Састанак представника Агенције у Ужицу
поводом загађења ваздуха у овом граду
18.12.2014
У Ужицу је јуче одржан састанак представника Агенције за заштиту животне средине, на челу са директором и чланова градске управе Ужица, представника Завода за јавно здравље и невладиним сектором поводом енормног нивоа загађености ваздуха у овом граду.
Агенција је на састанку, и поред недостајућих ресурса, понудила ванредно ангажовање на успостављању прогнозе периода повећаног загађења ваздуха. Такође је констатовано да се тиме неће отклонити узроци емисија загађујућих материја, а то је око 12000 индивидуалних ложишта на чврста горива и мазут, као и топлане које још нису гасификоване. Представници Агенције су челнике Ужица обавестили о могућем финансирању дуготрајног решења загађења акумулације Врутци из специјалних фондова ЕУ, а преко партнера Агенције за животну средину из Лођског војводства и Европског регионалног центра за екохидрологију Пољске академије наука из Лођа. За укључење Ужица у овај пројекат неопходна је брза реакција градске власти ради успостављања партнерског односа са донаторима.
Одрживо управљање земљиштем у Србији
17.07.2014
Данас је у Београду у сали хотела Москва у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Агенције за заштиту животне средине и UNEP-а одржан први састанак поводом припреме пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта".
Састанак је имао за циљ да окупи представнике свих релевантних државних институција, јавних и научних установа, међународних и невладиних организација како би се поделила искуства и разјаснила релевантна питања за овај тежак и важан задатак. Огромне штете током поплава у Србији додатно указују на значај неодложних активности на успостављању одрживог управљања земљиштем.
Представљање Екорегистра
14.05.2014
Данас је у Привредној комори Београда одржана презентација Екорегистра, првог националног метарегистра за информације о животној средини. Екорегистар представља практичну примену начела Архуске конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву свих на правну заштиту у питањима животне средине. Пројекат је реализован као резултат сарадње Мисије ОЕБС-а у Србији, Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Агенције за заштиту животне средине. Портал пружа и могућност свим заинтересованим грађанима да сами врше ажурирање података, тако што ће предлагати измене података у бази, као и унос нових институција и докумената. Електронска адреса портала је www.ekoregistar.sepa.gov.rs.
После поздравне речи представника Привредне коморе Београда, директора Агенције Филипа Радовића и представника ОЕБС а Оливере Зуровац-Кузман одржане су презентације о Информационом систему Агенције за заштиту животне средине, на чијем поддомену се и налази овај портал, као и настанку, структури, садржају и коришћењу базе Екорегистра.
После краће дискусије закључено је да овај важан корак ка потпуној доступности информација из ове области треба да настави са радом уз напомену да је на недавном састанку UNECE "Friends of SEIS" апострофиран као пример добре европске праксе.
Хемијски атлас пољопривредног земљишта Европе
30.04.2014
Геолошки савез Европе (EuroGeoSurvey) у сарадњи са Eurometaux асоцијацијом (Associacion of European metal producers) реализовао је ГЕМАС пројекат (GEochmemical Mapping of Agricultural and Grazing Land Soil) на нивоу Европе и објавио резултате пројекта у оквиру Атласа Chemistry of Europe's Agricultural Soils.
Први пут је у оквиру израде Хемијског атласа пољопривредног земљишта Европе укључена Србија ангажовањем Агенције за заштиту животне средине која је координирала реализацију пројекта на националном нивоу и Геолошког завода Србије који је реализовао Пројекат на националном нивоу. Узорковање земљишта на подручју Србије извршено је у мрежи 50x50 km узимањем композитних узорака земљишта са ораница и са пашњака, са дубине 0-20 cm на ораницама и са дубине 0-10 cm на пашњацима.
Хемијски Атлас пољопривредног земљишта Европе даје одговоре на питања:
  • Да ли су пољопривредна земљишта Европе доброг квалитета?
  • Да ли постоји доказ индустријског загађења великих размера у пољопривредном земљишту Европе (дифузно загађење)?
  • Да ли постоји доказ другог антропогеног утицаја на пољопривредно земљиште Европе?
  • Колики је ниво токсичних и потенцијално штетних елемената у пољопривредном земљишту Европе?
  • Да ли има недостатак појединих елемената у земљишту Европе?
  • Колико је велика природна варијација хемијских елемената у земљишту Европе?
  • Да ли постоје разлике између европских земаља и, ако има, какво је објашњење?
  • Да ли се геологија и клима рефлектују у просторној дистрибуцији хемијских елемената у земљишту Европе?
  • За детаљније информације о реализацији Пројекта у Србији можете се обратити мр Драгани Видојевић dragana.vidojevic@sepa.gov.rs.