Информација о пријему у Амбасади Краљевине Норвешке 10.12.2013.
11.12.2013
Дана 10.12.2013. у Амбасади Краљевине Норвешке је одржан пријем поводом потписивања уговора за пројекте које додељује Краљевина Норвешка, коме су присуствовали његова екселенција амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг, његова екселенција Шеф делегације Европске Уније Мајкл Девенпорт, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, као и бројни представници невладиних организација.
Србија тежи да постане модерна Европска држава и пуноправни члан Европске Уније. Норвешка наставља да помаже поједине секторе са циљем њиховог развоја и хармонизовања са стандардима Европске Уније. У области заштите животне средине, једне од најбитнијих у процесу придруживања ЕУ, Краљевина Норвешка активно учествује у дизању нивоа институција у Републици Србији.
Краљевина Норвешка је, између осталих, подржала и пројекат "Праћење токова отпада у Србији". Значајан пројекат који ће изменити слику мониторинга токова отпада у Србији, од стварања отпада па до поновног коришћења, од увоза до извоза отпада. Пројекат има за циљ да најсавременијим решењем унапреди проток информација везаних за отпад између државних институција, локалне самоуправе као и привредних субјеката.
Вредност донације је 929,650 еура.
Агенција за заштиту животне средине изражава најдубљу захвалност Краљевини Норвешке, која је препознала потребу за оваквим решењем, као и нашу посвећеност при изради овако значајних пројеката.
Пројекат Алергене врсте биљака у нашој околини
09.12.2013
Од септембра месеца започела је сарадња Агенције за заштиту животне средине, Фармацеутско физиотерапеутске школе и Природњачког музеја у оквиру пројекта - Алергене врсте биљака у нашој околини.
На реализацији пројекта учествоваће испред Агенције, Мирјана Митровић и Ана Љубичић, др Марко Несторовић (виши кустос Природњачког музеја), мр фарм. Смиљана Соларов (проф. школе), мр др сц. мед. Горана Шовљански (Градски завод за болести плућа и туберкулозу). Пројекат је подржао директор Агенције Филип Радовић.
Тим поводом су 18.11.2013. ученици Фармацеутско физиотерапеутске школе посетили Агенцију где су се упознали са методологијом идентификације и концентрације алергеног полена као и са изгледом свих поленових зрна. На стручном предавању усклађеном узрасту, ученицима је објашњено и показано како изгледа семплер за полен, морфологија зрна, подела алергених биљака, сезонска динамика цветања алергених биљака као и календар алергених биљака.
Овакав облик интерактивног рада са ученицима ће се наставити и следеће године са почетком сезоне цветања биљака.
Учешће Агенције у пројекту "Transfer of Czech experience - Contaminated land management in Western Balkans"
02.12.2013
У оквиру Пројекта "Transfer of Czech experience - Contaminated land management in Western Balkans" Агенција за заштиту животне средине је у периоду од 18. до 22. септембра учествовала на студијском путовању у Чешкој, Прагу у организацији УНДП и компаније "DEKONTA" са фокусом на област ремедијације и управљања хот-спот локалитетима.
Студијско путовање је обухватио низ активности са циљем подизања капацитета земаља Западног Балкана у области управљања контаминираним локалитетима, праћење загађења, анализе ризика, упознавање са различитим методолошким приступима и процесом ремедијације.
У оквиру Пројекта Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине обезбедили су релевантне податке на основу којих ће УНДП израдити регионални извештај са прегледом тренутне ситуације у управљању хот-спот локалитетима, захтевима ЕУ у процесу придруживања, као и препорукама у овој области.
Завршен седмодневни програм мерења Дунава код Београда бродом “Аргус“ у периоду од 11-17. јула на деоници од СЦ "25. Мај“ до Беле стене
17.07.2013
У оквиру пројекта "Мерење и моделирање физичких, хемијских, биолошких и морфодинамичких параметара река и водних акумулација“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије 2011-2014. године, који је подржала Агенција за заштиту животне средине, завршен је седмодневни програм мерења Дунава код Београда бродом "Аргус“ у периоду од 11-17. јула 2013. године на деоници од СЦ "25. мај“ до Беле стене.
Представници Агенције за заштиту животне средине из Одељења квалитета вода, седимента и земљишта, учествовали су у узорковању воде и седимента на унапред утврђеним локацијама.
Имајући у виду да Агенција за заштиту животне средине има стручан и обучен кадар, који је у претходним годинама већ учествовао у оваквим испитивањима у оквиру маршутних програма на броду "Аргус“ јасно је да ће подаци добијени након анализе у Националној лабораторији дати користан и упоредив сет података према прилагођеној методологији. У оквиру овог истраживачког Програма, између осталог, утврђиваће се и садржај тешких метала у води и седименту.
Слив Колубаре на мапи света
15.07.2013
Угледни светски издавач Lambert academic publishing - Germany објавио је публикацију Modeling and Assessment of Diffuse Water Pollution Load - Principles and application.
Ово је проширено и допуњено српско издање које је презентовано 26. марта 2013. у оквиру пројекта "Побољшање система за процену дифузног загађења вода у Србији" (An improved system for assessment of water pollution from diffuse sources in Serbia) реализованог на основу билатералног програма сарадње између Агенције за заштиту животне средине Републике Србије и Агенције за заштиту животне средине Шведске.
Српско издање можете преузети овде.
Финална пројектна EMC конференција
27.05.2013
У Београду је 27. маја 2013. године одржана финална пројектна конференција "Извештавање за одрживост VI“ на коме је званично представљена последња етапа пројекта "Успостављање Центра за управљање животном средином“ у оквиру Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине - Агенције за заштиту животне средине Републике Србије, као и резултати пројекта који се имплементира од 2010. године.
Окупљене званице поздравила је госпођа Зорана Михајловић, Министар енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије и искористила прилику да честита на успешној имплементацији пројекта свим партнерима. Његова екселенција господин Нилс Рагнар Камсваг (Nils Ragnar Kamsvag), Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији је изразио своје задовољство што има прилику да учествује на финалној Конференцији пројекта посебно имајући у виду да је учествовао као члан Министарства спољних послова Краљевине Норвешке у доношењу одлуке о додељивању средстава за овај пројекат. Амбасадор Камсваг је изразио уверење да ће резултати пројекта осигурати успешно извештавање Србије у овој области према Европској Унији. Директор Агенције за животну средину господин Филип Радовић истакао је да ће Агенција и Република Србија овим пројектом кроз Центар за управљање животном средином добити моћан алат за извршавање задатака у области животне средине и најавио да ће Центар постати саставни део Агенције након завршетка пројекта.
Госпођа Марта Сигети Бониферт (Marta Szigeti Bonifert), извршни директор Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC) је назвала ову Конференцију нови почетак уместо финалног скупа и искористила прилику да се захвали на могућности да присуствује овом догађају као и могућности да се сам пројекат и реализује захваљујући Министарству спољних послова Краљевине Норвешке. Госпођа Сирен Берге (Siren Berge), извршни директор норвешке компаније Emisoft - креатора "TEAMS“ софтверског пакета, је нагласила да ће Емисофт наставити тесну сарадњу са актерима пројекта и да ће осигурати редовно ажурирање испорученог система који је један од највреднијих реултата пројекта. Председавајући Конференције господин Радоје Лаушевић, заменик извршног директора Регионалног центра за животну средину је отворио Конференцију и најавио деветоминутни филм о пројекту који је представио све учеснике пројекта и његову реализацију током протекле три године.
У наставку конференције представљене су предности коришћења софтверског пакета Центра за представнике индустрије и надлежну институцију - Агенцију, као и досадашња искуства у раду са изабраним компанијама - клијентима на овом пројекту.
Конференцији су присуствовали представници дипломатског кора, највећих српских индустријских предузећа, представници надлежних органа на свим нивоима, образовних институција из области животне средине, као и заинтересоване јавности.
Студијска посета Норвешкој
20.05.2013
15. маја 2013. године директор Агенције за заштититу животне средине Филип Радовић, отпочео је петодневну студијску посету Ослу и Бергену (Норвешка), а поводом сарадње са Министарством спољних послова Краљевине Норвешке (MFP) на пројекту “Успостављање Центра за управљање животном средином (EMC) у Србији“.
Током посете Ослу, уприличен је сусрет директора Радовића и господина Хаакона Бланкербурга, начелника одељења за Западни Балкан у оквиру MFP-a, са темом наставка билатералне сарадње Републике Србије и Краљевине Норвешке у области заштите животне средине. Са посебном пажњом размотрене су могућности проширивања примене најсавременијих софтверских решења за прикупљање и обраду података од значаја за Агенцију за заштиту животне средине.
Током посете Бергену одржан је састанак са представницима компаније Emisoft AS, предвођени госпођом Siren Berge, извршном директорком овог предузећа, где је истакнута важност и континуитет у имплементацији EMC пројекта.
Током завршног састанка са Емисофт-ом (компанијом која је обезбедила софтвер за вођење евиденције и извештавање о стању животне средине) констатовано је да Република Србија, као прва држава изван региона ЕУ која је добила донацију за успостављање оваквог система, треба да у процесу придруживања Унији, додатно ојача своје капацитете за потребе ефикасног праћења и извештавања о животној средини. Такође, истакнут је значај повезивања комерцијалног сектора и надлежних институција, те да се представљеним решењима EMC пројекта и успостављеним Центром за управљање животном средином при Агенцији за заштиту животне средине може значајно допринети остваривању принципа одрживог развоја и унапређењу стања животне средине у Републици Србији.
Међународна научна конференција и Пета пројектна EMC конференција
09.05.2013
У среду, 8. маја 2013. године у Бечићима, Црна Гора, започела је Међународна научна конференција и Пета пројектна EMC конференција, које ће трајати до петка 10. маја 2013. године. Обе конференције организоване су у оквиру пројекта "Успостављање Центра за управљање животном средином (EMC) у Србији" и резултат су сарадње Агенције за заштиту животне средине, која је уговарач и корисник пројекта, и имплементационих агенција пројекта Регионалног центра за животну средину (REC) и норвешке фирме Емисофт, захваљујући средствима која су обезбеђена од стране Министарства спољних послова Краљевине Норвешке.
Конференцију су отоврили Далиборка Пејовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Црне Горе, Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине Србије и Радоје Лаушевић, заменик генералног директора Регионалног центра за животну средину (REC) и директор EMC пројекта, као и Илија Брчески, председник Научног одбора конференције и професор Хемијског факултета у Београду.
Конференција је окупила више од 160 учесника, међу којима су и високи званичници Министарстава и Агенција одговорних за питања животне средине из југоисточне Европе, као и професори универзитета, стручњаци и представници индустрије, тако да ће научна конференција допринети успостављању добре платформе за умрежавање заједнице која се бави управљањем животном средином у Србији и на Балкану.
Конференција је организована у 4 тематске целине:
  • Управљање животном средином,
  • Интегрисано спречавање и контрола загађивања животне средине (IPPC),
  • Извештавање за одрживост: праксе и искуства у ЕУ и региону (GRI, PRTR, CSR...) и
  • Извештавање за одрживост: софтверска решења и моделовање.
Сви прихваћени радови објављени су у Зборнику радова, а на самој завршници конференције биће награђен и постер са највећим бројем гласова.
Научну конференцију прати и Пета пројектна EMC конференција на којој ће бити представљени резултати пројекта.
Радионица Центра за управљање животном средином
16.04.2013
Поводом пројекта "Успостављање центра за управљање животном средином" у Бечићима, Црна Гора, је у периоду од 9-11. априла 2013. године одржана Друга по реду ЕМЦ радионица.
Скуп је отворио директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић који је истакао важност одрживости пројекта и значај извештавања у складу са регулативама у Републици.
Обзиром да се ради о пројекту којим је планирано ефикасно праћење емисија и извештавање ка Агенцији за заштиту животне средине а тиме и ка националним институцијама и ЕУ, као и повезивања са сектором привреде, то су скупу, поред запослених на пројекту и представника Агенције, присуствовали и представници индустрије, где је интерактивним активностима заокружен рад на систему Teams (Competent authority solution i Client solution) намењеном исупњавању обавеза извештавања.
Како је трајање пројекта предвиђено до маја месеца 2013. године, на овој радионици представљен је и план наставка рада Центра за управљање животном средином и начини за његово функционисање након завршетка пројекта.
Успостављање сарадње са Агенцијом за заштиту животне средине регије Emilia Romagna (Италија)
10.04.2013

Дана 9. априла 2013. године у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине одржана је церемонија потписивања документације поводом пројекта "Унапређење животне средине и повећање капацитета за спречавање природних катастрофа у РС“.
Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине и проф. Stefano Tibaldi, директор Агенције за заштиту животне средине регије Emilia Romagna потписали су два документа: Писмо о намерама које дефинише области сарадње и Споразум о сарадњи који даје правно економске аспекте пројекта.
Пројекат је подржан од стране CEI (Central European Initiative) у оквиру "Know-How Exchange Programme" (KEP) чиме се успоставља сарадња између Агенције за заштиту животне средине регије Emilia Romagna (ARPA) и Агенције за заштиту животне средине Републике Србије (СЕПА) са циљем успостављања техничке и научне сарадње у областима од заједничког интереса, размену знања и искустава као и рад на заједничким студијама, програмима и пројектима у циљу промоције одрживости животне средине и повећања безбедности грађана на локалном, националном и Европском нивоу. Пројекат је у потпуности финансиран од стране CEI i ARPA.