Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2017. године
16.08.2018
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2017. године садржи анализу резултата мерења загађујућих материја из државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха, као и концентрације алергеног полена током 2017. године.
У Извештају је дата, сагласно важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12 ), као и на основу резултата мерења алергеног полена у ваздуху сагласно чл. 12. Закона о заштити ваздуха ("Сл. гл. РС" бр. 36/09 и 10/13). Извештај садржи и приказ тренда квалитета ваздуха по зонама и агломерацијама у Републици Србији и индикаторе изложености градског становништва деловању суспендованих честица PM10 и PM2.5.
Битни делови и констатације из овог Извештаја биће садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији за 2017. годину који израђује Агенција. Комплетан Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2017. годину можете преузети овде.
Посета студената Агенцији
23.05.2018
Студенти Високе школе струковних студија из Врања посетили су Агенцију за заштиту животне средине. Стручњаци Агенције су презентовали студентима делатности мониторинга, развоја индикатора и извештавања у области праћења квалитета ваздуха, квалитета вода и праћења полена у ваздуху.
Студентима је представљен рад калибрационе лабораторије и аутоматске станице за праћење квалитета ваздуха на Зеленом брду.