Избор за ЕКО аутомобил године у Србији
17.12.2015
У циљу унапређења заштите животне средине и очувања природних ресурса, Привредна комора Србије организује акцију избора за еко аутомобил у Србији."На тржишту Србије треба да се нађу еколошки подобни аутомобили, као и они у ЕУ. Очекујемо добар одзив и учешће великог броја произвођача и увозника у Акцији избора за еко аутомобил у Србији“, рекао је Душан Стокић, руководилац Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије.
Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине упозорио је на велики пораст аутомобила на глобалном нивоу, а тиме и издувних гасова, што је велика опасност за животну средину и здравље становништва. Еколошки аутомобили, по његовим речима, ефикасан су одговор на такву ситуацију јер је у Србији око 20.1% емисије азотних оксида у ваздуху из друмског саобраћаја. Важно је да заједно радимо на афирмацији одрживог аутомобилизма, поручио је Радовић и изнео податак УН да је 2010. у свету било 755 милиона аутомобила, а да се очекује да ће само Кина за две деценије достићи тај ниво.
Свечано проглашење и додела титуле представнику произвођача марке чији је модел проглашен за аутомобил са најбољим перформансама у односу на животну средину - ЕКО аутомобил 2016. биће на предстојећем Салону аутомобила од 17. до 23. марта 2016. године.
(преузето са сајта Привредне коморе Србије)
Објављен извештај "Квалитет ваздуха у Европи - извештај 2015"
30.11.2015
Велики број Европљана је још увек изложен штетном утицају загађеног ваздуха. У Европи, гледајући појединачно ризике везане за проблеме животне средине, загађење ваздуха носи највеће опасности по здравље људи. Скраћује животни век људи и доводи до озбиљних болести као што су болести срца, болести респираторног система па и рак.
Извештај ЕЕА “Квалитет ваздуха у Европи - извештај 2015” даје приказ поља концентрација основних загађујућих материја на основу података са званичних мониторинг станица у Европи током 2013. године и анализира излагање европског становништва загађењу ваздуха. Он показује да је већина градског становништва и даље изложена загађењу ваздуха које је на нивоу који се од стране Светске здравствене организације сматра небезбедним.
Најпроблематичније загађујуће материје које утичу на здравље људи су суспендоване честице (PM), приземни озон (O3) и азот диоксид (NO2).
Овај Извештај садржи и податке са подручја Републике Србије које је доставила Агенција за заштиту животне средине. Подаци су резултат систематског аутоматског мониторинга у државној мрежи за праћење квалитета ваздуха.
Према анализи, презентованој у извештају Агенције Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године, доступног на сајту Агенције, током 2014. године две трећине становништва Републике Србије имало је чист или незнатно загађен ваздух. У истом периоду једна трећина становништва је имала квалитет ваздуха који захтева побољшање.
Ако се анализира стање квалитета ваздуха само у агломерацијама ситуација је лошија; једна трећина становништва агломерција је имала чист или незнатно загађен ваздух, а две трећине становништва агломерција је имала квалитет ваздуха који треба побољшати.
Почела грејна сезона - расте вероватноћа појаве епизода загађеног ваздуха
03.11.2015
У еколошким календарима 3. новембар је означен као Светски дан чистог ваздуха иако је логичније да он буде почетком пролећа.
Резултати Агенције за заштиту животне средине у области праћења и оцењивања стања квалитета ваздуха у зонама и агломерацијама у Републици Србији указују да су прашкасте материје, суспендоване честице PM10, загађујућа материја са доминантним утицајем на квалитет ваздуха у Републици Србији.
По истраживањима Агенције базираним на подацима у периоду 2010 - 2014, дневне концентрације PM10 имају изражени годишњи ход са минималним вредностима током лета и максималним током зимског периода.
У урбаним агломерацијама Београд, Нови Сад и Ниш дневне вредности PM10 су током зиме, у просеку, три пута веће од минималних током лета. Прекорачења дневних граничних вредности, ГВ, PM10 су највероватнија, у просеку, током периода од 5. новембра до 20 марта.
У градовима Ужице и Ваљево ове промене су изражајније, а период у коме се, у просеку, могу очекивати прекорачења ГВ дужи. Зимске вредности PM10 у Ваљеву и Ужицу су, у просеку, пет пута веће од летњих. Прекорачења ГВ дневних вредности PM10 у Ваљеву и Ужицу су највероватнија, у просеку, током периода од 20. септембра до 30 априла.
До наведених изражених промена концентрација суспендованих честица PM10 током године долази из два разлога. Први је природна појава неповољнијих метеоролошких услова за атмосферску дифузију емитованих загађујућих материја у доњи слој атмосфере, а други је изразито повећање количине емитованих загађујућих материја током хладнијег дела године. Повећане емисије у ваздух доминантно потичу из локалних топлана и индивидуалних ложишта.
Започет процес provisional acceptance IPA 2012 Projekta
Supply of ICT equipment and software for Air Quality Monitoring System
15.10.2015
Представници ЕУ Делегације у Београду Rainer Freund и Laura Virgili посетили су 15. октобра 2015. Агенцију за заштиту животне средине ради активирања процеса provisional acceptance IPA 2012 Projekta Supply of ICT equipment and software for Air Quality Monitoring System, чији је извођач Мизма Игбос д.о.о. из Београда.
Поред Агенције за заштиту животне средине, која је носилац Пројекта, у њему учествују Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Нови Сад, Градски завод за јавно здравље, Београд и Секретаријат за заштиту животне средине, Панчево
Пројектним активностима је предвиђена израда и испорука Агенцији централног софтвера за обраду података, омогучавања поновног прилива података са АМСКВ Београд_панчевачки мост, Бор_градски парк, Смедерево_Радинац и Смедерево_Раља. Пројектом ćе се реализовати обједињен веб приказ прелиминарних (невалидираних) резултата аутоматског мониторинга квалитета ваздуха из државне мреже и локалних мрежа Војводине, Београда и Панчева.
Разматрана је и усатовљена динамика реализације наредних активности у оквиру провисионал аццептанце процедуре како би предвиђени резултати Пројекта били што пре у потпуности доступни учесницима у Пројекту и заинтересованој јавности.
Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године
25.09.2015
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године садржи резултате обраде података добијених оперативним аутоматским мониторингом квалитета ваздуха у Републици Србији током 2014. године. Он представља приказ континуитета реализације послова и активности које чине обавезе Агенције за заштиту животне по Закону о заштити ваздуха ("Службени гласник РС" бр. 36/09 и 10/13) у делу мониторинга квалитета ваздуха и извештавања, што је један од резултата вишегодишњих активности Агенције на успостављању и одржавању оперативног система за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији.
У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12).
Сагласно ЕУ пракси у овом Извештају је дат тренд квалитета ваздуха по зонама и агломерацијама у Републици Србији и проценат становништва потенцијално изложеног концентрацијама загађујућих материја изнад референтних нивоа.
Битни делови и констатације из овог Извештаја биће садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији 2014. године.
Комплетан Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године можете преузети овде.
Признање представницима Агенције за заштиту животне средине
за допринос у заштити квалитета ваздуха
25.09.2015
На 43. саветовању "ЗАШТИТА ВАЗДУХА 2015" одржаног у Зрењанину 22-24. септембра 2015. године, представницима Агенције за заштиту животне средине Филипу Радовићу и Тихомиру Поповићу додељене су плакете Удружења за заштиту ваздуха Србије. Плакете су додељене "за изузетно залагање и допринос у заштити квалитета ваздуха и животне средине у 2014. години".
Ово саветовање је одржано као интегрисани скуп заједно са 7. саветовањем "ДЕПОНИЈЕ ПЕПЕЛА, ШЉАКЕ И ЈАЛОВИНЕ У ТЕРМОЕЛЕКТРАНАМА И РУДНИЦИМА" и 4. саветовањем "ОДСУМПОРАВАЊЕ ДИМНИХ ГАСОВА".
Стручњаци Агенције су на овим скуповима презентовали 4 стручна ауторска рада.
Емисије у ваздух из стационарних извора
06.08.2015
Од 03. јула 2015. године на сајту Агенције приказани су подаци о врстама и количинама емитованих загађујућих материја у ваздух из привредних субјеката који имају обавезу извештавања у складу са:
  1. Правилником о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикуплјања података ("Службени гласник РС", број 91/10) и
  2. Уредби о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух ("Службени гласник РС", бр. 71/10 и 6/11 - испр.)
Подаци за текућу годину се објављују након њихове верификације од стране Агенције, док су подаци за период од 2010 - 2013. године комплетни за сва предузећа која су податке доставила.
За преглед података је неопходно инсталирати Microsoft Silverlight.
Подаци о емисијама у ваздух се налазе овде.
ПОБОЉШАЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У БОРУ
20.05.2015
На основу резултата аутоматског мониторинга квалитета ваздуха, кога оперативно реализује Агенција за заштиту животне средине, уочава се побољшање квалитета ваздуха на подручју Бора.
Поређењем дневних концентрација SO2 у периоду јануар - мај 2015. са вредностима концентрација у истом периоду 2014. године уочава се смањење просечних концентрација SO2 на АМСКВ Бор_Градски парк за цео период за две трећине. Број дана са прекорачењем дневне граничне вредности SO2 је смањен за половину.
Овакве тенденције су последица активирања нове топионице ТИР Бор.
Агенција за заштиту животне средине, у оквиру својих надлежности и расположивих могућности, наставља реализацију оперативног аутоматског мониторинга квалитета ваздуха са реалним очекивањима да ће се тренд побољшања квалитета ваздуха на подручју Бора, до сада најзагађеније агломерације у Србији, наставити несмањеним интензитетом у наредном периоду.
Климатске промене као реалност у Србији и ЕУ - изазови, одговори и могућности
21.04.2015
У Народној скупштини Републике Србије, у организацији Одбора за заштиту животне средине, под председавањем Ивана Карића - заменика председника Одбора за заштиту животне средине, одржано је јавно слушање на тему "Климатске промене као реалност у Србији и ЕУ - изазови, одговори и могућности" на коме се расправљало о климатским променама у Србији и ЕУ.
Скуп је уводним обраћањем отворила проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, министар пољопривреде и заштите животне средине.
У име Агенције за заштиту животне средине скупу се обратио Филип Радовић, директор Агенције.
У испуњавању националних обавеза према Оквирној конвенцији УН о промени климе (UNFCCC) Агенција за заштиту животне средине има значајну улогу. По Закону о заштити ваздуха Агенција је задужена за припрему инвентара емисија гасова са ефектом стаклене баште. По речима представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине Агенција ову обавезу успешно испуњава упркос израженим недостацима капацитета.
На скупу су, у вези проблематике промене климе, текућих и потребних будућих активности, излагања имали домаћи званичници Данијела Божанић, Горан Пејановић и проф. др Драгољуб Тодић, а као представник НВО Звездан Калмар. У раду скупа су учествовали и гости из региона и међународних организација Steliana Nedera, Stevo Temelkovski, Davor Škrlec i Ben Martin.
Агенција за заштиту животне средине учествовала
на сајму пројеката "ЕУ И СРБИЈА НА ДЕЛУ"
18.03.2015
На позив Делегације Европске уније у Републици Србији Агенција за заштиту животне средине је 17. марта 2015. учествовала на сајму пројеката које је ЕУ финансирала у периоду 2000 - 2014 - "ЕУ И СРБИЈА НА ДЕЛУ".
Активности у области квалитета ваздуха имају подршку ЕУ кроз донације опреме ради успостављања система за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији, мониторинг, извештавање и јачање капацитета.
Реализовани пројекти су приказани као најуспешнији у области заштите животне средине.
Презентацију Агенције на сајму пројеката ЕУ И СРБИЈА НА ДЕЛУ можете видети овде.