5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2013

Организација IUSS (International Union of Soil Sciences) је 2002. године прогласила 5. децембар као Светски дан земљишта.
Овај дан прославља значај земљишта као кључне компоненте природног система и његов витални допринос људском благостању кроз обезбеђивање хране, воде и енергетске сигурности, као и улоге у ублажавању климатских промена и губитка биодиверзитета.
Резултати испитивања седимента у рекама и акумулацијама за 2012. годину
27.08.2013
Резултати испитивања седимента у рекама и акумулацијама за 2012. годину, публиковани су као Анекс 1 годишњег извештаја "Резултати испитивања квалитета површинских и подземних вода за 2012. годину" (страна 421). Комплетан извештај са Анексом 1 можете преузети овде.
Испитивање квалитета површинских и подземних вода за 2012
26.07.2013
Испитивање квалитета површинских и подземних вода по Програму систематског испитивања квалитета вода који спроводи Агенција за заштиту животне средине на територији Републике Србије врши се на основу чл. 109 Закона о водама (Сл. гласник РС 30/10). Добијене информације о статусу вода дају основе за доношење одлука везаних за управљање водама. Континуално праћење квалитета вода обезбеђује релевантан извор стручних информација као презентацију стања водних ресурса и као подлога заштите вода од загађивања и оптималног коришћења вода.
Доношењем Правилника о утврђивању водних тела површинских и подземних вода (Сл.гласник РС број 96/10), Правилника о референтним условима за типове површинских вода (Сл.гласник РС број 67/11), Правилника о параметрима еколошког и хемијског статуса површинских вода и параметрима хемијског и квантитативног статуса вода за 2012. годину (Сл.гласник РС број 74/11) и Уредбе о утврђивању годишњег програма мониторинга статуса вода за 2012. годину (Сл.гласник РС број 100/12) као и захтева Оквирне директиве о водама (2000/60/ЕУ) Агенција за заштиту животне средине је на територији Републике Србије реализовала Програм мониторинга статуса површинских и подземних вода током 2012. године.
Извештај о резултатима испитивања квалитета површинских и подземних вода за 2012. годину садржи систематизоване податке о физичко - хемијским, хемијским и микробиолошким параметрима квалитета воде на територији Републике Србије и резултате испитивања биолошких елемената за оцену еколошког статуса.
Комплетне резултате испитивања квалитета површинских и подземних вода за 2012. годину са Анексом 1 - Резултати испитивања квалитета седимента у рекама и акумулацијама можете преузети овде.
Завршен седмодневни програм мерења Дунава код Београда бродом “Аргус“ у периоду од 11-17. јула на деоници од СЦ "25. Мај“ до Беле стене
17.07.2013
У оквиру пројекта "Мерење и моделирање физичких, хемијских, биолошких и морфодинамичких параметара река и водних акумулација“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије 2011-2014. године, који је подржала Агенција за заштиту животне средине, завршен је седмодневни програм мерења Дунава код Београда бродом "Аргус“ у периоду од 11-17. јула 2013. године на деоници од СЦ "25. мај“ до Беле стене.
Представници Агенције за заштиту животне средине из Одељења квалитета вода, седимента и земљишта, учествовали су у узорковању воде и седимента на унапред утврђеним локацијама.
Имајући у виду да Агенција за заштиту животне средине има стручан и обучен кадар, који је у претходним годинама већ учествовао у оваквим испитивањима у оквиру маршутних програма на броду "Аргус“ јасно је да ће подаци добијени након анализе у Националној лабораторији дати користан и упоредив сет података према прилагођеној методологији. У оквиру овог истраживачког Програма, између осталог, утврђиваће се и садржај тешких метала у води и седименту.
Слив Колубаре на мапи света
15.07.2013
Угледни светски издавач Lambert academic publishing - Germany објавио је публикацију Modeling and Assessment of Diffuse Water Pollution Load - Principles and application.
Ово је проширено и допуњено српско издање које је презентовано 26. марта 2013. у оквиру пројекта "Побољшање система за процену дифузног загађења вода у Србији" (An improved system for assessment of water pollution from diffuse sources in Serbia) реализованог на основу билатералног програма сарадње између Агенције за заштиту животне средине Републике Србије и Агенције за заштиту животне средине Шведске.
Српско издање можете преузети овде.
Међународни дан биолошке разноврсности
22.05.2013
Међународни дан биолошке разноврсности (22. мај) обележава се низом манифестација у оквиру "Недеље биодиверзитета у Србији“.
Обележавање је започело 21. маја 2013. године, пригодним предавањима о вилинским коњицима и птицама водених станишта у Заводу за заштиту природе Србије, а наставља се данас отварањем Центра за посетиоце "Врело“ на Старој планини. У петак се, заједно са обележавањем Дана Европских паркова, наставља у Лазаревој пећини- Злот, а у суботу на Островици- Рудник.
На Десетој конференцији чланица Конвенције о биолошкој разноврсности (UN) усвојен је Аичи (главни) циљ за период 2011-2020. година, у пет стратешких области:
  • Смањити узроке губитка биодиверзитета кроз интегрисање биодиверзитета у активности владе и друштва
  • Смањити дирекне притиске на биодиверзитет и промовисати одрживо коришћење
  • Побољшати статус биодиверзитета кроз очување разноврсности на свим нивоима (екосистемски, специјски и генетички диверзитет)
  • Повећати добити које обезбеђује биодиверзитет и услуге екосистема
  • Побољшати спровођење одлука кроз међусекторско планирање, управљање знањем и изградњу капацитета
У Србији је регистровано око 45 000 биљних и животињских врста. Површина заштићених подручја је око 520 000 хектара или 5,9% територије. Под заштитом је преко 2600 врста (1760 строго заштићених и 853 врсте у категорији заштићених). У периоду од 1953-2006. године, дошло је до повећања површине под шумом за преко милион хектара што је пораст од 75% у односу на 1953. годину (На слици: CORINE Land Cover 2006- Шуме у Србији).
Једна од заштићених врста птица је и белоглави суп (Gyps fulvus Hablizl 1883). Белоглави суп је врста која није способна да пробије кожу угинулих биљоједа својим кљуном. Због тога уобичајено почиње са исхраном тек када црни лешинар заврши свој оброк. Уколико нема црног лешинара у околини белоглави суп почиње да се храни кроз усни или анални отвор угинуле животиње. Глава и дугачки врат покривени су белим паперјем. Тежина белоглавог супа је око 8,5 kg, а распон крила достиже 2,8 m. Белоглави суп гнезди се на стенама, градећи мање или веће колоније. Белоглави суп био је уобичајено присутна врста у Србији све до педесетих година прошлог века, гнездећи се у кањонима и планинским регионима око Панонског басена. Стабилну бројност популације данас има само на острву Криту (Грчка), док се код нас среће само у кањонима западне Србије.
У жељи да се заустави губитак врсте са ових подручја, група грађана љубитеља природе је заједно са орнитолозима основала Фонд за заштиту птица грабљивица и Центар за природне ресурсе NATURA. Број гнездећих парова и младунаца у кањонима Увца, Трешњице и Милешевке повећан је више од десет пута у односу на 1991. и 1992. годину (на слици: Сателитско праћење колонија белоглавог супа у Србији).
Резултат те заједничке активности је такав да је данас бројност популације белоглавог супа у Србији 550-600 јединки. Кањон Увца и Трешњице су били најзначајнији локалитети повратка белоглавог супа на Балкан. Данас се спроводе симултани пројекти реинтродукције белоглавог супа у Херцеговини и на два локалитета на Старој Планини: један близу Пирота (Србија), а други на Котелу (Бугарска).
Побољшање система за процену дифузног загађења вода у Србији
28.03.2013

Завршен је пројекат Побољшање система за процену дифузног загађења вода у Србији (An improved system for assessment of water pollution from diffuse sources in Serbia) који је реализован на основу билатералног програма сарадње између Агенције за заштиту животне средине и Агенције за заштиту животне средине Шведске. Партнери у пројекту су били Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине/Агенција за заштиту животне средине, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде/Републичка дирекција за воде и ЈП Србијаводе.
У српској стручној литератури постоји мало радова из области дифузног загађења и недостају примери коришћења модела за процену оптерећења. Ово је посебно значајно јер постоји законска обавеза да планови управљања водама за водна подручја садрже и процену загађивања из дифузних извора. Презентацију пројекта Побољшање система за процену дифузног загађења вода у Србији можете преузети овде.
Публикацију можете преузети овде.
Припрема за успостављање мониторинга квалитета земљишта у Републици Србији
01.03.2013
На основу препорука Европске Комисије које се односе на неопходност повећања капацитета који ће осигурати адекватну имплементацију стратегије интегралног мониторинга животне средине (ваздух, вода и земљиште), Агенција за заштиту животне средине је у 2012. години започела процес увођења метода за узорковање и испитивање квалитета земљишта, како би у 2013. години приликом редовног надзора могла да их пријави кроз проширење обима акредитације.
У оквиру припреме за успостављање мониторинга квалитета земљишта Агенција је у 2012. години извршила низ активности: прилагодила постојеће лабораторијске просторије на локацији Зелено Брдо за потребе примања, складиштења и припреме узорака земљишта, започела изградњу нове лабораторијске зграде за потребе Националне лабораторије са предвиђеним капацитетима за анализе земљишта, набавила опрему за узорковање земљишта, извршила обуку техничара и инжењера за потребе узорковања и извршила иницијално узорковање земљишта на 78 локалитета на простору Републике Србије (укупно 100 узорака).
Приказ локалитета можете видети овде.
Расположивост водних ресурса земаља Западног Балкана
16.01.2013
У организацији EEA/European Topic Centre on Inland, Coastal and Marine waters одржана је 10 - 11 јануара 2013. године у Скопљу (FYROM) регионална конференција "SoE water quantity reporting“.
Главни циљ одржавања ове конференције је побољшање извештавања о улазним параметрима за потребе прорачуна водног биланса Европе. Наглашен је значај прикупљања релевантних показатеља о захваћеним и расположивим количинама воде за прорачун Индекса експлоатације воде (Water Exploitation Index) за земље Западног Балкана.
Агенција за заштиту животне средине (Татјана Допуђа-Глишић и Милорад Јовичић) презентовала је допринос у извештавању о квантитету вода. Презентацију можете преузети овде.