Прихваћен Извештај о стању животне средине
у Републици Србији за 2007. годину
23.09.2008
Влада Републике Србије је на седници одржаној 11.9.2008. донела закључак (353-3617/2008) којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2007. годину.
Извештај о стању животне средине представља један од основних докумената из области заштите животне средине у Републици Србији и даје основни приказ стања животне средине у држави. Он се израђује на основу доступних података о стању животне средине и даје процену тренутног стања, али и препоруке и мере које треба спровести у наредном периоду у циљу побољшања стања. На овај начин Извештај о стању животне средине постаје важан алат у планирању политике заштите животне средине, као и показатељ потребе уградње принципа и начела заштите животне средине у развојне и стратешке документе других секторских политика, као што је индустрија, пољопривреда, енергетика и друге.
Реализација државног система за мониторинг кавалитета ваздуха
08.05.2008
Дана 08. маја 2008. године Србија је поред већ инсталираних 4 АМС (аутоматске мерене станице за квалитет ваздуха) на локацијама Бор и Смедерево добила још једну у Беочину, а у току је инсталација у Београду на локацији Зелено брдо.
АМС-Беочин је опремљена аутоматским анализаторима који ће у реалном времену на сваких 10 мин. слати анализиране податке у централну базу података у Агенцији за заштиту животне средине. Подаци ће од 13.05.2008 у тест фази бити доступни јавности преко Web адресе Агенције www.sepa.gov.rs.
АМС у Беочину је веома софистицирана технологија за мерење параметара квалитета ваздуха. Подаци о концентрацијама: Угљен моноксиду (CO), азот моноксиду (NO), азот диоксиду (NO2), укупним азотовим оксидима (NOx), сумпор диоксиду (SO2) као продуктима сагоревања. Подаци о концентрацијама хемијски пасивних (прашкастих) супстанци: PM1, PM2.5, PM10 (µm), као продуктима производње цемента, као и подаци о метеоролошким параметрима: Правцу ветра (0-360o), брзини ветра на 10m висине (m/s), температури ваздуха на 2m висине (oC), релативној влажности ваздуха на 2m висине (%), притиску ваздуха на 2m висине (mb) ће у реалном времену стизати у базу података.
У току 2008. и почетком 2009. биће инсталирано још 24 стационарне АМС, једна мобилна лабораторија, једна калибрациона лабораторија, као и додана аналитичка опрема за испитивање квалитета ваздуха. Овакав систем ће моћи у реалном времену вршити осматрање концентрација загађујућих материја у ваздуху на већем делу територије републике Србије. Он ће такође омогућити улаз у веома софистициране нумеричке моделе за транспорт и депозицију загађујућих материја којима ће се анализирати просторна расподела, као и прогноза хемијских трансформација, транспорта и таложења ових супстанци.
Праћење квалитета ваздуха код нас до сада је било базирано на мануелним методама (дневном узорковању, прикупљању,транспорту и лабораторијском испитивању), а добијени резултати нису омогућавали добијање праве слике, поготову нису давали могућност за правовремену интервенцију у постројењима оператера за смањење емисија које прекорачују ГВИ (Граничне вредности емисија).
Нов, модеран аутоматски систем са 30 стационарних, једном мобилном лабораторијом, једном калибрационом лабораторијом и додатном аналитичком опремом чиниће адекватну државну мрежу која ће поседовати сетове анализатора специфицираних по посебним критеријумима (површина, број становника, врсте индустријских постројења, саобраћаја, ...) Тако измерени подаци се аутоматски шаљу у централну базу података у Агенцији за заштиту животне средине Србије.
Овако добијени подаци нису само у интересу Србије, већ ће се размењивати у региону са одговарајућим институцијама и националним центрима суседних земаља, као и са Европском агенцијом за заштиту животне средине у оквиру међународних обавеза и конвенција (Конвенција о прекограничном преносу кроз атмосферу, воду, ...)
Вредност овог пројекта за аутоматски мониторинг ваздуха који би требало да у потпуности буде стављен у функцију почетком 2009. године је 3,5 милиона евра.
Извештај ЕЕА о приоритетним токовима података за 2007. годину
23.01.2008
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је креирала прелиминарну верзију извештаја о приоритетним токовима података у току 2007. године. Овим извештајем даје се оцена нивоа достављања података о стању животне средине за све земље чланице Агенције, односно земље у процесу придруживања. У извештај је ушла оцена достављања података за шест приоритетних токова података, очигледан је даљи напредак Републике Србије у сарадњи са ЕЕА. Ове године Република Србија се налази на 6. месту од 38. земаља са скором од 92%.
Агенција за заштиту животне средине као главни координатор у прикупљању и достављању података о стању животне средине се овим путем захваљује свим организацијама и институцијама које су помогле у остваривању овако доброг резултата.
Детаљније резултате и рангирање држава можете погледати на ЕИОНЕТ порталу Европске агенције.