Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину
20.11.2019
Влада Републике Србије је 31. октобра 2019. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2018. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2018. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети овде.
Информациони систем шума Европе
22.10.2019
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) покренула је амбициозан пројекат успостављања Информационог система шума Европе (Forest Information System Europe - FISE). На 2. састанку националних референтних центара за шуме, представљен је прототип платформе новог информационог система за шуме, са постојећим и потенцијалним новим индикаторима које треба развити.
Посебно је наглашена потреба да се користе мапе Copernicus програма, поред CORINE Land Cover и националних ортофото снимака, како би се постигла хармонизација на паневропском нивоу.

У радном делу састанка дефинисани су потенцијални нови индикатори са извором информација и прелиминарном методологијом, како би се добила потпуна слика стања и промена шумских екосистема. Информациони систем шума Европе заједно са припремом неколико сетова извештаја реализоваће се у наредне 4 године.
Шести Нацинални извештај Конвенције о биолошкој разноврсности
21.08.2019
Агенција за заштиту животне средине припремила је 6. Национални извештај према Конвенцији о биолошкој разноврсности УН. Извештај је припремљен према Аицхи циљевима Глобалног стратешког плана за биодиверзитет 2011-2020.

За израду извештаја развијено је преко 50 индикатора и студија случајева. У Анексу 1 извештаја налази се листа индикатора и студија случајева који су развијени и припремљени, са именима аутора и институција.

Агенција захваљује свим институцијама, колегеницама и колегама који су активно учествовали у припреми извештаја.

У наредном периоду Агенција ће припремити свеобухватни извештај радног назива “Биодиверзитет Србије - индикаторски приступ" и с тим у вези позивамо све заитересоване институције и појединце да узму учешће у припреми ове публикације.
Посета студената Агенцији
21.05.2019
Студенти Високе школе примењених струковних студија и средње пољопривредне школе "Стеван Синђелић" из Врања посетили су Агенцију за заштиту животне средине. Стручњаци Агенције презентовали су студентима делатности мониторинга, развоја индикатора и извештавања у области праћења квалитета ваздуха, квалитета вода, земљишта и биодиверзитета.

Представљен им је рад калибрационе лабораторије и аутоматске станице за праћење квалитета ваздуха на Зеленом брду.
Посета студената Агенцији за заштиту животне средине
05.04.2019
У оквиру практичне наставе на Биолошком факултету Универзитета у Београду и Факултета за примењену екологију Футура, стручњаци Агенције за заштиту животне средине одржали су предавање на тему мониторинга и извештавања о квалитету површинских и подземних вода, мониторинга ваздуха, као и извештавања о стању земљишта и биодиверзитета у Републици Србији. Студенти су имали прилику и да се упознају са функционисањем најсавременије лабораторијске опреме и аутоматске станице за праћење квалитета ваздуха, применом Оквирне директиве о водама ЕУ, резултатима спровођења мониторинга статуса вода, као и индикаторском приказу стања биодиверзитета и земљишта. Такође, представљен је Катастар контаминираних локација и резултати испитивања индустријских локација који су добијени у оквиру истраживања која је спровела Агенција у претходном периоду. Студенти су показали велику заинтересованост узимајући учешће у дискусији о стању и мерама у области заштите животне средине у Републици Србији.
Маховине као биомонитори
11.03.2019
У просторијама Агенције одржана је презентација резултата биомониторинга који се у нашој земљи врши као део Међународног заједничког програма о ефектима загађења ваздуха на природну вегетацију и усеве (ICP Vegetation). Овај програм спроводи се у оквиру Конвенције о прекограничном загађењу ваздуха на велике удаљености и координира Европском мрежом за биомониторинг тешких метала, азота и постојаних органских једињења (POPs) коришћењем маховина.
Др Мира Аничић Урошевић из Института за физику упознала је присутне како са постојећим резултатима и анализама тако и са новим истраживањима и могућностима коришћења активног биомониторинга као индикатора загађења ваздуха у градској средини и за загађење земљишта.
Учешће организација цивилног друштва у изради 6. Националног извештаја Конвенције о заштити биолошке разноврсности (CBD)
29.01.2019
У Београду је 25.01.2019. одржана радионица Учешће организација цивилног друштва у изради 6. Националног извештаја Конвенције о заштити биолошке разноврсности у организацији WWF Adria. Представници Министарства заштите животне средине и Агенције за заштиту животне средине упознали су представнике цивилног друштва са ревидираном Стратегијом очувања природе и принципима припреме индикатора биодиверзитета за потребе 6. Националног извештаја.
У радном делу састанка учесници су дефинисали могуће индикаторе биодиверзитета које ће припремати организације цивилног друштва.