5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2015
Поводом Светског дана земљишта Агенција је спровела анкету на тему:
Колико нам је земљиште важно? Резултате анкете можете погледати овде.
Земљиште представља основ за производњу хране, горива, индустријску производњу, али и за одрживост екосистема и човеков опстанак. За четврину светског биодиверзитета, земљиште представља базу и станиште и као такво захтева једнаку пажњу и заштиту као и друга станишта. Земљиште је важан фактор у спречавању и смањивању последица поплава и суша, али и представља важан фактор у снабдевању чистом водом. Највеће залихе угљеника су управо у земљишту, што може допринети смањењу климатских промена. Одржавање или повећавање земљишта као ресурса је веома битно за задовољење потреба људи за храном, водом и енергијом.
Земљиште је, као ресурс, дуго било запостављено. Нажалост, у прошлости нисмо успевали да објединимо заштиту земљишта са производњом хране, водом, климом, биодиверзитетом и животном средином. Овај тренд мора почети да се мења. Важно је да се заустави даље загађење земљишта и процеси деградације и да почне да се ради на заштити и обнови основних функција земљишта. Светски дан земљишта 5. децембар има за циљ да повеже људе и земљиште и да подигне свест становништва о његовој изузетној важности у нашим животима.
Агенција за заштиту животне средине обележава Светски дан земљишта учествовањем на Конференцији "Здрава земља за здрав живот Мачве" у организацији Уније еколога "УНЕКО".
Посета студената Агенцији
15.10.2015
Студенти и професори Високе школе примењених струковних студије из Врања посетили су Агенцију за заштиту животне средине. Посетиоцима су представљени индикатори водних ресурса и биолошке разноврсности за које Агенција прикупља податке и по којима извештава. У оквиру посете студентима су представљене и лабораторије (аналитичка и калибрациона), као и мрежа Аутоматског мониторинга ваздуха.
Представници Агенције и директорка Високе школе примењених струковних студије из Врања др Светлана Трајковић договорили су успостављање ближе сарадње двеју институција. Договорено је потписивање Споразума о сарадњи којим би се успоставиле могучности усавршавања наставника и студената, као и даљи развој система мониторинга животне средине.

Емисије у воде из стационарних извора
21.08.2015
На сајту Агенције приказани су подаци о врстама и количинама емитованих загађујућих материја у воде из привредних субјеката који имају обавезу извештавања у складу са Правилником о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикупљања података ("Службени гласник РС", број 91/10).
Подаци за текућу годину се објављују након њихове верификације од стране Агенције, док су подаци за период од 2010 - 2013. године комплетни за сва предузећа која су податке доставила.
Преглед је оптимизован за Internet explorer.
За преглед података је неопходно инсталирати Microsoft Silverlight.
Подаци о емисијама у воде се налазе овде.
Информација о изливању црвене течности непознатог порекла у Дунав у Новом Саду
27.07.2015
У петак, 24.07.2015.г између 14 и 15 часова, Агенцију за заштиту животну средину је контактирао водопривредни инспектор и обавестио о изливању црвене воде из канализационог излива града Новог Сада у Дунав, између Петроварадинског и монтажно демонтажног моста. Инспектор је такође обавестио Агенцију да ће у даљем поступку захтевати да на терен изађу представници ЈВК "Водовода и каналазицаје" јер је у питању излив ефлуента из канализационог излива града и да ће извршити узорковање свог излива (што је и њихова законска обавеза). На основу разговора који је са инспектором обављен 27.7.2015 у 8,30 часова Агенција је обавештена да је инспекција наложила ЈКП "Водовод и каналазација" да изврши узорковање и за то је ангажован Институт за јавно здравље Војводине - Нови Сад, у складу са законом. Резултати анализа ће накнадно бити достављени Агенцији за заштиту животне средине.
Нови приступ управљања водним ресурсима
19.06.2015
У организацији Агенције за заштиту животне средине, Републичког хидрометеоролошког завода Србије и Удружења Милутин Миланковић одржан је округли сто о УПРАВЉАЊУ ВОДНИМ РЕСУРСИМА СА ЦИЉЕМ ПРИМЕНЕ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНОГ ПРИСТУПА У УСЛОВИМА КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА.
Уводно предавање по позиву на тему Управљање водним ресурсима: Нови приступ условљен глобалним променама одржао је проф. Слободан П. Симоновић (The University of Western Ontario, Canada).
Video Clip примера система за подршку интегралном управљању водама (хидролошко-социјално-економски модел за слив реке Темзе, Онтарио, Канада) можете преузети овде.
Слике са округлог стола можете видети у Галерији.
5 јун - Светски дан животне средине
08.06.2015
Агенција за заштиту животне средине је поводом 5. јуна "Светског дана животне средине" у сарадњи са Електропривредом Србије и РБ Колубара организовала стручну презентацију и промоцију публикације "ВОДЕ СРБИЈЕ у времену прилагођавања на климатске промене"
Након уводне речи Филипа Радовића директора Агенције за заштиту животне средине, скупу се обратио представник ресорног Министарства и представници других државних органа, институција и организација.
У радном делу скупа презентовани су актуелни проблеми управљања водним ресурсима Србије.
Након дискусије је закључено да управљање водним ресурсима наилази на изузетно комплексне проблеме, од којих је најважнији превазилажење тежње за доминацијом знања међу научним дисциплинама и да будуће управљање водним ресурсима са циљем "вода за све" захтева развој и примену једног правог интердисциплинарног приступа.
Одржан сајам ECO EXPO
20.03.2015
У Београду је у ТЦ Стадион 19 - 20. марта 2015. године одржан ECO EXPO, међународни сајам енергетике и заштите животне средине.
Агенција за заштиту животне средине је на свом штанду представила стање животне средине у Србији, Извештај о стању и изгледима животне средине у Европи (ЕЕА, ЕИОНЕТ) као и почетну фазу INTERREG пројекта ревитализације језера Палић и акумулације Врутци.
Партнери Агенције са пројекта су одржали презентације "Ревитализација водних ресурса природним биолоским методама" професора T. Woszczyk, представника Пољске коморе природних технологија из Варшаве и "Биолошко пречишћавање отпадних вода у заштити човекове средине".