалнице националним институцијама који су дали посебан допринос успешности пројекта, као и италијанским институцијама које су учесвовале у оквиру подршке италијанске Владе.

Пројекат је омогућио анализу земљишта, воде и седимента на 32 потенцијално контаминиране локације и утврђивање приоритета за санацију и ремедијацију. Израђена је интерактивна мапа контаминираних локација и апликација за достављање података за Катастар контаминираних локација, као и обука локалних самоуправа. У циљу унапређеног управљања подацима о загађеним локацијама успостављена је национална платформа за размену информација о деградацији земљишта и одрживом управљању земљиштем.
Ово је први Пројекат који се на свеобухватни начин бавио темом земљишта у Републици Србији. Посебан допринос Пројекат је дао у успостављању боље сарадње међу институцијама и на свим нивоима власти.
Резултате Пројекта у виду материјала можете преузети ОВДЕ.
Кратак филм који приказује рад на Пројекту можете погледати ОВДЕ.
Нови извештај о управљању отпадом у Републици Србији
за период 2011. - 2018. година
06.09.2019
Агенција за заштиту животне средине је на основу достављених података припремила извештај о управљању отпадом за период 2011. - 2018. година. У извештају су припремљени подаци за 2018. и ажурирани подаци за претходне године где је било измена од стране оператера.
Оно што је значајно је да је повећан број предузећа која достављају податке за преко 1100, као и број самих извештаја за преко 2500. Поред тога, у току 2018. године је пријављено близу 61 хиљада кретања опасног отпада.
У наредном периоду, Агенција ће интензивно радити на усклађивању извештавања у складу са захтевима новог законодавства ЕУ у области управљања отпадом и циркуларне економије, нарочито у области комуналног отпада, електричног и електронског отпада, батерија и акумулатора. Посебно је важно издвојити извештавање од стране оператера поновног искоришћења отпада и извозника отпада.
Извештај се може преузети ОВДЕ.
Потписан Меморандум о сарадњи са управама града Бора и Пожаревца
23.08.2019
Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, потписао је Меморандум о сарадњи са управом града Бора с циљем да се повећа број мерних места ради бољег управљања квалитетом ваздуха. Радовић је рекао да и даље постоје прекорачења загађујућих материја, пре свега сумпор-диоксида у ваздуху али да упоређивањем стања пре изградње нове топионице, када је на годишњем нивоу било и по десет пута више прекорачења дневних граничних вредности сумпор диоксида него последње три године, данас је то драматично боље. Циљ је ићи и корак даље у смањењу концентрације полутаната, да се поправи и квалитет воде у Борској реци, квалитет земљишта, као и систем управљања отпадом.
Град Бор је у последње две године у буџету предвидео више од четири милиона динара за екологију.
"Нама је најбитније да кроз стручни рад Агенције, а наравно и стручне службе града Бора у наредном периоду урадимо комплетан мониторинг животне средине у граду Бору", наглашава градоначелник Александар Миликић, "да јавно и транспарентно, као и до сада, те податке прикажемо нашим суграђанима, и на тај начин штитимо наше суграђане, интересе наших суграђана. Пре свега, у питању је здравље наших људи."
Улагањем већих средстава и сарадња са стручњацима из Агенције, верују у Градској управи, квалитет ваздуха у граду биће побољшан већ почетком наредне године.
Меморандум о сарадњи је потписан и са управом града Пожаревца у циљу обезбеђивања средстава за успостављање аутоматске мерне станице за праћење квалитета ваздуха у урбаном делу града. На тај начин ће обезбедити поуздане информације о стању квалитета ваздуха ради смањења аерозагађења.
Покренуте кривичне и прекршајне пријаве против предузећа која нису доставила податке
31.07.2019
Агенција за заштиту животне средине је, у оквиру својих надлежности, покренула кривичне и прекршајне пријаве против предузећа која нису доставила податке о производима који након употребе постају посебни токови отпада или су доставила нетачне податке у Национални регистар извора загађивања, у складу са законима који уређују област заштите животне средине.
За 2018. годину покренута је 1961 прекршајна пријава против предузећа која нису доставила податке о производима стављеним на тржиште Републике Србије и 357 кривичних пријава за 2016, 2017. и 2018. за предузећа која су доставила нетачне податке уносом података у информациони систем.
На основу података којима располаже Агенција за заштиту животне средине, добијених од Управе царина, процењена накнада за нетачно унете податке износи око 4,8 милијарди динара.
Маја 2019. године сва предузећа која нису испунила своју обавезу достављања годишњег извештаја су добила обавештење о неиспуњењу својих обавеза. Обавештења су послата на адресу 4797 предузећа. На основу овог обавештења већи број предузећа је испунило своју обавезу.
Информација о "високим" вредностима PM 10 на АМСКВ Мостар
11.07.2019
Дана 7.7.2019. на аутоматској станици за праћење квалитета ваздуха је у касним поподневним сатима дошло до прекида у напајању електричном енергијом до 11 сати 8.7.2019., а по доласку струје дошло је до проблема у функционисању анализатора. Аутоматски детектор суспендованих честица PM 10 је показао нестабилност у раду -"детектовао" је нетачне, а енормно високе вредности. Исти је искључен из преноса и преузет на дефектажу и сервисирање.
Одговорно потврђујемо да тада приказани-невалидирани подаци нису резултат загађења, односно лошег квалитета ваздуха већ последица неисправног уређаја.

Посебно наглашавамо да је Агенција за заштиту животне средине једини поуздан извор информација о квалитету ваздуха на основу резултата мерења из мреже од 33 аутоматске станице за које је одговорна. Све апликације које су доступне грађанима имају исти принцип рада: аутоматски преузимају резултате мониторинга тих истих станица, али без могућности контроле и валидирања података. На тај начин се нехотично пласирају информације које су резултат аутоматске калкулације са погрешним подацима и на тај начин постају дезинформације.
Трибина о проблемима индустријског загађења у Општини Сурдулица
11.06.2019
У Општини Сурдулица је 10.6.2019. одржана трибина са темом сагледавања и што хитнијег решавања проблема везаног за угрожавање животне средине и здравља грађана производним процесима у индустријској зони. Трибини су присуствовали, осим челника Општине и менаџмента компаније Knauf, представници грађана и Невладине организације "Удахни дубоко", експерти из области здравља, а од позваних државних институција само представник Агенције за заштиту животне средине.
После обраћања свих заинтетесованих страна предложен је закључак да резултати досадашњих мерења концентрација специфичних загађујућих материја и епидемиолошки подаци упућују на предузимање хитних мера у циљу заштите здравља људи. Општина ће уложоти сва неопходна средства да се недвосмислено утврди чињенично стање и заштите грађани у чему ће Агенција узети учешће у оквиру својих надлежности.
Постављена нова мобилна станица за контролу квалитета ваздуха у Ваљеву
05.06.2019
Постављањем мобилне станице за контролу квалитета ваздуха у Ваљеву запослени у Агенцији за заштиту животне средине обележили су 5. јун, Дан заштите животне средине. Ваљево је протекле зиме био један од најзагађенијих градова у Србији са преко 150 дана у којима је загађеност ваздуха прелазила прописане граничне вредности.
Мобилну станицу су посетили амбасадор Велике Британије у Србији Denis Keefe и представници општине Ваљево, а бројним суграђанима је представљен начин на који Агенција врши мониторинг квалитета ваздуха, као и тумачење података који се добијају том приликом.
Директор Агенције, Филип Радовић, разговарао је са ђацима Ваљевске гимназије о значају ове теме и потреби за већим укључивањем младих у актуелне проблеме како би сви заједно имали здравију животну средину.
"Ваљево је изабрано као својеврстан симбол, јер желимо да укажемо на значај аерозагађења, кроз едукацију и разговор о мерама које ће бити примењене како би правазишли стање које је затечено", рекао је тим поводом директор Агенције Филип Радовић.
Ове године УН су тему обележавања Дана заштите животне средине дефинисали под слоганом "Победимо загађење ваздуха" и из тог разлога је Ваљево изабрано за данашњи догађај како би се скренула пажња на актуелну ситуацију и поставиле основе за што хитније решавање проблема квалитета ваздуха.