Развој индикатора климатских промена и биодиверзитета
15.12.2015
У оквиру сарадње чешке и српске владе, чешки експерти Михаел Хошек и Јан Душек, ангажовани од Чешке развојне агенције посетили су Агенцију за заштиту животне средине Србије.
На предлог Агенције за заштиту животне средине Србије, Чешка развојна агенција одобрила је пројекат "Развој индикатора климатских промена и биодиверзитета у Србији".
Тим поводом чешки експерти су дошли у прву посету ради сагледавања стања институција и података везаних за развој индикатора. Током дводневне посете обављени су разговори са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине - сектор за климатске промене, Завода за заштиту природе Србије, Републичког хидрометеоролошког завода, Института за метеорологију, Института за шумарство и Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Према прелиминарном извештају чешких експерата констатовани су веома квалитетни подаци и модели везани за климатске факторе и климатске промене, али и значајан недостатак података о врстама биљака и животиња, као и станишта. С тим у вези препоручено је успостављање координационог тела за развој индикатора климатских промена и биодиверзитета на нивоу Министарства или Агенције, као и успостављање стабилног финансирања мониторинга сензитивних врста и станишта у сарадњи са центром за биодиверзитет Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Средином марта наредне године биће одржан округли сто са представницима свих релевантних институција на коме ће бити прецизније дефинисана методологија развоја индикатора у смислу препорука климатских података и модела који ће се користити. Истовремено биће дате и препоруке о сензитивним врстама и стаништима који на основу постојећих података могу бити коришћени у развоју индикатора, али и препоруке за успостављање перманентног мониторинга.
Започет процес provisional acceptance IPA 2012 Projekta
Supply of ICT equipment and software for Air Quality Monitoring System
15.10.2015
Представници ЕУ Делегације у Београду Rainer Freund и Laura Virgili посетили су 15. октобра 2015. Агенцију за заштиту животне средине ради активирања процеса provisional acceptance IPA 2012 Projekta Supply of ICT equipment and software for Air Quality Monitoring System, чији је извођач Мизма Игбос д.о.о. из Београда.
Поред Агенције за заштиту животне средине, која је носилац Пројекта, у њему учествују Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Нови Сад, Градски завод за јавно здравље, Београд и Секретаријат за заштиту животне средине, Панчево
Пројектним активностима је предвиђена израда и испорука Агенцији централног софтвера за обраду података, омогучавања поновног прилива података са АМСКВ Београд_панчевачки мост, Бор_градски парк, Смедерево_Радинац и Смедерево_Раља. Пројектом ćе се реализовати обједињен веб приказ прелиминарних (невалидираних) резултата аутоматског мониторинга квалитета ваздуха из државне мреже и локалних мрежа Војводине, Београда и Панчева.
Разматрана је и усатовљена динамика реализације наредних активности у оквиру провисионал аццептанце процедуре како би предвиђени резултати Пројекта били што пре у потпуности доступни учесницима у Пројекту и заинтересованој јавности.
Транспарентност и одговорност агенција
02.10.2015
Данас је у Медија центру одржана презентација публикације "Транспарентност и одговорност агенција: Компаративна анализа пет регулисаних сектора у Србији и Македонији". То је завршни догађај у оквиру једногодишњег научно-истраживачког пројекта о регулаторним телима у Србији и Македонији под покровитељством Програма за промоцију регионалног истраживања Западног Балкана (RRPP Western Balkans), који је подржан од стране Швајцарске агенције са развој и сарадњу.
Публикација представља резултат истраживачког пројекта којим је мерен ниво транспарентности десет агенција у Србији и Македонији у чијим је надлежностима пет регулаторних сектора - телекомуникације, медији, енергетика, животна средине и тржишна конкуренција.
У публикацији је истакнуто да Агенција за заштиту животне средине Републике Србије пружа информације које су базиране на теренском испитивању, да ова институција не доноси одлуке и не ствара правила и да се сматра да је њена транспарентност остварена у потпуности.
Представница Генералног директората за животну средину Европске Комисије у посети Агенцији за заштиту животне средине
02.07.2015
У оквиру посете представника Европске Комисије Републици Србији односно састанку Пододбора за транспорт, енергетику, климатске промене и регионални развој који се одржава од 2. до 3. јула 2015. године у Београду, представница Генералног директората за животну средину (DG Environment), госпођа Madalina Ivanica је у пратњи господина Rainer Freund-a представника Делегеције ЕУ у Србији, посетила седиште Агенције за заштиту животне средине.
У току радне посете представљени су резултати рада Агенције у претходном периоду, а посебно су разматрана питања сарадње са Европском агенцијом за животну средину, регионалне сарадње у области заштите животне средине и подршке коју Европска Комисија пружа Републици Србији у овој области. Такође, представници Агенције су представили резултате пројеката који су спроведени уз помоћ средстава донираних од стране ЕУ а везаних за праћење квалитета ваздуха, успостављање инвентара гасова стаклене баште, те подизање капацитета националне лабораторије.
Одржан сајам ECO EXPO
20.03.2015
У Београду је у ТЦ Стадион 19 - 20. марта 2015. године одржан ECO EXPO, међународни сајам енергетике и заштите животне средине.
Агенција за заштиту животне средине је на свом штанду представила стање животне средине у Србији, Извештај о стању и изгледима животне средине у Европи (ЕЕА, ЕИОНЕТ) као и почетну фазу INTERREG пројекта ревитализације језера Палић и акумулације Врутци.
Партнери Агенције са пројекта су одржали презентације "Ревитализација водних ресурса природним биолоским методама" професора T. Woszczyk, представника Пољске коморе природних технологија из Варшаве и "Биолошко пречишћавање отпадних вода у заштити човекове средине".
Агенција за заштиту животне средине учествовала
на сајму пројеката "ЕУ И СРБИЈА НА ДЕЛУ"
18.03.2015
На позив Делегације Европске уније у Републици Србији Агенција за заштиту животне средине је 17. марта 2015. учествовала на сајму пројеката које је ЕУ финансирала у периоду 2000 - 2014 - "ЕУ И СРБИЈА НА ДЕЛУ".
Активности у области квалитета ваздуха имају подршку ЕУ кроз донације опреме ради успостављања система за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији, мониторинг, извештавање и јачање капацитета.
Реализовани пројекти су приказани као најуспешнији у области заштите животне средине.
Презентацију Агенције на сајму пројеката ЕУ И СРБИЈА НА ДЕЛУ можете видети овде.
Укључивање у пројекат израде eSOTER базе података за земљиште
20.02.2015
У периоду 4-6. фебруара у Италији, Испра, Агенција за заштиту животне средине је учествовала на састанку у организацији истраживачког центра Европске Комисије (Joint Research Center-European Commision) на коме је представљена методологија израде нове хармонизоване eSOTER базе података (Soils and Terrain Digital Database) за Дунавски регион. На састанку су представници националних референтних центара за тематску област земљиште приказали податке са којима располажу (базе података профила и њихов институционални капацитет потребан за укључивање у овај пројекат).
Агенција за заштиту животне средине је изразила спремност за укључење Србије у израду овакве базе података која ће омогућити хармонизацију националног са информационим системима земаља Дунавског слива.