Публикације




Одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији
Брошура је припремљена као сажети преглед садржаја Водича за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији и сумира главне резултате анализе стања земљишних ресурса која је извршена у оквиру Пројекта. Сврха поменутог водича је да истакне вредност земљишта као необновљивог природног ресурса и његово одрживо управљање као предуслов да се испуне политички и социјални циљеви и постигне одрживи развој на свим нивоима.
Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији
Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији припремила је регионална невладина мрежа "Феа", основана 2007. године. Сврха овог Водича јесте подизање свести о вредностима земљишта и промоција одрживог управљања земљиштем, што подразумева све активности у вези са управљањем земљиштем и природним ресурсима потребним да се испуне политички и социјални циљеви и постигне одрживи развој на свим нивоима. Дугорочна перспектива ефикасног управљања природним ресурсима захтева синергију акције (интердисциплинарни приступ техничких, биотехничких, природних и друштвених наука) на различитим нивоима управљања, с посебним нагласком на локални ниво. Управљање земљиштем на локалном нивоу подразумева управљање начином коришћења и својином над земљиштем у градовима и општинама. Главни циљеви при томе су: (а) да се расположиви ресурси користе на најрационалнији начин, (б) да се дају позитивни импулси економском развоју, (в) да се заштити животна средина а истовремено (г) постигне социјална уравнотеженост развоја. Истраживање је спроведено у 36 локалних самоуправа.
Спровођење Протокола о води и здрављу у Републици Србији - анализа стања
Циљ Протокола о води и здрављу је да се на свим одговарајућим нивоима, националном, прекограничном и међународном, заштити здравље, као основно људско право, у циљу одрживог развоја и реализације Миленијумских циљева УН, кроз унапређење управљања водом и заштиту водених ресурса. Подземне и површинске воде су обновљиви ресурси, са ограниченом способношћу опоравка, па је од суштинске важности одрживо и континуирано управљање хидролошким циклусом.