Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2012. годину
24.12.2013

Влада Републике Србије је донела 20. децембра 2013. године Закључак (број 05-353-10619/2013) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2012. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај о стању животне средине представља базични документ из области заштите животне средине у Републици Србији и даје основни приказ стања животне средине у држави. Он се израђује на основу доступних података о стању појединих области на које се односи заштита животне средине. Извештај омогућава и доношење мера које треба спровести у наредном периоду у циљу побољшања стања. На овај начин Извештај о стању животне средине постаје важан алат у планирању политике заштите животне средине, као и показатељ потребе уградње принципа и начела заштите животне средине у развојне и стратешке документе других секторских политика, као што је индустрија, пољопривреда, енергетика и друге.
Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори
31.07.2013
Земљиште обезбеђује око 90% хране за човечанство и представља услов опстанка живог света на земљи. Подаци показују да се на глобалном нивоу губи више од 3t земљишта по глави становника годишње. Деградација земљишта се може дефинисати као скуп процеса узрокованих човековом активношћу, који смањују садашњи и будући потенцијал земљишта као услов опстанка живог света на нашој планети. Када се једанпут наруше функције и квалитет земљишта, његово обнављање може бити веома тешко и скупо. Земљиште представља један од најважнијих природних ресурса и непроцењиво је добро целог човечанства, никако једне генерација, групе или појединца.
Праћење нивоа загађености земљишта у Републици Србији представља проблем који захтева брзо и ефикасно решавање. За потребе праћења стања земљишта Агенција за заштиту животне средине је припремила приручник под називом "Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори" који представља полазну основу за израду програма систематског праћења стања земљишта.
Приручник можете преузети овде.
Информација о премештању АМСКВ (аутоматске мерне станице за квалитет ваздуха) у Новом Саду
13.06.2013
Дана 13.06. је поново пуштена у оперативан рад АМСКВ у Новом Саду на новој локацији у Булевару Ослобођења. Једна од најопремљенијих станица из државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха је са локације испред Дневник Холдинг-а, због промене власничке структуре, премештена на нову локацију у изузетно прометној улици у Новом Саду. Овом поновном активирању станце, која ће и даље давати поуздане информације о стању квалитета ваздуха у другом по величини граду у Србији присуствовао је директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, представници медија, као и и представници градске Управе за заштиту животне средине Новог Сада и Електровојводине без чије помоћи овај процес не би био овако ефикасан и успешан у најкраћем могуђем року.
Податке он лине са ове станице, као и са других могу се у сваком тренутку видети на сајту Агенције за заштиту животне средине.
Студијска посета Норвешкој
20.05.2013
15. маја 2013. године директор Агенције за заштититу животне средине Филип Радовић, отпочео је петодневну студијску посету Ослу и Бергену (Норвешка), а поводом сарадње са Министарством спољних послова Краљевине Норвешке (MFP) на пројекту “Успостављање Центра за управљање животном средином (EMC) у Србији“.
Током посете Ослу, уприличен је сусрет директора Радовића и господина Хаакона Бланкербурга, начелника одељења за Западни Балкан у оквиру MFP-a, са темом наставка билатералне сарадње Републике Србије и Краљевине Норвешке у области заштите животне средине. Са посебном пажњом размотрене су могућности проширивања примене најсавременијих софтверских решења за прикупљање и обраду података од значаја за Агенцију за заштиту животне средине.
Током посете Бергену одржан је састанак са представницима компаније Emisoft AS, предвођени госпођом Siren Berge, извршном директорком овог предузећа, где је истакнута важност и континуитет у имплементацији EMC пројекта.
Током завршног састанка са Емисофт-ом (компанијом која је обезбедила софтвер за вођење евиденције и извештавање о стању животне средине) констатовано је да Република Србија, као прва држава изван региона ЕУ која је добила донацију за успостављање оваквог система, треба да у процесу придруживања Унији, додатно ојача своје капацитете за потребе ефикасног праћења и извештавања о животној средини. Такође, истакнут је значај повезивања комерцијалног сектора и надлежних институција, те да се представљеним решењима EMC пројекта и успостављеним Центром за управљање животном средином при Агенцији за заштиту животне средине може значајно допринети остваривању принципа одрживог развоја и унапређењу стања животне средине у Републици Србији.
Одбор за заштиту животне средине Народне Скупштине Републике Србије разматрао је и усвојио Извештај о стању квалитета земљишта у Републици Србији за 2011. годину
14.02.2013
На седници одржаној 4. фебруара 2013. године, Одбор за заштиту животне средине Народне Скупштине размотрио је Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2011. годину, који представља део Извештаја о стању животне средине у Републици Србији за 2011. годину.
Извештај садржи податке и информације о површини деградираног земљишта, садржају органског угљеника у земљишту, управљање контаминираним локалитетима и промене начина коришћења земљишта. Извештај је члановима Одбора представио директор Агенције Момчило Живковић, који је обавестио чланове Одбора да је Агенција направила оперативан план за период 2013-2015. године за спровођење мониторинга квалитета воде, ваздуха и земљишта, као и о активностима које је Агенција реализовала у 2012. години у оквиру припреме за успостављање државног мониторинга земљишта. Чланови Одбора затражили су одговоре и објашњења од представника Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и Агенције о питањима која се односе на контаминиране локалитете у Републици Србији. Одбор је усвојио Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2011.годину.