Радионица "Праћење токова отпада у Републици Србији"
28.12.2016
У Привредној комори Београда, 22. децембра 2016. године, одржана је прва у низу планираних радионица које се спроводе у оквиру пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији". Скуп је организовала Агенција за заштиту животне средине Републике Србије у сарадњи са Регионалним центром за животну средину Централне и источне Европе - канцеларија у Србији (REC) и Привредном комором Београда. Овом скупу присуствовало је преко деведесет представника предузећа - оператера за управљање отпадом из Београда и околине.
Током ове радионице учесницима су представљени постигнути резултати пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији", који је финансиран од стране Министарства спољњих послова Краљевине Норвешке, а чији је основни задатак успостављање система за квантитативно праћење свих токова отпада у Републици Србији. На овом скупу приказана су софтверска решења и њихова унапређења која ће бити на располагању предузећима у Србији који према законској регулативи извештавају Агенцију за заштиту животне средине. Представљена је и законска регулатива из области теме радионице, као и нови Географски информациони систем који је саставни део информационог система Националног регистара извора загађивања.
У наредном периоду ће бити организовано још неколико оваквих радионица у локалним самоуправама Србије, како би сви оператери за управљање отпадом у нашој земљи били упознати са успостављеним унапређењима и постигнутим резултатима овог пројекта.
Нова подзаконска акта у области заштите вода
15.11.2016
Привредна комора Србије, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине организовали су 10. новембра 2016. године скуп где је индустријском сектору, привредницима и осталим заинтересованим странама презентовано на који начин да врше адекватан мониторинг отпадних вода према новим подзаконским актима у области заштите вода. Посебан акценат је дат и на извештавање према Агенцији за заштиту животне средине о стању отпадних вода из индустријских постројења.
Презентација "Извештавање о отпадним водама према Агенцији за заштиту животне средине" се може преузети овде.
Посета представника компаније BWSC Агенцији за заштиту животне средине
28.09.2016
Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, одржао је састанак са представницима Данске амбасаде, данске компаније “Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC)” и локалних самоуправа из Владимираца, Лознице и Старе Пазове.
Представници BWSC су приказали могућности производње енергије из отпада која се користи у многим земљама Европске Уније као ефикасан начин примене "Зелене економије".
Представници локалних самоуправа су изразили велико интересовање за овај концепт и договорили се о даљим корацима могуће сарадње.
Више од мање - ефикасно коришћење материјалних ресурса у Европи
22.06.2016
Европска агенција за животну средину (EEA), заједно са земљама чланицама Европске мреже за осматрање и информисање о животној средини (EIONET) и Европским тематским центром за отпад и материјале у зеленој економији (ETS/WMGE), анализирала је националне приступе ефикасном коришћењу материјалних ресурса и истраживала сличности и разлике у политикама, стратегијама, индикаторима и циљевима, покретачима политика и институционалним структурама.
Резултати су објављени у извештају "More from less - material resource efficiency in Europe", као и у 32 национална профила земаља учесница у пројекту . Извештај је представљен на 8. министарској конференцији "Животна средина за Европу".
Први пут је у оквиру анализе о ефикасном коришћењу материјалних ресурса у Европи укључена Република Србија ангажовањем Агенције за заштиту животне средине која је координирала реализацију пројекта на националном нивоу. Национални профил Републике Србије можете преузети овде.
Саветовање о третману отпадних вода
13.06.2016
У Сали Привредне коморе Србије је 10.06.2016. одржано саветовање на тему "Искуства ЕУ у третману отпадних вода применом природних технологија" у организацији Агенције за заштиту жвотне средине, Завода за заштиту природе и Привредне коморе Србије.
После уводних обраћања дирекртора Завода за заштиту природе и представника ПКС и Агенције, гости из Републике Пољске су одржали презентације:
  • Примена биотехнологија у ремедијацији загађених површинских вода (применљива решења за националне паркове, водозахвате) - Dr Agmieszka Bednarek, Европски Регионални центар за екохидрологију Пољске академије наука,
  • Индивидуални и групни пречистачи комуналних и отпадних вода у прехрамбеној индустрији и угоститељству - Mg Julius Sumorok, GREECOM consulting
  • После саветовања гости су обишли фарму у околини Београда где су се упознали на терену са последицама неадекватног третмана отпадних вода у прехрамбеној индустрији. Наредног дана је извршена студијска посета Националном парку Тара ради упознавања са практичном реализацијом неопходне регулације комуналних отпадних вода.
    Презентација пројекта
    "Праћење токова отпада у Републици Србији"
    09.06.2016
    У организацији Агенције за заштиту животне средине у сарадњи са Привредном комором Србије у понедељак 6. јуна 2016. године одржана је презентација пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији" који се имплементира у Одељењу Националног регистра извора загађивања Агенције и финансиран је од стране Краљевине Норвешке. Овај пројекат има велики значај, пре свега, са аспекта добијања прецизних информација о управљању отпадом у Републици Србији.
    Поред презентације овог пројекта, приказано је и стање у управљању отпадом у Републици Србији, као и нови интернет ПРТР портал Агенције, портал о великим изворима загађивања у нашој земљи који је урађен у складу са принципима о доступности података јавности Архуске конвенције и ПРТР протокола Европске комисије Уједињених нација.
    Скуп је отворио директор Агенције г-дин Филип Радовић, а у раду је учествовао и његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Arne Sannes Bjørnstad.
    Извештај о производима који после употребе постају посебни токови отпада
    у Републици Србији у 2015. години
    31.05.2016
    Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о производима који после употребе постају посебни токови отпада, стављеним на тржиште Републике Србије, као и података о управљању отпадом који настаје након њихове употребе, припремила годишњи извештај за 2015. годину.

    Извештај можете преузети овде.
    Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у 2015. години
    23.05.2016
    Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и података о управљању амбалажним отпадом, припремила годишњи извештај за 2015. годину.
    Дозволу за управљање амбалажним отпадом има 6 оператера који су вршили управљање амбалажним отпадом за 1 722 правна лица или предузетника који стављају производе у амбалажи на тржиште наше земље.
    Према свим расположивим подацима, укупна количина амбалаже стављене на тржиште Републике Србије износи 362 515.8 т. Количина поновно искоришћеног амбалажног отпада пријављена од стране оператера је 134 970 т, од ове количине је 128 207.2,7 т амбалажног отпада рециклирано.
    На основу ових података може се видети да су национални циљеви за Републику Србију у 2015. години испуњени, за поновно искоришћење отпада у вредности од 42.3 % и за рециклажу отпада у вредности од 41.3 %.
    Извештај можете преузети овде.
    Попуњавање дневне евиденције и годишњег извештаја о отпаду
    - Образац ДЕО 6
    27.01.2016
    Удружење индустрије и Центар за екологију Привредне коморе Београда су 26. јануара у просторијама Привредне коморе Београда организовали састанак на тему "Попуњавање дневне евиденције и годишњег извештаја о отпаду - Образац ДЕО6".
    На састанку су говорили директор Агенције за заштиту животне средине господин Филип Радовић и начелник одељења Националног регистра извора загађивања господин Небојша Реџић. Током састанка привредницима је презентован начин на који могу извршити извештавање након чега је уследила дискусија где су представници Агенције за заштиту животне средине одговарали на питања пристуних.