Учешће Агенције за заштиту животне средине на Фестивалу науке
13.12.2017
Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину UN Environment и невладином организацијом fea, уз подршку Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду FAO, организоваће и спровести низ активности на прослави Светског дана земљишта 2017. године током Фестивала науке на тему "Један на један", који ће се одржати од 14. до 17. децембра 2017. године на Београдском сајму.
Предавања на тему "Ако хоћеш здрав бити, ти земљиште штити" одржаће се 14.12.2017. са почетком у 11 часова и 15.12.2017 у 15 часова на Београдском сајму у хали 8.
У недељу, 17.12.2017, у хали 9 од 10 до 19 часова биће организована радионица "Земљиште - Non stop shop" где ће посетиоци фестивала моћи активно да учествују у различитим занимљивим активностима.
Придружите нам се да заједно истражујемо. Детаље учешћа можете видети на следећим линковима:
http://festivalnauke.org/Program/Beogradski-sajam/Ako-hoces-zdrav-biti-ti-zemljiste-stiti
http://festivalnauke.org/Program/Beogradski-sajam/Zemljiste-Non-stop-shop
У оквиру пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта", који у Републици Србији спроводи Програм Уједињених нација за животну средину у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и невладином организацијом FEA - Иницијатива за шумарство и животну средину, организоваће се низ активности за подизање свести о важности земљишта, проблемима деградације, покретачима и последицама деградације земљишта и његовом одрживом управљању.
Велике количине земљишта нестају због недостатка знања и утицаја људских активности, а постоји много начина којима можемо заштитити и очувати наше земљиште. Сада је сјајна прилика за окупљање младих генерација, како би кроз многе активности сазнали и прихватли поруку о важности земљишта као природног ресурса.
5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2017

Светски дан земљишта који се обележава 5. децембра, ове године под слоганом "Брига о планети почиње од земље", има за циљ да се истакну поруке о значају квалитета земљишта за безбедност хране, здраве екосистеме и благостање људи.
Позивамо Вас на сарадњу у циљу заштите једног од најважнијих природних ресурса, непроцењивог добра и услова опстанка свих нас.
Комплетну информацију можете видети овде.
Завршено узорковање земљишта
у оквиру прелиминарних истраживања контаминираних локалитета
30.10.2017
У периоду од 24-26.10.2017. године реализован је последњи теренски обилазак са узорковањем земљишта у 2017. години којим се завршава серија обилазака и узорковања контаминираних локалитета које спроводи Агенција уз подршку UN Environment/GEF пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта" и у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље Београд.
Циљ истраживања спроведених у 2016. и 2017. години је утврђивање приоритета за санацију и ремедијацију контаминираних индустријских локалитета који су у власништву државе и у стечајном поступку. Укупно је истражено 32 локалитета на којима су спроведена испитивања загађености земљишта.
Узорковање земљишта у оквиру овог теренског обиласка је обухватило индустријске комплексе бивших хемијских индустрија "Зорка - Обојена металургија" у Шапцу и "Вискоза" у Лозници и извршено је прикупљање додатних релевантних информација неопходних за израду планова карактеризације ових контаминираних локација.
Овом приликом придружили су нам се и колеге из Италијанског националног института за животну средину и истраживање (ISPRA) који су у посети Републици Србији у оквиру подршке Италијанског Министарства животне средине, копна и мора кроз пројекат "Подршка региону Западног Балкана у примени мултилатералних споразума у области животне средине кроз јачање институционалног оквира и изградњу капацитета", који пружа подршку Агенцији у овим активностима.
У току теренске посете у Шапцу придружила нам се и група локалних и међународних медија у посети Републици Србији у виду припреме за предстојећу Скупштину УН за животну средину (UNEA) која ове године има посебан фокус на смањење загађења планете Земље. Такође, узорковању је присуствовао представник UN-environment канцеларије из Женеве, као и председник Скупштине града Шапца.
Посета Италијанског националног института
за животну средину и истраживање
24.10.2017
У Агенцији за заштиту животне средине одржан је састанак са стручњацима Италијанског националног института за животну средину и истраживање (ISPRA) који су у посети Републици Србији у оквиру подршке Италијанског Министарства животне средине, копна и мора кроз пројекат "Подршка региону Западног Балкана у примени Мултилатералних споразума у области животне средине кроз јачање институционалног оквира и изградњу капацитета". Пројекат пружа стручну и финансијску подршку у оквиру UN Environment/GEF пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта".
Италијанско министарство животне средине, копна и мора је обезбедило помоћ Агенцији кроз подизање капацитета запослених и набавку потребне опреме за испитивање земљишта и израде Информационог система земљишта.
У оквиру ове посете у периоду 24-26.10. реализује се и теренски обилазак бивших хемијских индустрија "Зорка - Обојена металургија" у Шапцу и "Вискоза" у Лозници са узорковањем земљишта. Циљ теренског обиласка је реализација програма прелиминарних истраживања, као и прикупљање свих релевантних и додатних информација неопходних за израду планова карактеризације ових напуштених локација.
У току теренске посете у Шапцу придружиће се и група међународних медија у посети Републици Србији у виду припреме за предстојећу Скупштину УН за животну средину (UNEA) која ове године има посебан фокус на смањење загађења планете Земље.
Учешће на састанку Интернационалног Комитета за контаминирана земљишта
04.10.2017
У периоду 3-4. 10. у Копенхагену, Данска, одржан је 13. састанак Интернационалног Комитета за контаминирана земљишта (International Committee on Contaminated Land ICCL 2017) са 64 учесника из 28 земаља. У оквиру сесије Ремедијација контаминираних локалитета - Правна, техничка, финансијска и социјална питања Агенција је укључењем on line представила искуство Србије, законски основ за израду Катастра контаминираних локалитета, најновије податке, као и активности које се односе на испитивање потенцијално контаминираних локалитета у оквиру UN environment/GEF пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта". Заједничку SEPA/UN environment презентацију можете погледати овде.
Учешће Агенције на Конгресу друштва за проучавање земљишта
29.09.2017
Агенција за заштиту животне средине учествовала је на 2. међународном и 14. националном Конгресу Српског друштва за проучавање земљишта под називом "Решење и пројекције за одрживо управљање земљиштем" одржаном у Новом Саду у периоду 26-28.09.2017. године. Конгрес је организован са циљем промовисања научних знања и представљања научних достигнућа у области одрживог коришћења земљишта.
Конгресу су присуствовали најеминентнији стручњаци у овој области из наше земље и света. Пријављено је 138 стручних радова и 42 реферата из иностранства, у којима су представљени резултати и сазнања о досадашњим истраживањима земљишта у погледу плодности и садржаја органске материје, деградационих процеса и утиицаја климатских промена на земљиште. Тим поводом из Агенције представљена су три рада: Management of Contaminated Sites in The Republic of Serbia, Soil Organic Carbon Stocks in The Republic of Serbia, Investigation of Potentially Contaminated Industrial Sites.
Земљиште је условно обновљив природни ресурс који обавља најважније социо-економске и еколошке функције. Када се једанпут наруше функције и квалитет земљишта, његова регенерација може бити тешка и скупа. Из тог разлога заједнички циљ сваког појединца и нације треба да буде подизање индивидуалне и колективне свести о значају заштите и одрживог коришћења земљишта.
Светски дан борбе против дезертификације и суше
16.06.2017
Генерална скупштина Уједињених нација одредила је 17. јун датумом којим се светска јавност подсећа на важност сузбијања овог глобалног проблема и промовише значај међународне сарадње у борби против дезертификације и суше.
Опширније о овој теми погледајте овде.
Актуелне миграције светског становништва и пораст броја миграната у последњих 15 година био је подстицај да се овогодишњи "Дан борбе против дезертификације и суше" обележава под слоганом "Деградација земљишта и миграције". Од 2000. године број миграната је са 173 милиона порастао на 244 милиона у 2015. години. Идеја о проналажењу везе између деградације земљишта и миграција људи проистекла је из познате чињенице да су деградирана животна средина, недостатак хране и сиромаштво једни од главних разлога миграција.
Поводом овог светски значајног дана у области заштите земљишта, Агенција за заштиту животне средине објавила је "Извештај о стању земљишта у Републици Србији - 2015" у оквиру које се налази приказ националних индикатора стања земљишта. Поменути Извештај можете преузети овде.
Одржан скуп "Контаминиране локације у Републици Србији - Осврт на
тренутно стање и планирана истраживања у оквиру UNEP/GEF пројекта"
21.04.2017
У просторијама Привредне коморе Србије, 20. априла 2017. године одржан је скуп под називом "Контаминиране локације у Републици Србији - Осврт на тренутно стање и планирана истраживања у оквиру UNEP/GEF пројекта". Организацију скупа реализовала је Агенција за заштиту животне средине, UNEP и партнерска невладина организација FEA-Иницијатива за шумарство и животну средину, а домаћин скупа била је Привредна комора Србије.
Скуп су отворили и подржали државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе господин Бојан Стевић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине господин Александар Весић, директор Агенције за заштиту животне средине господин Филип Радовић као и господин Душан Стокић из Привредне коморе Србије.
На скупу су представљени резултати досадашњих пројектних активности као и планови предстојећих истраживања са циљем прецизнијег одређивања нивоа загађења земљишта на пројектом дефинисаним локацијама. Представници локалне самоуправе, стечајни управници и представници привредних субјеката, имали су прилику да се упознају и са законским обавезама у области заштите земљишта и смерницама за одрживо управљање земљиштем.
Посета истраживачком броду "Max Honsell"
19.04.2017
Представници Агенције за заштиту животне средине (З. Стојановић и Б. Новаковић) боравили су у периоду од 9. до 13. априла 2017. године у посети истраживачком броду "Max Honsell" на реци Некар (Хајделберг, Немачка), на позив г-дина Андреа Баумана, државног секретара Министарства за животну средину, климу и енергетику покрајине Баден-Виртемберг. Брод је посетио и г-дин Златко Бућин, конзул Републике Србије. Циљ посете био је размена искуства у области биолошког и хемијског узорковања воде и седимента, као и поређење методологије испитивања биолошких и физичко-хемијских елемената квалитета воде.
Приликом обиласка бродоградилишта г-дин Мартин Еберт је одржао презентацију о реконструкцији брода "Max Honsell" и његовим техничким карактеристикама. У лабораторији за испитивање воде и земљишта "LUBW" у Карслруу г-ђа Клаудија Хорнунг је представила рад различитих сектора који су задужени за мониторинг река Рајне и Некар. Чланак о посети из "Rhein-Neckar-Zeitung" можете прочитати овде.
Учешће на глобалном Симпозијуму о органском угљенику у земљишту
у FAO UN
29.03.2017
У периоду 21-23. марта у седишту УН за храну и пољопривреду (FAO) у Риму, Италија одржан је глобални Симпозијум о органском угљенику у земљишту са 488 учесника из 111 земаља.
Циљ симпозијума је био да се нагласи улога земљишта и управљања органским угљеником у земљишту у адаптацији на климатске промене. У присуству климатских промена, деградације земљишта и губитка биодиверзитета, земљишта су постала један од најугроженијих ресурса у свету, јер имају кључну улогу у глобалном билансу угљеника (регулишу динамичке био-геохемијске процесе и размену гасова стаклене баште са атмосфером). Садржај органског угљеника у земљишту и његова промена је на глобалном нивоу приоритетни индикатор праћења стања земљишта са аспекта улоге у ублажавању климатских промена и обезбеђивању хране за растући број становника на планети.
На симпозијуму је представљена прва процена резерви органског угљеника у земљиштима Републике Србије "Spatial distribution of soil organic carbon stocks in Serbia". Кључне поруке са Симпозијума и Агенду можете преузети овде.