Нова подзаконска акта у области заштите вода
15.11.2016
Привредна комора Србије, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине организовали су 10. новембра 2016. године скуп где је индустријском сектору, привредницима и осталим заинтересованим странама презентовано на који начин да врше адекватан мониторинг отпадних вода према новим подзаконским актима у области заштите вода. Посебан акценат је дат и на извештавање према Агенцији за заштиту животне средине о стању отпадних вода из индустријских постројења.
Презентација "Извештавање о отпадним водама према Агенцији за заштиту животне средине" се може преузети овде.
Саветовање о третману отпадних вода
13.06.2016
У Сали Привредне коморе Србије је 10.06.2016. одржано саветовање на тему "Искуства ЕУ у третману отпадних вода применом природних технологија" у организацији Агенције за заштиту жвотне средине, Завода за заштиту природе и Привредне коморе Србије.
После уводних обраћања дирекртора Завода за заштиту природе и представника ПКС и Агенције, гости из Републике Пољске су одржали презентације:
  • Примена биотехнологија у ремедијацији загађених површинских вода (применљива решења за националне паркове, водозахвате) - Dr Agmieszka Bednarek, Европски Регионални центар за екохидрологију Пољске академије наука,
  • Индивидуални и групни пречистачи комуналних и отпадних вода у прехрамбеној индустрији и угоститељству - Mg Julius Sumorok, GREECOM consulting
  • После саветовања гости су обишли фарму у околини Београда где су се упознали на терену са последицама неадекватног третмана отпадних вода у прехрамбеној индустрији. Наредног дана је извршена студијска посета Националном парку Тара ради упознавања са практичном реализацијом неопходне регулације комуналних отпадних вода.
    Испуњење циљева управљања водним ресурсима - Европа и Србија
    23.03.2016
    Главни циљ европске и националних политика управљања водним ресурсима је осигурати доступност довољне количине воде за задовољење потреба људи и животне средине. Европска унија је Оквирном директивом о водама из 2000. године успоставила интегрални оквир за заштиту и побољшање квалитета водних ресурса. Њен главни циљ је постизање доброг статуса свих површинских и подземних вода, што значи испуњавање одређених стандарда у погледу екологије, хемије, морфологије и количине вода. Европа је далеко од испуњења ових циљева и успостављања чистих акватичних система, како пише у документу "The European Environment - State and Outlook 2015, Synthesis Report ( EEA)". Овај извештај, који говори о стању и изгледима животне средине у Европи, наводи да су бројни речни сливови западног Балкана под снажним утицајем хидроморфолошких промена и загађења из комуналних, индустријских и агрохемијских извора.
    Какав је статус површинских вода Србије и какви су изгледи у погледу хармонизације прописа са Европском унијом и рокова који су предвиђени у процесу придруживања?
    Ово је била тема стручног скупа одржаног поводом Светског дана вода (22. март) - ФОТО ГАЛЕРИЈА .
    На скупу је представљена публикација "СТАТУС ПОВРШИНСКИХ ВОДА СРБИЈЕ - Анализе и елементи за пројектовање мониторинга", коју можете преузети ОВДЕ.
    Статус површинских вода Србије - европска презентација
    17.02.2016
    Представници Агенције за заштиту животне средине (Борис Новаковић, Снежана Чађо и Татјана Допуђа-Глишић) учествовали су на научно-стручном скупу "Towards the assessment of ecological status of water bodies in the Sava River Basin", одржаном од 10. до 12. фебруара 2016. године у Институту "Јожеф Стефан" (Љубљана, Словенија).
    Скуп је окупио представнике институција одговорне за рутинско праћење статуса вода у сливу реке Саве. Одржане су презентације о методологији националних мониторинга и досадашњим резултатима статуса површинских вода. Представници Агенције за заштиту животне средине одржали су презентацију под називом "Monitoring of surface water status in the Republic of Serbia" која обухвата резултате испитивања садржане у публикацији "Статус површинских вода Србије - анализе и елементи за пројектовање мониторинга" (2015). Том приликом је свим учесницима уручен примерак ове публикације. Презентацију рада можете преузети овде.
    У Србији је промоција публикације "Статус површинских вода Србије - анализе и елементи за пројектовање мониторинга" планирана за 22. март (Светски дан вода).