Поновна употреба и редистрибуција података Агенције за заштиту животне средине
24.11.2017
Агенција за заштиту животне средине у свом раду продукује велики број података на основу којих се производе информације и извештаји. Те информације и извештаји, у складу са законом, доступни су најширој јавности. У складу са информатичком револуцијом и светском тендецијом отварања података Агенција чини напоре да најширој јавности учини доступном не само информације и извештаје него и саме податке на основу којих настају те информације и извештаји. У складу са тим подигнут је и портал http://data.sepa.gov.rs у оквиру пројекта којег води Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Канцеларија има Портал отворених података на националном нивоу: http://data.gov.rs
Са задовољством констатујемо да постоје примери поновне употребе и редистрибуције података Агенције и то дневних/сатних података који се остварују на индиректан начин.

У оквиру Међународног пројекта паметних градова који се базира на отвореним подацима - WeLive - конвертовани су дневни/сатни подаци са нашег сајта у отворени ЈСОН формат и учињени доступним на страницама:
http://welive.nsinfo.co.rs/sepaToDay
http://welive.nsinfo.co.rs/sepaWeek
http://welive.nsinfo.co.rs/sepaMonth
Осим овог пројекта наши подаци се користе и на порталу пројекта World Air Quality Index на страници:
http://aqicn.org/city/serbia/beograd/mostar/
Апликацију (API - Application programing interface) која се користи за интеграцију података о квалитету ваздуха у реалном времену може се преузети на адреси:
http://aqicn.org/api/
Завршен први Извештај о страдању птица
23.11.2017

Извештај о незаконитом убијању, тровању, хватању, држању и трговини дивљим птицама у Републици Србији за период 2000-2017 настао је током рада на пројекту "Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији" који се реализује у сарадњи са Београдском отвореном школом, уз подршку Шведске.
Прве процене нелегалног страдања дивљих птица у Србији које су урађене 2014. показале су да годишње 120.000 - 170.000 јединки дивљих птица у оквиру 64 врсте страда од незаконитог убијања, тровања и хватања. Након поменутих сазнања настала је потреба да се подаци о страдању дивљих птица систематично сакупе, обраде и представе стручној и широј јавности како би се значајно унапредио систем заштите птица и природе у Србији.
Агенција за заштиту животне средине и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије ће у наредном периоду, у складу са доступним подацима развити индикатор о страдању птица.
Посета студената Технолошко-металуршког факултета Београд
16.11.2017
У оквиру предмета Контрола квалитета ваздуха и воде студенти четврте године Технолошко-металуршког факултета у Београду посетили су Агенцију за заштиту животне средине. Овом приликом студенти су упознати са делокругом рада Агенције у области квалитета ваздуха, радом и надлежностима Одељења за контролу квалитета ваздуха и Националне лабораторије, дела који се бави испитивањима ваздуха.
У оквиру предавања приказан је положај и улога Агенције у систему управљања квалитетом података, рад државног мониторинга квалитета ваздуха, система прикупљања, обраде и контроле квалитета података као и приказ анализа резултата кроз Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха. Након предавања студенти су обишли лабораторију где су се информисали о методама које се примењују у циљу испитивања, а након тога аутоматску станицу за квалитет ваздуха Београд-Зелено брдо.
Извештај ЕЕА о приоритетним токовима података квалитета ваздуха
03.11.2017
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је објавила извештај о достављању података о квалитету ваздуха за 2016. годину.
Према овом извештају, Република Србија је оцењена са максималних 4 бода и налази се међу најбоље оцењеним земљама Европе. Правовремено достављање и комплетност података омогућили су стручњаци Агенције за заштиту животне средине Републике Србије.
Агенција за заштиту животне средине је укључена и у европско извештавање о квалитету ваздуха у реалном времену. Оцену о достављању података о квалитету ваздуха у реалном времену можете видети овде.
ЈАВНОСТ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
09.10.2017
Идеја о јавности рада органа власти датира из 18. века и први пут је озакоњена у Шведској 1776. године када је грађанима призната доступност докумената и података у поседу управне власти (Tryckfrihetsforordnining). Јавност у раду долази у први план током последње три деценије 20. века са универзалним прихватањем концепта људских права.
Нашим прописима, прво уставним начелом и другим законским и подзаконским актима, Србија се сврстала међу она савремена демократска друштва која признају грађанима право да имају оправдани интерес да знају све о животној средини. Агенција за заштиту животне средине, између осталог, израђује извештаје о стању животне средине, и истовремено је отворена за сарадњу са медијима и невладиним организацијама.
Развој информационог друштва отвара неслућене могућности у размени информација, и у том смислу заслужује пажњу мрежа (network) Open Data in Europe and Central Asia (ODECA) која обухвата осамнаест земаља у региону и има за циљ подстицање иновирања и размену знања кроз отворене податке на регионалном и глобалном нивоу. На порталу ове мреже је објављен најновији рад који је пример подршке владином сектору, научним активностима и грађанима који су заинтересовани за отворене податке.
Текст можете прочитати на енглеском или српском језику
ГИС тренинг "Технике обраде и управљања подацима о биодиверзитету ради ефикасног приказивања и извештавања"
25.09.2017
У организацији GIZ-а (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) одржан је вишедневни GIS тренинг "Технике обраде и управљања подацима о биодиверзитету ради ефикасног приказивања и извештавања", у оквиру пројекта "Регионална мрежа за управљање подацима о биодиверзитету и извештавање" (BIMR). Тренингу су присуствовали представници свих земаља западног Балкана.
Представници Агенције за заштиту животне средине успешно су савладали обуку, што је потврђено одговарајућим сертификатима. Осим упознавања са основним карактеристикама QGIS софтвера, посебна пажња посвећена је анализи просторних података о биодиверзитету и ГИС картографији.
АНАЛИЗА ПОТРЕБА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА
ОТПАД И ОТПАДНЕ ВОДЕ
25.08.2017
У циљу израде анализе потреба и плана подршке коју ће Министарство заштите животне средине у наредном периоду пружати јединицама локалне самоуправе, Агенција за заштиту животне средине је припремила упитнике за прикупљање података о тренутном стању у областима управљања отпада и отпадним водама.
Молимо Вас да попуњене упитнике доставите најкасније до понедељка, 4. септембра 2017. године, електронски, на адресу мр Небојше Реџића, начелника Одељења Националног регистра извора загађивања (nebojsa.redzic@sepa.gov.rs).
Упитници се могу преузети овде:
  1. Отпад у локалној самоуправи
  2. Отпадне воде у локалној самоуправи
Процена стања о подацима и извештавању о биодиверзитету у Републици Србији
23.08.2017
У оквиру пројекта "Регионална мрежа за управљање подацима о биодиверзитету и извештавању" као дела GIZ Отвореног регионалног фонда за југоисточну Европу и у сарадњи са свим релевантним институцијама и сарадницима, припремљени су извештаји о стању информација о биодиверзитету и извештавању у земљама југоисточне Европе.
У Извештају о процени стања за Републику Србију посебно је наглашено: Министарство заштите животне средине одговорно је за управљање и развој политике заштите животне средине, укључујући и заштиту природе и биодиверзитета. Агенција за заштиту животне средине, као орган у саставу Министарства, одговорна је за прикупљање података о животној средини и припремање извештаја о стању животне средине. Стручне активности у области заштите природе и биодивертзитета обављају Завод за заштиту природе Србије и Покрајински завод за заштиту природе. У извештају су наведене и све остале релевантне институције, организације и удружења које сакупљају или поседују податке о биодиверзитету.
У оквиру пројекта припремљен је и Регионални водич о подацима и извештавању о биодиверзитету који је намењем свим заинтересованим странама за заштиту природе и животне средине како на националном, тако и на регионалном нивоу. Овај водич би требало да олакша процес интеграције у ЕУ у испуњавању услова који се постављају директивама о заштити природе у Преговарачком поглављу 27.
Извештај Управљање отпадом у Републици Србији
у периоду 2011 - 2016. година
04.08.2017
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај "Управљање отпадом у Републици Србији у периоду 2011 - 2016. година".
У Извештају су приказани основни показатељи управљања отпадом у Републици Србији за наведени период. Извештај је урађен на основу података достављених у информациони систем Националног регистра извора загађивања од стране обвезника извештавања у складу са Законом о заштити животне средине и Законом о управљању отпадом.
Извештај се може преузети овде.
Просторни планови и контаминиране локације у Републици Србији
12.05.2017
Агенција за заштиту животне средине је у периоду 11-12.5. 2017. године учествовала на IX научно-стручном скупу са међународним учешћем на тему "Планска и нормативна заштита простора и животне средине" у организацији Асоцијације просторних планера Србије, Универзитета у Београду - Географског факултета и Града Суботице где је у пленарном делу скупа представила рад на тему: Просторни планови и контаминиране локације у Републици Србији.
У презентацији је дат преглед надлежности Агенције у вођењу Катастра контаминираних локација, анализа заступљености и усклађености просторних планова са подацима који се односе на контаминиране локације, као и осврт на значај коришћења података и интегралног приступа у просторном планирању на подручјима индустријских локалитета.
Презентацију можете преузети овде.