Учешће стручњака Агенције на 44. Саветовању "Заштита ваздуха 2016"
06.10.2016
Традиционално национално саветовање на тему квалитета ваздуха одржано је по 44. пут у Кладову, 3 - 5. октобра, под називом "Заштита ваздуха 2016". Стручњаци Агенције су презентовали три стручна рада: "Оцена квалитета ваздуха у Републици Србији", аутора Јасмине Кнежевић и сарадника, "Брисање једне црне тачке - Почетни утицај нове топионице бакра у Бору на квалитет ваздуха", аутора Тихомира Поповића и сарадника, "Праћење алергеног полена у државној мрежи Републике Србије", аутора Мирјане Митровић и сарадника.
Презентације ових радова можете преузети овде.
Активно учествујући у раду Саветовања представници Агенције су наставили праксу информисања стручне и широке јавности о стању и тенденцијама у области квалитета ваздуха у Републици Србији.
Појава алергеног полена по календару полинације
24.05.2016
Агенција за заштиту животне средине наставља праћење 24 алергене врсте полена на 20 мерних места распоређених на територији Републике Србије.
Информације о врсти и концентрацији присутног алергеног полена могу се видети за претходну недељу као и прогноза за текућу, које се ажурирају на основу најављених временских прилика као и значајног дугогодишњег искуства у праћењу полена као природног загађивача.
Као свеобухватни приказ кретања свих алергених полена за једну годину израђује се календар полинације који за сваку врсту појединачно приказује интервал појављивања. Тренутно је актуелан полен трава који има велики алергени потенцијал и у наредном периоду ће многе алергичне особе осетити тегобе. Почетком следећег месеца очекује се и појава алергеног полена коровских биљака па у унакрсним реакцијама са поленом трава могу изазвати и додатне сметње.
При крају је емитовање полена дрвећа који је ове године у читавој мрежи на територији Републике Србије имао веома велике вредности. Блага зима и почетак пролећа са веома топлим данима узроковали су бурно отпуштање полена у овом периоду, па су многи суграђани тражили како наше информације тако и савете лекара.