ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА!
КОНТРОЛА КРЕТАЊА ОТПАДА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
30.12.2013
У "Службеном гласнику РС", број 114, од 23. децембра 2013. године, објављени су нови:
  1. Правилник о документу о кретању отпада ("Службени гласник РС", број 114/13) и
  2. Правилник о документу о кретању опасног отпада ("Службени гласник РС", број 114/13).
Овим Правилницима су усклађени обрасци Докумената са другим формуларима за извештавање Агенције за заштиту животне средине, а све у циљу што ефикасног праћења кретања отпада на територији Републике Србије. Поред тога, прописана је и обавеза електронског достављања Агенцији сваког појединачног Документа о кретању опасног отпада.
Текстове ових Правилника, као и обрасце Документа о кретању отпада и Документа о кретању опасног отпада можете преузети на интернет страници Агенције:
Обавеза сваког претходног власника опасног отпада је да у року од 5 дана од дана пријема потписане и оверене копије Документа од примаоца отпада, електронски достави податке Агенцији за заштиту животне средине, уносом података из документа о кретању опасног отпада у информациони систем Агенције преко портала www.sepa.gov.rs.
Ова обавеза ће се, за све врсте опасног отпада, као и за све врсте посебних токова отпада, примењивати од 1. јануара 2014. године, док је за неопасан отпад примена овог извештавања одложена до 1. јануара 2015. године.
У складу са новим законским обавезама, Агенција је направила посебан информациони систем докумената о кретању отпада и обезбедила једноставан унос података на интернет страници Агенције.

Систем ће бити доступан свим корисницима од 8. јануара 2014. године.
Информација о пријему у Амбасади Краљевине Норвешке 10.12.2013.
11.12.2013
Дана 10.12.2013. у Амбасади Краљевине Норвешке је одржан пријем поводом потписивања уговора за пројекте које додељује Краљевина Норвешка, коме су присуствовали његова екселенција амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг, његова екселенција Шеф делегације Европске Уније Мајкл Девенпорт, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, као и бројни представници невладиних организација.
Србија тежи да постане модерна Европска држава и пуноправни члан Европске Уније. Норвешка наставља да помаже поједине секторе са циљем њиховог развоја и хармонизовања са стандардима Европске Уније. У области заштите животне средине, једне од најбитнијих у процесу придруживања ЕУ, Краљевина Норвешка активно учествује у дизању нивоа институција у Републици Србији.
Краљевина Норвешка је, између осталих, подржала и пројекат "Праћење токова отпада у Србији". Значајан пројекат који ће изменити слику мониторинга токова отпада у Србији, од стварања отпада па до поновног коришћења, од увоза до извоза отпада. Пројекат има за циљ да најсавременијим решењем унапреди проток информација везаних за отпад између државних институција, локалне самоуправе као и привредних субјеката.
Вредност донације је 929,650 еура.
Агенција за заштиту животне средине изражава најдубљу захвалност Краљевини Норвешке, која је препознала потребу за оваквим решењем, као и нашу посвећеност при изради овако значајних пројеката.
Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у 2012. години
21.06.2013
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и података о управљању амбалажним отпадом, припремила годишњи извештај за 2012. годину.
Извештај можете преузети овде.
Извештај "Посебни токови отпада у 2012. години"
21.06.2013
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о производима који постају посебни токови отпада стављеним на тржиште Републике Србије, као и података о управљању отпадом који настаје након њихове употребе, припремила годишњи извештај за 2012. годину.
Извештај можете преузети овде.
Дозволе за управљање отпадом
01.02.2013
Поштовани корисници, на сајту Агенције можете пронаћи нову интенет страницу у којој су обједињени подаци о дозволама за управљање отпадом које су издати на територији Републике Србије. Ова база има за циљ олакшан приступ информацијама о предузећима која врше сакупљање, транспорт, складиштење, третман или одлагање појединих врста отпада.
Подаци се могу претраживати према индексном броју отпада, називу предузећа, врсти дозволе итд. Уколико вам није познат одговарајући индексни број отпада, можете га пронаћи у Каталогу отпада, кликом на текст “Каталог отпада". За улаз на страницу кликните овде.