ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА!
КОНТРОЛА КРЕТАЊА ОТПАДА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
30.12.2013
У "Службеном гласнику РС", број 114, од 23. децембра 2013. године, објављени су нови:
  1. Правилник о документу о кретању отпада ("Службени гласник РС", број 114/13) и
  2. Правилник о документу о кретању опасног отпада ("Службени гласник РС", број 114/13).
Овим Правилницима су усклађени обрасци Докумената са другим формуларима за извештавање Агенције за заштиту животне средине, а све у циљу што ефикасног праћења кретања отпада на територији Републике Србије. Поред тога, прописана је и обавеза електронског достављања Агенцији сваког појединачног Документа о кретању опасног отпада.
Текстове ових Правилника, као и обрасце Документа о кретању отпада и Документа о кретању опасног отпада можете преузети на интернет страници Агенције:
Обавеза сваког претходног власника опасног отпада је да у року од 5 дана од дана пријема потписане и оверене копије Документа од примаоца отпада, електронски достави податке Агенцији за заштиту животне средине, уносом података из документа о кретању опасног отпада у информациони систем Агенције преко портала www.sepa.gov.rs.
Ова обавеза ће се, за све врсте опасног отпада, као и за све врсте посебних токова отпада, примењивати од 1. јануара 2014. године, док је за неопасан отпад примена овог извештавања одложена до 1. јануара 2015. године.
У складу са новим законским обавезама, Агенција је направила посебан информациони систем докумената о кретању отпада и обезбедила једноставан унос података на интернет страници Агенције.

Систем ће бити доступан свим корисницима од 8. јануара 2014. године.
Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2012. годину
24.12.2013

Влада Републике Србије је донела 20. децембра 2013. године Закључак (број 05-353-10619/2013) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2012. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај о стању животне средине представља базични документ из области заштите животне средине у Републици Србији и даје основни приказ стања животне средине у држави. Он се израђује на основу доступних података о стању појединих области на које се односи заштита животне средине. Извештај омогућава и доношење мера које треба спровести у наредном периоду у циљу побољшања стања. На овај начин Извештај о стању животне средине постаје важан алат у планирању политике заштите животне средине, као и показатељ потребе уградње принципа и начела заштите животне средине у развојне и стратешке документе других секторских политика, као што је индустрија, пољопривреда, енергетика и друге.
Учешће Агенције у пројекту "Transfer of Czech experience - Contaminated land management in Western Balkans"
02.12.2013
У оквиру Пројекта "Transfer of Czech experience - Contaminated land management in Western Balkans" Агенција за заштиту животне средине је у периоду од 18. до 22. септембра учествовала на студијском путовању у Чешкој, Прагу у организацији УНДП и компаније "DEKONTA" са фокусом на област ремедијације и управљања хот-спот локалитетима.
Студијско путовање је обухватио низ активности са циљем подизања капацитета земаља Западног Балкана у области управљања контаминираним локалитетима, праћење загађења, анализе ризика, упознавање са различитим методолошким приступима и процесом ремедијације.
У оквиру Пројекта Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине обезбедили су релевантне податке на основу којих ће УНДП израдити регионални извештај са прегледом тренутне ситуације у управљању хот-спот локалитетима, захтевима ЕУ у процесу придруживања, као и препорукама у овој области.
Одржана Регионална конференција "Извештавање о заштити животне средине - предуслов за инвестиције и одрживо стање"
14.10.2013
Дана 10.10. 2013. у оквиру Сајма заштите животне средине "EcoFair 2013", у организацији Привредне коморе Србије, одржана је Регионалана конференција "Извештавање о заштити животне средине - предуслов за инвестиције и одрживо стање". Конференцији су присуствовали г-дин Дејан Новаковић, државни секретар у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, г-дин Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, г-дин Јован Павловић, извршни директор REC канцеларије у Србији, еминентни међународни експерти Виктор Симончић и Вилко Пешец, као и представници индустрије.
Уводни говорник на овом скупу је био г-дин Филип Радовић, директор Агенције, који је одржао предавање на тему "Извештавање за Национални регистар извора загађивања у функцији управљања животном средином у предузећима".
У дискусији је јасно изражена неопходност извештавања привредних субјеката према Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине. Податке који се прикупљају у Регистру у највећој мери користе, осим државних органа, локалне самоуправе, али и сама индустријска предузећа, невладин сектор итд. Други корисници података су медији, јавне и комуналне службе, као и низ научних и стручних организација.
Подаци из мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха прилагођени за приказ на мобилним уређајима
15.08.2013
За приказ података из мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха од сада можете користити и страницу прилагођену за приказ на мобилним уређајима ("smart" телефонима и таблетима). Апликација приказује последње средње часовне осмотрене вредности. Апликацији можете приступити на: http://www.sepa.gov.rs/ams/smart/vazduh.php
Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори
31.07.2013
Земљиште обезбеђује око 90% хране за човечанство и представља услов опстанка живог света на земљи. Подаци показују да се на глобалном нивоу губи више од 3t земљишта по глави становника годишње. Деградација земљишта се може дефинисати као скуп процеса узрокованих човековом активношћу, који смањују садашњи и будући потенцијал земљишта као услов опстанка живог света на нашој планети. Када се једанпут наруше функције и квалитет земљишта, његово обнављање може бити веома тешко и скупо. Земљиште представља један од најважнијих природних ресурса и непроцењиво је добро целог човечанства, никако једне генерација, групе или појединца.
Праћење нивоа загађености земљишта у Републици Србији представља проблем који захтева брзо и ефикасно решавање. За потребе праћења стања земљишта Агенција за заштиту животне средине је припремила приручник под називом "Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори" који представља полазну основу за израду програма систематског праћења стања земљишта.
Приручник можете преузети овде.
Испитивање квалитета површинских и подземних вода за 2012
26.07.2013
Испитивање квалитета површинских и подземних вода по Програму систематског испитивања квалитета вода који спроводи Агенција за заштиту животне средине на територији Републике Србије врши се на основу чл. 109 Закона о водама (Сл. гласник РС 30/10). Добијене информације о статусу вода дају основе за доношење одлука везаних за управљање водама. Континуално праћење квалитета вода обезбеђује релевантан извор стручних информација као презентацију стања водних ресурса и као подлога заштите вода од загађивања и оптималног коришћења вода.
Доношењем Правилника о утврђивању водних тела површинских и подземних вода (Сл.гласник РС број 96/10), Правилника о референтним условима за типове површинских вода (Сл.гласник РС број 67/11), Правилника о параметрима еколошког и хемијског статуса површинских вода и параметрима хемијског и квантитативног статуса вода за 2012. годину (Сл.гласник РС број 74/11) и Уредбе о утврђивању годишњег програма мониторинга статуса вода за 2012. годину (Сл.гласник РС број 100/12) као и захтева Оквирне директиве о водама (2000/60/ЕУ) Агенција за заштиту животне средине је на територији Републике Србије реализовала Програм мониторинга статуса површинских и подземних вода током 2012. године.
Извештај о резултатима испитивања квалитета површинских и подземних вода за 2012. годину садржи систематизоване податке о физичко - хемијским, хемијским и микробиолошким параметрима квалитета воде на територији Републике Србије и резултате испитивања биолошких елемената за оцену еколошког статуса.
Комплетне резултате испитивања квалитета површинских и подземних вода за 2012. годину са Анексом 1 - Резултати испитивања квалитета седимента у рекама и акумулацијама можете преузети овде.
Подаци о приземном озону у реалном времену на сајту EEA
22.07.2013
Агенција за заштиту животне средине укључила се у европски систем размене података о концентрацијама приземног озона у "реалном времену". Подаци се ажурирају сваких сат времена са четири аутоматске станице за мерење квалитета ваздуха из државне мреже: Београд (Стари град), Нови Сад (Лиман), Ниш (О.Ш."Свети Сава") и Каменички вис. Приказ у "реалном времену" може се видети на сајту Европске агенције.
ЕЕА је успоставила Ozone Web систем за прикупљање и визуелно приказивање концентрација приземног озона широм Европе у реалном времену. Информације се приказују у облику мапа и графикона, а дате су и информације о утицају озона на здравље људи.
Високе концентрације приземног озона имају штетне ефекте на здравље људи и животну средину. Најчешће се јављају у градовима са великим интензитетом саобраћаја, током пролећа и лета. Приземни озон представља индикатор укупног загађења у урбаним срединама, нарочито у топлијем делу године, јер настаје као резултат фотохемијских реакција азотних оксида (NOx) и органских загађивача (NMVOC) под дејством УВ зрачења.
Уредбом о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл.гласник РС",бр. 11/2010) прописана је максимална дневна осмочасовна средња вредност концентрације приземног озона од 120 µg/m3, у циљу заштите здравља људи.
Завршен седмодневни програм мерења Дунава код Београда бродом “Аргус“ у периоду од 11-17. јула на деоници од СЦ "25. Мај“ до Беле стене
17.07.2013
У оквиру пројекта "Мерење и моделирање физичких, хемијских, биолошких и морфодинамичких параметара река и водних акумулација“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије 2011-2014. године, који је подржала Агенција за заштиту животне средине, завршен је седмодневни програм мерења Дунава код Београда бродом "Аргус“ у периоду од 11-17. јула 2013. године на деоници од СЦ "25. мај“ до Беле стене.
Представници Агенције за заштиту животне средине из Одељења квалитета вода, седимента и земљишта, учествовали су у узорковању воде и седимента на унапред утврђеним локацијама.
Имајући у виду да Агенција за заштиту животне средине има стручан и обучен кадар, који је у претходним годинама већ учествовао у оваквим испитивањима у оквиру маршутних програма на броду "Аргус“ јасно је да ће подаци добијени након анализе у Националној лабораторији дати користан и упоредив сет података према прилагођеној методологији. У оквиру овог истраживачког Програма, између осталог, утврђиваће се и садржај тешких метала у води и седименту.
Меморандум о сарадњи
09.07.2013
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић потписао је данас у Београду Меморандум о сарадњи са директором Завода за заштиту природе Александром Драгишићем.
Предмет овог меморандума је реализација Програма систематског праћења квалитета земљишта. Овим Меморандумом Завод за заштиту природе укључује се у Програм у делу стручне екцпертизе за потребе избора локалитета и издавања услова за праћење стања земљишта у оквиру заштићених природних добара.
Праћење стања земљишта на изабраним локалитетима у оквиру заштићених подручја омогућиће добијање података за праћење стања и промена чиниоца животне средине кроз временски период, што ће бити подршка за израду Извештаја о стању природе.