Избор за ЕКО аутомобил године у Србији
17.12.2015
У циљу унапређења заштите животне средине и очувања природних ресурса, Привредна комора Србије организује акцију избора за еко аутомобил у Србији."На тржишту Србије треба да се нађу еколошки подобни аутомобили, као и они у ЕУ. Очекујемо добар одзив и учешће великог броја произвођача и увозника у Акцији избора за еко аутомобил у Србији“, рекао је Душан Стокић, руководилац Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије.
Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине упозорио је на велики пораст аутомобила на глобалном нивоу, а тиме и издувних гасова, што је велика опасност за животну средину и здравље становништва. Еколошки аутомобили, по његовим речима, ефикасан су одговор на такву ситуацију јер је у Србији око 20.1% емисије азотних оксида у ваздуху из друмског саобраћаја. Важно је да заједно радимо на афирмацији одрживог аутомобилизма, поручио је Радовић и изнео податак УН да је 2010. у свету било 755 милиона аутомобила, а да се очекује да ће само Кина за две деценије достићи тај ниво.
Свечано проглашење и додела титуле представнику произвођача марке чији је модел проглашен за аутомобил са најбољим перформансама у односу на животну средину - ЕКО аутомобил 2016. биће на предстојећем Салону аутомобила од 17. до 23. марта 2016. године.
(преузето са сајта Привредне коморе Србије)
ИТ ЕКО
08.12.2015
У Сава Центру је 7.12.2015. почело дводневно саветовање: Информационе технологије, развој и примена у унапређењу животне средине -ИТ ЕКО у организацији Удружења кластер комора за заштиту животне средине и одрживи развој, а уз подршку Агенције за заштиту животне средине. Стручњаци из Агенције ће имати више презентација из различитих тематских области. На саветовању ће бити презентована најновија научна и практична достигнућа која се примењују у области зажтите животне средине.
У уводном обраћању Директор Агенције је истакао нераскидиву везу информационих технологија и законских надлежности Агенције, као и високо рангирано место које Агенција има међу агенцијама европских земаља иако је само придружени члан Европске агенције за животну средину (ЕЕА).
5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2015
Поводом Светског дана земљишта Агенција је спровела анкету на тему:
Колико нам је земљиште важно? Резултате анкете можете погледати овде.
Земљиште представља основ за производњу хране, горива, индустријску производњу, али и за одрживост екосистема и човеков опстанак. За четврину светског биодиверзитета, земљиште представља базу и станиште и као такво захтева једнаку пажњу и заштиту као и друга станишта. Земљиште је важан фактор у спречавању и смањивању последица поплава и суша, али и представља важан фактор у снабдевању чистом водом. Највеће залихе угљеника су управо у земљишту, што може допринети смањењу климатских промена. Одржавање или повећавање земљишта као ресурса је веома битно за задовољење потреба људи за храном, водом и енергијом.
Земљиште је, као ресурс, дуго било запостављено. Нажалост, у прошлости нисмо успевали да објединимо заштиту земљишта са производњом хране, водом, климом, биодиверзитетом и животном средином. Овај тренд мора почети да се мења. Важно је да се заустави даље загађење земљишта и процеси деградације и да почне да се ради на заштити и обнови основних функција земљишта. Светски дан земљишта 5. децембар има за циљ да повеже људе и земљиште и да подигне свест становништва о његовој изузетној важности у нашим животима.
Агенција за заштиту животне средине обележава Светски дан земљишта учествовањем на Конференцији "Здрава земља за здрав живот Мачве" у организацији Уније еколога "УНЕКО".
Научно стручни скуп "Деградација и заштита земљишта"
05.11.2015
На Шумарском факултету Универзитета у Београду одржан је научно стручни скуп "Деградација и заштита земљишта" у организацији Шумарског факултета и Агенције за заштиту животне средине поводом обележавања Међународне године земљишта.
Поздравне говоре су одржали декан Шумарског факултета проф. др. Ратко Ристић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић и директор Агенције Филип Радовић који је подсетио да садашња генерација неоправдано троши необновљиве ресурсе наредних генерација и да се мора неодложно приступити изворним принципима одрживог развоја економије. У стручном делу представник Агенције, мр. Драгана Видојевић је одржала презентацију "Животна средина и земљишни ресурси у Србији".
Овде можете преузети презентацију са скупа, Извештај и Закључке скупа.
Отворен српско-немачки форум
04.11.2015
Јуче је одржан српско-немачки форум на коме је учествовао и директор Агенције Филип Радовић. У свом обраћању он је истакао историјски континуитет немачко - српских односа те потребу унапређења сарадње у смислу трансфера технологије и знања посебно у области рециклаже и примене концепта одрживог развоја. Указао је на проблеме, слабе тачке и тешкоће са којима се Република Србија суочава у овој области али је истовремено предочио могућност унапређења постојећих система и подизање капацитета имајући у виду најбоље примере немачке праксе.
Форуму су присуствовали представници амбасаде савезне Републике Немачке, савезног Министарства економије и енергије Немачке, затим Европске Комисије, директората за животну средину, као и представници националних институција Владе Републике Србије, представници индустрије Немачке и рециклажне индустрије Србије.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2014. годину
19.10.2015

Влада Републике Србије је 14. октобра 2015. године донела Закључак (05 број: 353-10983/2015) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2014. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2014. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су: Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2014. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине. Извештај можете преузети овде.
Агенцији за заштиту животне средине уручен
Сертификат о доприносу у уштеди емисије CO2
29.09.2015
Секопак је на конференцији "Зелена економија и рециклажна инфраструктура" промовисао CO2 калкулатор на основу кога је доделио сертификате компанијама у систему оператера, за учинак у смањењу емисије CO2 у атмосферу, а на бази пласираних и рециклираних количина амбалажног отпада у претходној години.
Са индустрализацијом и растом популације, емисија гасова са ефектом стаклене баште се константно повећавала. У последњих 100 година човечанство је емитовало гасове стаклене баште у атмосферу брже него што су их природни процеси могли уклонити. Република Србија, иако још увек није потписница Кјото Протокола, заједно са остатком света прати ефекте климатских промена и ради на смањењу емисије GHG гасова.
Искуства земаља ЕУ, које су усвојиле "принцип продужене одговорности произвођача" (EPR) показала су да је значај део смањења емитовања CO2 могућ успостављањем одрживог система примарне селекције амбалажног отпада на месту његовог настанка, као и рециклажом односно поновним искоришћењем амбалажног отпада.
Секопак, као члан ProEuropa, кровне организације свих рецоверy организацијама из ЕУ односно носиоца EPR шема, учестововао је у изради модела за калкулацију уштеде CO2 услед директног постојања EPR шеме, тј. успостављеног система сакупљања амбалажног отпада и његове рециклаже/поновног искоришћења у складу са националним циљевима.
Грађани Републике Србије годишње генеришу око 2,13 милиона тона комуналног отпада од чега амбалажни отпад износи за 2014 годину око 320 хиљада тона.
Пораст уштеде CO2 емисије сагледан кроз призму EPR система, могуће обезбедити једино кроз наставак и интензивирање одвојеног сакупљања амбалажног отпада на месту његовог настанка, чему могу допринети сви грађани Републике Србије, али и сви остали субјекти у оквиру система упртављања амбалажним отпадом, превасходно одговорни оператери система, кроз обавезна улагања у систем примарне селекције.
Други међународни сајам "Зелена економија"
16.09.2015
Данас је у Београду одржан Други међународни сајам "Зелена економија" под називом "Зелена економија и рециклажна инфраструктура" којој су присуствовали и министарка Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.
Директор Агенције се у обраћању скупу осврнуо на значај данашњег обележавања међународног Дана заштите озонског омотача, а потом нагласио важност концепта зелене економије у остваривању одрживог развоја. Нагласио је да је рециклажна индустрија примарна грана зелене економије и да је битно улагање у сакупљачку мрежу, где има 50.000 потенцијалних радних места. Тренутно у Србији има 2.500 дозвола за управљање отпадом, од чега је 600 за третман отпада.
С обзиром на процес прикључивања Србије Европској унији важно је знати да Стратегија Европске уније за 2020. годину предвиђа увођење циркуларне економије, потпуно новог концепта пословања, за који се и Србија мора на време припремити.
Директор Агенције је своје излагање завршио констатацијом да улагање у животну средину никада није трошак, већ инвестиција у наше здравље и будућа радна места.
Учешће Агенције на научно-стручном скупу
"Одрживо коришћење земљишта"
11.09.2015
Агенција за заштиту животне средине је 10.09.2015. учествовала на научно-стручном скупу "Одрживо коришћење земљишта" који је организовао Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада поводом обележавања Међународне године земљишта 2015. године. Скуп је окупио представнике институција које се баве проучавањем, управљањем и коришћењем земљишних ресурса у Србији, са циљем подизања свести о значају земљишта и изазовима за његово одрживо коришћење.
Директор Агенције Филип Радовић представио је надлежности и циљеве Агенције за заштиту животне средине, док је мр Драгана Видојевић говорила о притисцима на земљиште и о стању земљишта у Републици Србији.
24. састанак Мреже европских агенција за животну средину
27.04.2015
У периоду од 22. до 24. априла 2015. године у Риги, Летонија одржан је 24. састанак Мреже европских агенција за животну средину (EPA Network) на коме су разматрани актуелна питања у области заштите животне средине на европском нивоу. Такође, директор Агенције, господин Филип Радовић, учествовао је у раду Интересне групе за Западни Балкан која за циљ има успостављање сарадње између Агенција у региону са посебним нагласком на процес европских интеграција односно постизања пуног чланства у европској Агенцији за животну средину (European Environment Agency - EEA).
На конференцији су презентовани резултати других интересних група, сарадња између Европске комисије и ЕПА мреже, могућности сарадње у оквиру програма за истраживање и развој "Horizon 2020", резултати рада ЕЕА, те Известај о стању животне средине на европском нивоу (State and Outlook Environment Report - SOER2015). Размењена су многобројна искуства у смислу управљања и подизања капацитета националних агенција за животну средину са фокусом на јачање сарадње са ЕЕА и даљи допринос спровођењу европског законодавства у заштити и унапређењу животне средине и успостављању концепта одрживог развоја.