Конференција "Здрава земља за здрав живот Мачве"
11.12.2015
Агенција за заштиту животне средине је поводом Међународне године земљишта и Светског дана земљишта 5. децембра 2015. године учествовала на завршној конференцији "Здрава земља за здрав живот Мачве", која је одржана на Универзитету Сингидунум у просторијама Футура, факутета за примењену екологију.
Презентацију са конференције можете преузети овде.
Публикацију која је штампана овим поводом преузмите овде.
5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2015
Поводом Светског дана земљишта Агенција је спровела анкету на тему:
Колико нам је земљиште важно? Резултате анкете можете погледати овде.
Земљиште представља основ за производњу хране, горива, индустријску производњу, али и за одрживост екосистема и човеков опстанак. За четврину светског биодиверзитета, земљиште представља базу и станиште и као такво захтева једнаку пажњу и заштиту као и друга станишта. Земљиште је важан фактор у спречавању и смањивању последица поплава и суша, али и представља важан фактор у снабдевању чистом водом. Највеће залихе угљеника су управо у земљишту, што може допринети смањењу климатских промена. Одржавање или повећавање земљишта као ресурса је веома битно за задовољење потреба људи за храном, водом и енергијом.
Земљиште је, као ресурс, дуго било запостављено. Нажалост, у прошлости нисмо успевали да објединимо заштиту земљишта са производњом хране, водом, климом, биодиверзитетом и животном средином. Овај тренд мора почети да се мења. Важно је да се заустави даље загађење земљишта и процеси деградације и да почне да се ради на заштити и обнови основних функција земљишта. Светски дан земљишта 5. децембар има за циљ да повеже људе и земљиште и да подигне свест становништва о његовој изузетној важности у нашим животима.
Агенција за заштиту животне средине обележава Светски дан земљишта учествовањем на Конференцији "Здрава земља за здрав живот Мачве" у организацији Уније еколога "УНЕКО".
Учешће Агенције на научно-стручном скупу
"Одрживо коришћење земљишта"
11.09.2015
Агенција за заштиту животне средине је 10.09.2015. учествовала на научно-стручном скупу "Одрживо коришћење земљишта" који је организовао Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада поводом обележавања Међународне године земљишта 2015. године. Скуп је окупио представнике институција које се баве проучавањем, управљањем и коришћењем земљишних ресурса у Србији, са циљем подизања свести о значају земљишта и изазовима за његово одрживо коришћење.
Директор Агенције Филип Радовић представио је надлежности и циљеве Агенције за заштиту животне средине, док је мр Драгана Видојевић говорила о притисцима на земљиште и о стању земљишта у Републици Србији.
Укључивање у пројекат израде eSOTER базе података за земљиште
20.02.2015
У периоду 4-6. фебруара у Италији, Испра, Агенција за заштиту животне средине је учествовала на састанку у организацији истраживачког центра Европске Комисије (Joint Research Center-European Commision) на коме је представљена методологија израде нове хармонизоване eSOTER базе података (Soils and Terrain Digital Database) за Дунавски регион. На састанку су представници националних референтних центара за тематску област земљиште приказали податке са којима располажу (базе података профила и њихов институционални капацитет потребан за укључивање у овај пројекат).
Агенција за заштиту животне средине је изразила спремност за укључење Србије у израду овакве базе података која ће омогућити хармонизацију националног са информационим системима земаља Дунавског слива.