5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2013

Организација IUSS (International Union of Soil Sciences) је 2002. године прогласила 5. децембар као Светски дан земљишта.
Овај дан прославља значај земљишта као кључне компоненте природног система и његов витални допринос људском благостању кроз обезбеђивање хране, воде и енергетске сигурности, као и улоге у ублажавању климатских промена и губитка биодиверзитета.
Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори
31.07.2013
Земљиште обезбеђује око 90% хране за човечанство и представља услов опстанка живог света на земљи. Подаци показују да се на глобалном нивоу губи више од 3t земљишта по глави становника годишње. Деградација земљишта се може дефинисати као скуп процеса узрокованих човековом активношћу, који смањују садашњи и будући потенцијал земљишта као услов опстанка живог света на нашој планети. Када се једанпут наруше функције и квалитет земљишта, његово обнављање може бити веома тешко и скупо. Земљиште представља један од најважнијих природних ресурса и непроцењиво је добро целог човечанства, никако једне генерација, групе или појединца.
Праћење нивоа загађености земљишта у Републици Србији представља проблем који захтева брзо и ефикасно решавање. За потребе праћења стања земљишта Агенција за заштиту животне средине је припремила приручник под називом "Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори" који представља полазну основу за израду програма систематског праћења стања земљишта.
Приручник можете преузети овде.
Меморандум о сарадњи
09.07.2013
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић потписао је данас у Београду Меморандум о сарадњи са директором Завода за заштиту природе Александром Драгишићем.
Предмет овог меморандума је реализација Програма систематског праћења квалитета земљишта. Овим Меморандумом Завод за заштиту природе укључује се у Програм у делу стручне екцпертизе за потребе избора локалитета и издавања услова за праћење стања земљишта у оквиру заштићених природних добара.
Праћење стања земљишта на изабраним локалитетима у оквиру заштићених подручја омогућиће добијање података за праћење стања и промена чиниоца животне средине кроз временски период, што ће бити подршка за израду Извештаја о стању природе.
Узорковање земљишта - пример за ученике
23.04.2013
Ученици смера екологија, средње Геолошке и и хидрометеоролошке школе "Милутин Миланковић“ из Београда су у понедељак, 22. априла 2013. године, посетили Агенцију за заштиту животне средине.
У сарадњи са запосленима на пословима праћења стања земљишта ученицима је одржано предавање о делокругу рада Агенције, прикупљању и обједињавању података о стању земљишта, као и програму испитивања земљишта који је у припреми у оквиру Агенције.
У дворишту Агенције ученици су кроз практичну вежбу упознати са методама узорковања земљишта.
Припрема за успостављање мониторинга квалитета земљишта у Републици Србији
01.03.2013
На основу препорука Европске Комисије које се односе на неопходност повећања капацитета који ће осигурати адекватну имплементацију стратегије интегралног мониторинга животне средине (ваздух, вода и земљиште), Агенција за заштиту животне средине је у 2012. години започела процес увођења метода за узорковање и испитивање квалитета земљишта, како би у 2013. години приликом редовног надзора могла да их пријави кроз проширење обима акредитације.
У оквиру припреме за успостављање мониторинга квалитета земљишта Агенција је у 2012. години извршила низ активности: прилагодила постојеће лабораторијске просторије на локацији Зелено Брдо за потребе примања, складиштења и припреме узорака земљишта, започела изградњу нове лабораторијске зграде за потребе Националне лабораторије са предвиђеним капацитетима за анализе земљишта, набавила опрему за узорковање земљишта, извршила обуку техничара и инжењера за потребе узорковања и извршила иницијално узорковање земљишта на 78 локалитета на простору Републике Србије (укупно 100 узорака).
Приказ локалитета можете видети овде.
Одбор за заштиту животне средине Народне Скупштине Републике Србије разматрао је и усвојио Извештај о стању квалитета земљишта у Републици Србији за 2011. годину
14.02.2013
На седници одржаној 4. фебруара 2013. године, Одбор за заштиту животне средине Народне Скупштине размотрио је Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2011. годину, који представља део Извештаја о стању животне средине у Републици Србији за 2011. годину.
Извештај садржи податке и информације о површини деградираног земљишта, садржају органског угљеника у земљишту, управљање контаминираним локалитетима и промене начина коришћења земљишта. Извештај је члановима Одбора представио директор Агенције Момчило Живковић, који је обавестио чланове Одбора да је Агенција направила оперативан план за период 2013-2015. године за спровођење мониторинга квалитета воде, ваздуха и земљишта, као и о активностима које је Агенција реализовала у 2012. години у оквиру припреме за успостављање државног мониторинга земљишта. Чланови Одбора затражили су одговоре и објашњења од представника Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и Агенције о питањима која се односе на контаминиране локалитете у Републици Србији. Одбор је усвојио Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2011.годину.