Објављен извештај "Квалитет ваздуха у Европи - извештај 2015"
30.11.2015
Велики број Европљана је још увек изложен штетном утицају загађеног ваздуха. У Европи, гледајући појединачно ризике везане за проблеме животне средине, загађење ваздуха носи највеће опасности по здравље људи. Скраћује животни век људи и доводи до озбиљних болести као што су болести срца, болести респираторног система па и рак.
Извештај ЕЕА “Квалитет ваздуха у Европи - извештај 2015” даје приказ поља концентрација основних загађујућих материја на основу података са званичних мониторинг станица у Европи током 2013. године и анализира излагање европског становништва загађењу ваздуха. Он показује да је већина градског становништва и даље изложена загађењу ваздуха које је на нивоу који се од стране Светске здравствене организације сматра небезбедним.
Најпроблематичније загађујуће материје које утичу на здравље људи су суспендоване честице (PM), приземни озон (O3) и азот диоксид (NO2).
Овај Извештај садржи и податке са подручја Републике Србије које је доставила Агенција за заштиту животне средине. Подаци су резултат систематског аутоматског мониторинга у државној мрежи за праћење квалитета ваздуха.
Према анализи, презентованој у извештају Агенције Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године, доступног на сајту Агенције, током 2014. године две трећине становништва Републике Србије имало је чист или незнатно загађен ваздух. У истом периоду једна трећина становништва је имала квалитет ваздуха који захтева побољшање.
Ако се анализира стање квалитета ваздуха само у агломерацијама ситуација је лошија; једна трећина становништва агломерција је имала чист или незнатно загађен ваздух, а две трећине становништва агломерција је имала квалитет ваздуха који треба побољшати.
Почела грејна сезона - расте вероватноћа појаве епизода загађеног ваздуха
03.11.2015
У еколошким календарима 3. новембар је означен као Светски дан чистог ваздуха иако је логичније да он буде почетком пролећа.
Резултати Агенције за заштиту животне средине у области праћења и оцењивања стања квалитета ваздуха у зонама и агломерацијама у Републици Србији указују да су прашкасте материје, суспендоване честице PM10, загађујућа материја са доминантним утицајем на квалитет ваздуха у Републици Србији.
По истраживањима Агенције базираним на подацима у периоду 2010 - 2014, дневне концентрације PM10 имају изражени годишњи ход са минималним вредностима током лета и максималним током зимског периода.
У урбаним агломерацијама Београд, Нови Сад и Ниш дневне вредности PM10 су током зиме, у просеку, три пута веће од минималних током лета. Прекорачења дневних граничних вредности, ГВ, PM10 су највероватнија, у просеку, током периода од 5. новембра до 20 марта.
У градовима Ужице и Ваљево ове промене су изражајније, а период у коме се, у просеку, могу очекивати прекорачења ГВ дужи. Зимске вредности PM10 у Ваљеву и Ужицу су, у просеку, пет пута веће од летњих. Прекорачења ГВ дневних вредности PM10 у Ваљеву и Ужицу су највероватнија, у просеку, током периода од 20. септембра до 30 априла.
До наведених изражених промена концентрација суспендованих честица PM10 током године долази из два разлога. Први је природна појава неповољнијих метеоролошких услова за атмосферску дифузију емитованих загађујућих материја у доњи слој атмосфере, а други је изразито повећање количине емитованих загађујућих материја током хладнијег дела године. Повећане емисије у ваздух доминантно потичу из локалних топлана и индивидуалних ложишта.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2014. годину
19.10.2015

Влада Републике Србије је 14. октобра 2015. године донела Закључак (05 број: 353-10983/2015) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2014. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2014. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су: Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2014. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине. Извештај можете преузети овде.
Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године
25.09.2015
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године садржи резултате обраде података добијених оперативним аутоматским мониторингом квалитета ваздуха у Републици Србији током 2014. године. Он представља приказ континуитета реализације послова и активности које чине обавезе Агенције за заштиту животне по Закону о заштити ваздуха ("Службени гласник РС" бр. 36/09 и 10/13) у делу мониторинга квалитета ваздуха и извештавања, што је један од резултата вишегодишњих активности Агенције на успостављању и одржавању оперативног система за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији.
У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12).
Сагласно ЕУ пракси у овом Извештају је дат тренд квалитета ваздуха по зонама и агломерацијама у Републици Србији и проценат становништва потенцијално изложеног концентрацијама загађујућих материја изнад референтних нивоа.
Битни делови и констатације из овог Извештаја биће садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији 2014. године.
Комплетан Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године можете преузети овде.
24. састанак Мреже европских агенција за животну средину
27.04.2015
У периоду од 22. до 24. априла 2015. године у Риги, Летонија одржан је 24. састанак Мреже европских агенција за животну средину (EPA Network) на коме су разматрани актуелна питања у области заштите животне средине на европском нивоу. Такође, директор Агенције, господин Филип Радовић, учествовао је у раду Интересне групе за Западни Балкан која за циљ има успостављање сарадње између Агенција у региону са посебним нагласком на процес европских интеграција односно постизања пуног чланства у европској Агенцији за животну средину (European Environment Agency - EEA).
На конференцији су презентовани резултати других интересних група, сарадња између Европске комисије и ЕПА мреже, могућности сарадње у оквиру програма за истраживање и развој "Horizon 2020", резултати рада ЕЕА, те Известај о стању животне средине на европском нивоу (State and Outlook Environment Report - SOER2015). Размењена су многобројна искуства у смислу управљања и подизања капацитета националних агенција за животну средину са фокусом на јачање сарадње са ЕЕА и даљи допринос спровођењу европског законодавства у заштити и унапређењу животне средине и успостављању концепта одрживог развоја.
Прелиминарни извештај ЕЕА
о приоритетним токовима података за 2014. годину
26.03.2015
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је креирала прелиминарну верзију извештаја о приоритетним токовима података у току 2014/15. године. Овим извештајем се даје оцена нивоа достављања података о стању животне средине за све земље чланице Агенције, односно земље у процесу придруживања. У извештај је ушла оцена достављања података за шест приоритетних токова података. Република Србија се налази на 14. месту од 38 земаља, са скором од 94% (укупно четврти најбољи скор).
Агенција за заштиту животне средине као главни координатор у прикупљању и достављању података о стању животне средине се овим путем захваљује свим организацијама и институцијама које су помогле у остваривању овако доброг резултата.
Одржан сајам ECO EXPO
20.03.2015
У Београду је у ТЦ Стадион 19 - 20. марта 2015. године одржан ECO EXPO, међународни сајам енергетике и заштите животне средине.
Агенција за заштиту животне средине је на свом штанду представила стање животне средине у Србији, Извештај о стању и изгледима животне средине у Европи (ЕЕА, ЕИОНЕТ) као и почетну фазу INTERREG пројекта ревитализације језера Палић и акумулације Врутци.
Партнери Агенције са пројекта су одржали презентације "Ревитализација водних ресурса природним биолоским методама" професора T. Woszczyk, представника Пољске коморе природних технологија из Варшаве и "Биолошко пречишћавање отпадних вода у заштити човекове средине".
Извештај о стању и изгледима животне средине у Европи - 2015
03.03.2015
Сутра ће у Европској комисији у Бриселу бити званично објављен "Извештај о стању и изгледима животне средине у Европи - 2015" (European Environment State and Outlook Report - SOER 2015). Европска агенција за животну средину (ЕЕА) израђује овакав извештај сваких пет година и ово је њен пети извештај.
SOER 2015 садржи пет одељака:
У изради овог ЕЕА извештаја су, по други пут, учествовале земље чланице и сараднице ЕЕА.
Допринос Агенције за заштиту животне средине Републике Србије је у изради одељка Национални прилози који је урађен на основу националних извештаја о стању животне средине. Овај одељак садржи 39 националних и 3 регионална брифинга.
Потпун извештај је од данас доступан на сајту ЕЕА.
Тренутно најчистији ваздух у последњих пет година
03.03.2015
Београд и већи део Србије је данашњи дан, 3. марта 2015, започео са најчистијим ваздухом у последњих 5 година!
Концентрације суспендованих честица PM10, загађујуће материје која доминантно утиче на квалитет ваздуха у Београду и већем делу Србије, су у јутарњим сатима имале минималне вредности у последњих 5 година колико Агенција за заштиту животне средине врши аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Србији.
Чистом ваздуху је допринео јучерашњи метеоролошки продор ваздушних маса са северозапада и севера доносећи нашем подручју чист ваздух.
Тренутно чист ваздух у Београду и Србији ће се постепено кварити динамиком која зависи од локалних извора и емисија загађујућих материја у ваздух.