Обележавање Светског дана земљишта
и представљање Извештаја о стању земљишта у Републици Србији
18.12.2018
Агенција за заштиту животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за животну средину (UN Environment) и регионалне невладине мреже FEA - иницијативе за шумарство и животну средину је обележила Светски дан земљишта скупом под називом "Развијајмо национално партнерство за земљиште" који је одржан 17. децембра у Београду. Учесницима скупа обратили су се Филип Радовић - директор Агенције за заштиту животне средине, Радмила Аранђеловић - представник Програма УН за животну средину и Александар Ментов - национални програм координатор организације Уједињених нација за храну и пољопривреду - FAO. На скупу су представљени постигнути резултати у области истраживања, заштите и превенције деградације земљишта, а пре свега нови Извештај о стању земљишта за 2016-2017. годину, а затим Водич и пратећа брошура за одрживо управљање земљиштем намењен локалним самоуправама, Публикација о стању контаминираних локација у Републици Србији, као и интернет презентација посвећена овој теми.
У духу партнерства и јачања сарадње између различитих актера, пружили смо прилику да се представе и активности и иницијативе које предузимају наши партнери и друге заинтересоване стране на тему заштите земљишта.
Извештај о стању земљишта можете преузети овде .
Завршен је циклус обука за достављање података
за Катастар контаминираних локација
12.12.2018
Обуком која је одржана у Београду 10.12, у просторијама Сталне конференције градова и општина, завршен је циклус од 8 обука за достављање података за Катастар контаминираних локација које је реализовала Агенција за заштиту животне средине у сарадњи и уз подршку агенције УН за животну средину (UN Environment), Сталне конференције градова и општина и организације цивилног друштва Иницијатива за шумарство и животну средину (FEA).
На обукама које су биле намењене јединицама локалне самоуправе представљена је нова законска регулативе о земљишту, нов начин достављања података о загађеним, угроженим и деградираним земљиштима, Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу, као и интернет сајт о деградацији земљишта. Укупан број општина и градова који су присуствовали обукама је 95, укупан број обучених учесника је 148. У оквиру обука одржано је 14 састанака са представницима градова и општина на којима се налазе контаминиране локације које су приоритет за санацију и ремедијацију.
5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2018
Овогодишњи Светски дан земљишта обележава се 5. децембра под слоганом "Be the solution to Soil Pollution - STOP SOIL POLLUTION".
С обзиром на важну улогу коју земљиште има за очување здравља људи и очување животне средине, стављање његове заштите на политичку сцену је основно како би се гарантовала доступност овог ресурса у будућности. Велики напор су направиле научна заједница, организације цивилног друштва и доносиоци политика у укључивање заштите земљишта у један од најважнијих правних оквира за развој у наредним деценијама, у циљеве одрживог развоја које је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација у септембру 2015. године. Циљ 15 се односи на живот на земљи: Одрживо управљати шумама, сузбити дезертификацију, зауставити и преокренути деградацију земљишта и спречити уништавање биодиверзитета. Потциљ 15.3: до краја 2020. борити се против дезертификације, обнављати деградирано земљиште и тло, укључујући земљиште под утицајем дезертификације, суша и поплава, и тежити да се у свету неутрализује деградација земљишта.
Обуке за достављање података за Катастар контаминираних локација
12.10.2018
Дана 12.10. у Новом Саду, у просторијама покрајинског Завода за заштиту природе реализована је прва од осам обука за достављање података за Катастар контаминираних локација које реализује Агенција за заштиту животне средине у сарадњи и уз подршку агенције УН за животну средину (UN Environment), Сталне конференције градова и општина и организације цивилног друштва Иницијатива за шумарство и животну средину (FEA).
Обуке су намењене јединицама локалне самоуправе и имају за циљ представљање нове законске регулативе о земљишту и новог начина достављања података о загађеним, угроженим и деградираним земљиштима.
Загађење земљишта у Европи - Нови извештај Европске комисије
02.10.2018
Истраживачки центар Европске комисије - JRC је објавио извештај Статус локализованог загађења земљишта у Европи, који је резултат рада на ревидираном индикатору "Прогрес у управљању контаминираним локацијама" и сарадње у оквиру EIONET мреже националних референтних центара за земљиште.
Овај Извештај је сачињен захваљујући посвећености посебне радне групе за контаминиране и braunfild локације, коју чине изабрани чланови националних референтних центара за земљиште.
Агенција за заштиту животне средине Републике Србије је активно учествовала у раду ове посебне радне групе чији је резултат измењена методологија извештавања у циљу бољег приказа статуса загађења земљишта из локализованих извора на нивоу Европе и прогреса у управљању контаминираним локацијама.
Извештај можете погледати овде.
Отворени подаци - отворене могућности
10.08.2018
На Националном порталу отворених података, који представља централно место на којем су обједињени отворени подаци јавних институција и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору, у области животне средине налазе се и подаци које је отворила Агенција за заштиту животне средине.
Агенција је једна од тренутно 27 јавних институција у Србији која је "отворила" своје податке и који се налазе на Националном порталу отворених података. Агенција је такође једна од првих 5 државних институција која је отворила податке још 2015. године када су започете активности на успостављању државног програма отворених података. Агенција је креирала и посебан портал отворених података на коме се, за сада, налази пет група података: о квалитету ваздуха, квалитету вода, полену, квалитету земљишта и из Националног регистра загађивача.
Концепт отворених података се односи на идеју да би подаци, до којих се долази новцем пореских обвезника, требало да буду доступни свима у отвореном, машински читљивом формату што омогућава њихову даљу употребу, а тиме постану и ресурс за најразличитије иновације.
Истраживање контаминираних локалитета
11.06.2018
Дана 8. јуна 2018. у Београду, одржан је састанак посебне радне групе коју је формирала Агенција за заштиту животне средине у циљу разматрања и усвајања резултата истраживања реализованог у оквиру UN environment/GEF пројекта ''Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта''. Чланови радне групе су разматрали резултате истраживања на 32 индустријска комплекса са историјским загађењем и потврдили предлог приоритета локација за детаљна истраживања, санацију и ремедијацију, који ће бити достављен надлежним институцијама и доносиоцима одлука.
Вода за пиће је основно људско право
30.05.2018
Генерална скупштина Уједињених нација је 2010. године усвојила резолуцију којом је право на чисту воду проглашено једним од основних људских права. Мањак воде и ширење неплодног тла на подручјима која су се до недавно користила за земљорадњу су појаве које су дуго присутне у Азији и Африци, а од скора и у Европи. Овим феноменом је у Европи најтеже погођена Јужна Шпанија, где се подручје безводног земљишта сваке године повећава у смеру севера за око километар квадратни.
Заоштравање околности у вези са водом довеле су до иницијативе за изменом законодавства у Европској унији које ће обавезати произвођаче да омогуће интернетски приступ информацијама о квалитету воде за пиће. Циљ је да се повећа поверење у квалитет воде из славине и допринесе смањењу пластичног отпада од употребе флаширане воде. Колико је у Србији водна регулатива у сагласности са овим измењеним условима? Више о томе можете видети ОВДЕ.
Министар заштите животне средине Триван и амбасадор Делегације ЕУ Фабрици посетили Националну лабораторију за анализу воде, ваздуха и земљишта
18.05.2018
Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици обишли су данас Националну лабораторију за анализу воде, ваздуха и земљишта Агенције за заштиту животне средине, предвођени домаћином директором Агенције Филипом Радовићем.
Филип Радовић је представио рад нове лабораторијске опреме високе технологије добијене донациојом ЕУ из Пројекта ИПА 2012 "Успостављање интегисаног система мониторинга животне средине у области квалитета воде и ваздуха". Уз коришћење постојећих капацитета Агенције омогућено је унапређење система мониторинга статуса вода у Србији, посебно са аспекта одређивања опасних и штетних материја које се испуштају у површинске воде.
Министар Триван се захвалио Европској унији на подршци и помоћи у активностима на унапређењу заштите животне средине. "Захваљујући добијеној вредној опреми Република Србије се кроз Агенцију за заштиту животне средине позиционирала као лидер квалитета података из области животне средине, али то је само почетак. У Србији, још увек, мониторинг и анализа стања животне средине нису на задовољавајућем нивоу. Потребна су већа улагања да он буде бољи као што је повећање броја мерних станица. Потребно је много више улагања у заштиту животне средине како би створили предуслове за веће инвестирање у екологију Морамо достићи нове технологије, нов начин рада, а пре свега, ново разумевање смисла и значаја животне средине", нагласио је министар.
Шеф Делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрици, истакао је да је у оквиру овог пројекта Европска унија донирала близу 2 милиона еура за набавку уређаја за мониторинг квалитета вода и софтвер за квалитет ваздуха. "Извештај о напредку Србије у процесу отварања Поглавља 27 показује да Србија напредује у овој области, али да су потребна већа издвајања за заштиту животне средине јер је зелена економија будућност. Очекујемо да ће Србија допринети остваривању европских циљева чистије животне средине и бољег привредног раста, и у том смислу, Европска Унија ће и даље наставити да Србији пружа пуну помоћ и подршку", истакао је Сем Фабрици.
Представљање помоћи италијанског Министарства животне средине, земљишта и мора Републици Србији
07.05.2018
На глобалном Симпозијуму о загађењу земљишта који је одржан у периоду 2-4. маја у седишту УН за храну и пољопривреду (FAO) у Риму, Италија представљен је пројекат сарадње италијанског Министарства животне средине, земљишта и мора, Агенције Уједињених Нација за животну средину (UN environment) и Министарства заштите животне средине Републике Србије-Агенције за заштиту животне средине. У оквиру ове помоћи подиже се капацитет Агенције за заштиту животне средине за мониторинг контаминираних локалитета, узорковање и анализе земљишта и израду Катастра контаминираних локалитета. У оквиру пројекта ће се израдити карактеризациони планови за детаљно испитивање индустријских локалитета "Вискоза" Лозница и "Зорка" Шабац и унапредиће се Информациони систем заштите животне средине у делу Катастра контаминираних локалитета.
Презентацију са Симпозијума можете погледати ОВДЕ.
Глобални Симпозијум је први корак у имплементацији добровољних смерница за одрживо управљање земљиштем у смислу спречавања и смањивања штетних материја у земљишту као начина одржавања доброг статуса и квалитета земљишта и сигурности хране у складу са циљевима одрживог развоја. Детаље о глобалном Симпозијуму о загађењу земљишта можете погледати ОВДЕ.